kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Koç'tan transfer iddiası
Yeni Haber
CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, anayasaya göre, "cumhurbaşkanlığı seçimlerinde görüşmelere başlanması 367 milletvekilinin bulunmasının şart olduğunu" yineleyerek, "AKP, 367'yi tamamlayabilmek için siyasi ikbal dağıtmaya ve ara transfere başlayacak gibi gözüküyor" dedi.

Koç, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Açıklamaları nedeni ile kendisi ve açıklamalarına yer veren yayın organları hakkında açılan davalara değinen Koç, "Söylediklerimden mesulüm ancak benim söylediklerimi yansıtan kişiye dava açılması siyasidir" tepkisini gösterdi.

KÜSTAH BARZANİ

CHP'li Koç, Kuzey Irak'taki Kürt yönetiminin lideri Mesut Barzani'yi "küstahlıkla" suçlarken, Barzani'nin ABD ile aynı frekansta konuştuğunu belirterek, "Saçmalıyor, sahibinin sesi. Barzani'ye kimler cesaret veriyor bunu görmek lazım. Mayınları Türkiye'ye kimler sokuyor. Bunlar ne malı? Amerika'nın imalatı mı? Bunları PKK'ya kim veriyor? Lojistik desteği hangi güç sağlıyor? Kimler PKK'ya servis yapıyor? Bağrımız yanarken Karadeniz'de şov yapmaya çalışan Başbakan, her soruya gülümseyerek yanıt veren Dışişleri Bakanı ve sanal İçişleri Bakanı'na sormak istiyorum. Neden susuyorsunuz kardeşim. 10 tane şehit, sayısal konuşmak için yeterli değil mi?" dedi.

AKP, ARA TRANFERE BAŞLAYACAK

Koç, Cumhurbaşkanlığı seçim süreci ve 367 tartışmaları ile ilgili olarak, "AKP, 367'ye dönük ayak oyunları peşinde koşuyor. Telaş, panik içindeler. 367'yi tamamlayabilmek için siyasi ikbal dağıtma ve ara transfere başlayacaklar gibi gözüküyor. Hiç kimse unutmasın. Bu dönemde her şey Türk milletinin gözü önünde yaşanacaktır. AKP dışında hiçbir siyasi parti ve milletvekilinin, 367'yi tamamlama senaryosu içinde AKP ve Erdoğan'a siyasi payandalık yapmama sorumluluğunu taşımasını dilemek istiyorum" dedi.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA TALEBİ İLE ANAYASA MAHKEMESİ'NE GİDECEĞİZ

Uzlaşmaya yanaşmadan dayatma ile cumhurbaşkanı seçimi girişiminin sivil darbe anlayışı ile eş anlamlı olduğunu belirten Koç, "Demokrasi tek kişinin kararına kilitlenmiş durumda" dedi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine başlanması için ilk turda 367 milletvekilinin bulunmasının şart olduğunu yineleyen Koç, "367 olmadan oylamaya geçilemez. Geçilirse yürütmeyi durdurma talebi ile Anayasa Mahkemesi'ne gideceğiz. Kesin kararı Anayasa Mahkemesi verecektir" dedi.

OĞULLAR DAMATLAR DÖNEMİ

Başbakan Erdoğan'ın "cumhurbaşkanlığına tırmanma eylemini gerçekleştirmeye" çalıştığını ifade eden Koç, Erdoğan'ın belediye başkanlığı dönemine ilişkin hakkındaki "kalpazanlık, resmi evrakta sahtecilik, zimmet ve cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak" suçlamalarını anımsatarak, "Bu suçlamalar ve yakın aile, arkadaş çevresi ve siyasi yandaşlarına çıkar iddiaları ile tırmandığı o makamda uzun süre oturamayacağını unutmamalıdır" dedi.

Koç, Başbakan Erdoğan'ın oğlunun gemi alması ile damadının holding genel müdürü olmasını da anımsatarak, "Eskiden yeğenler kardeşler vardı. Şimdi damatlar oğullar var" diye konuştu.

Koç, "Türkiye Cumhuriyeti ve kuruluş felsefesine inanmadığını siyasi geçmişi ile ortaya koyan bir kişi o makamın sorumluluk ve ağırlığını taşıyamaz. Aklı selim ve sağduyuyu göreve çağırıyorum. Cumhurbaşkanlığı seçimi kriz noktasına taşınmamalı " dedi.

BAŞBAKAN NAFİLE TURLAR YAPIYOR

Koç, AKP içinden Erdoğan dışında bir isim üzerinde uzlaşma sağlanıp sağlanmayacağına ilişkin soru üzerine, "Başbakan'ın böyle bir niyet içinde olmadığı çok açık. Başbakan nafile turlar yapıyor. Tek kişinin iki dudağı arasına kilitlenmiş bir seçim demokratik değildir" diye konuştu.

BAŞKAN 367'Yİ ARAR ARAMAZ, MAHKEMEYE GİDERİZ

Koç, "TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın cumhurbaşkanlığı seçimi görüşmelerine başlandığında yoklama almayacağı, bu nedenle CHP'nin yoklama talep etmesi için genel kurul salonunda bulunması gerektiği" iddiasının anımsatılması üzerine, "Anayasa'nın 102. maddesi çok açık. Toplantı yeter sayısı 367'dir. Bu sayısı arayıp aramamak başkanın takdiri. Daha sonraki hukuki süreçte CHP gereğini yapacaktır. Anayasa Mahkemesi kararı verecektir" dedi. (ANKA)