kapat
Üye OlÜye Girişi
  |  Benim şehrim | 9 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi
'Aşı gerekli mi' tartışması
30 Mart tarihli gazetenin Dünya Aşılatıyor Bizimki Karşı manşetine konu olan haber, küçük çocuklara kanser aşısı tartışmasını gündeme taşımıştı.
Haberin önemli bir bölümünde Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Prof. Murat Tuncer'in açıklamaları da vardı. "Bence aşı gereksiz" diyen Tuncer gerekçe olarak maliyetleri gösteriyordu:
"Biz 10 milyon kişiyi aşılarsak sadece 600 kişiyi kanserden koruyabiliyoruz. Üç dozluk bir aşı 1000 YTL'yi buluyor. 10 milyon kişiye bakanlığın bütçesi yetmez."
Prof. Tuncer başlığın "taraflı" olduğunu ve "içeriği yansıtmadığını" belirterek Okur Temsilcisi'ne başvurdu. Açıklaması özetle şöyle:
"Ülkemizde bir sağlık sorununu ele alırken tarafsız, gerçekçi ve doğru yaklaşım içinde olmamız gereğine inanıyorum. Serviks (rahim boynu) kanserli 1300 hastamızdan (her yıl yeni çıkan hasta sayısı) 600'ünü engelleyebilmek için 10.000.000 (on milyon) kişiyi 1.000 YTL olan aşılamamız gerekiyor. Kaldı ki WHO'nun (Dünya Sağlık Örgütü) önerdiği çok daha etkin serviks kanseri önleme ve tarama yöntemleri de bulunmakta; bizler de ülke genelinde bu programları uygulamaktayız. Yazının içeriği bu fikirlerimi anlatırken başlıkta sanki ben istemeden aşı yapılmayacak gibi gösterilmekte. Oysa aşı ruhsat almıştır. Benim ruhsatlandırma işiyle hiçbir ilgim bulunmamaktadır. Aşıyı isteyen herkes yaptırabilir. Benim savunduğum, koruyuculuğu ve koruyuculuk süresi belli olmayan bu kadar pahalı bir aşının devletçe uygulanmasının ne kadar akılcı ve de doğru olacağı fikridir. Dersine girdiğim öğrencilerim dahi başlık nedeni ile konuyu ve savunduğum fikirleri çok farklı algılamıştır."
Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Doğan Satmış, "Biz sadece bir fotoğraf çektik. Tartışmayı da geniş olarak yansıttık" diye yanıtlıyor.
Evet, haber geniş biçimde verilmiş. Farklı görüşler yansıtılmış, ama bence Tuncer'i haklı çıkaran biriki nüans var. "Dünya aşılatıyor" demek, "190 küsur ülkenin ezici çoğunluğu bu aşıyı parasız yaptırıyor" mealinde anlaşılabilir. Oysa içerdeki haber ayrıntısına baktığımızda 46 ülkenin aşıya "izin (ruhsat) verdiğini" ve "46 ülkenin bir kısmında bedava uygulandığını" görüyoruz. Kaçında? Bu önemli ayrıntı yok. Oysa biliyoruz ki şeytan ayrıntıda gizli!