kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Hükümetten nota Talabani'den özür
Bülent AYDEMİR ANKARA
Ankara, Barzani'nin sözleri üzerine Irak'a nota verdi. Irak Devlet Başkanı Talabani de Erdoğan'ı arayıp "terör örgütüne karşı ortak planla savaşmaya hazırız" dedi..
Mesud Barzani'nin açıklamaları ve bölücü terör örgütünün eylemlerini artırması, hükümeti harekete geçirdi. Dışişleri Bakanlığı PKK'nın sınırda artan eylemleri nedeniyle Bağdat yönetimine, "Terörle mücadeledeki yükümlüklerinizi yerine getirin" yönünde nota verdi. Bakanlar Kurulu da dünkü toplantısında eğer notaya olumlu yanıt alınmaz ise şu önlemlerin alınmasına karar verdi.
Askeri her türlü müdahale için Genelkurmay'a yetki verilecek.
Terörle Mücadele Yüksek Kurulu olağanüstü toplanacak.
Terörün dış desteğinin kesilmesi için ne gerekiyorsa yapılacak. Dışişleri Bakanlığı'nın Irak hükümetine verdiği ilk notada peşpeşe gelen şehit cenazeleri hatırlatılarak, Irak'ın sınırda gerekli önlemleri alması ve terörist sızmaları önlemesi istendi. Dışişleri yetkilileri Bağdat'a dün yapılan bu uyarıyla da sınırda gerekli önlemlerin alınmaması halinde Türkiye'nin meşru müdafaa hakkını kullanacağı mesajının iletilmiş olduğunu söyledi.

GENELKURMAY'A YETKİ
Konu dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında da tüm ayrıntılarıyla değerlendirildi. Hükümet, Irak'ın kuzeyinden Türkiye'ye yönelik terörist sızmaları önlemek ve her türlü askeri tedbiri almak üzere Genelkurmay Başkanlığı'na yetki verilmesini kararlaştırdı. Bu konudaki son değerlendirme bugünkü MGK toplantısında gözden geçirilecek. Irak hükümetinden gelecek yanıta göre tekrar gözden geçirilecek önlemlerin ayrıntıları olağanüstü toplanacak Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'nda da ele alınacak. Terörün desteğinin kesilmesi için ne gerekiyorsa yapılacak. Toplantının ardından Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek ise konuyla ilgili açıklama yaptı. Çiçek şunları söyledi:

HÜKÜMET KARARLILIĞI
"Türkiye'de can alan etnik terörün beslenme kaynağı Kuzey Irak'tır. Hiç kimsenin bu noktada şu veya bu şekilde beyanda bulunması, 'geliyordu, gidiyordu, söyledik' tarzındaki beyanların hiçbir anlamı yoktur. Biz orada savaşa girmedik. İhtilafın tarafı değiliz. Ama en çok vatandaşı orada hayatını kaybeden ve oradan beslenen terörden en çok rahatsız olan bir ülkeyiz. Tehdit Irak'tan geldiği için biz bu meseleyle ilgileniyoruz ve sonuna kadar da ilgileneceğiz. Bu notadan sonra ilave adımları atmaya kararlıyız. Türkiye kendi imkân ve kabiliyetleri içerisinde alınabilecek tedbirler neyse bunları gözden geçiriyor. İlave tedbirler almak gerekirse bunları da alacaktır." "Barzani'nin sözleri için