kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Bu yaz 80 bin kişi taşınacak
MENEKŞE ATASELİM
2005'te başlayan ve bu yıl tamamlanacak olan konut projeleri teslim için gün sayıyor. İlkbaharda başlayan ve bütün yaz sürecek taşınma telaşına İstanbul'da tam 20 bin yeni konut ve 80 bin kişi dahil olacak..
Gayrimenkul sektöründe konut inşaatları son iki yılda büyük hız kazandı. 2005'te altın yılını yaşayan sektör toplamda yüzde 19.7 büyüdü, 1 milyon 352 bin adet konut satıldı ve emlak satışları yüzde 12 artış gösterdi. 2006'daki konut satışları ise yüzde 1 ile sınırlı kaldı ve geçen yıl 1 milyon 377 bin adet konut satışı gerçekleşti. Bugün, piyasadaki konut arzı çok fazla hız kesmese de tarihler 2007'yi gösterirken sektörde başka bir heyecan yaşanmaya başladı. 2005'te o büyük konut furyasında inşaatına başlanan projeler artık teslim aşamasına geldi.

Teslim zamanı geldi
Oluşum aşamasından itibaren ortalama 1.5-2 yıllık bir zamanda tamamlanan konut projeleri, sektörün en önemli sıçramalarından birini yaşadığı 2005 neslinin ilk temsilcileri olarak sahiplerini beklemeye koyuldu. Bahar ayları ile başlaması planlanan ve tüm yaz boyunca devam edecek olan bu teslim döneminde sadece İstanbul'da 20 bin civarında yeni konut sahibi ile buluşacak. Aralarında Ağaoğlu, Eston, Ant Yapı ve Aşçıoğlu gibi pek çok önemli firmanın konutlarının da yer aldığı teslim tarihi 2007'yi gösteren projeler listesi, sosyal konutlardan lüks villa projelerine kadar birçok farklı segmentte evi biraraya topluyor.

Aileler yer değiştirecek
Teslim sırası bekleyen 20 bin civarında konutun her birine 4'er kişilik ailelerin taşınacağı göz önüne alındığında ise İstanbul'un 2007 yazının 80 bin kişinin yer değiştirmesine sahne olacağı hesaplanıyor. Bu hareketliliğin en çok etkileyeceği kesimler ise kuşkusuz nakliyeciler ve emlakçılar olacak. Evden eve nakliye şirketlerinin son dönemdeki en büyük kabusu kiraların çok yükselmesi. Buna bağlı olarak kimsenin evinden çıkmak istemediğini ve kirada oturup yer değiştirenlerin sayısının azaldığını belirten nakliyeciler, işlerin açılması için umutla bu teslim süresini ve ev alanların taşınmaya başlamasını bekliyor. Emlakçılar ise yeni evlerine taşınacakların boşalttığı konutları portföylerine katma hesapları yapıyor.
Haberin fotoğrafları