kapat
Üye OlÜye Girişi
  |  Benim şehrim | 9 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
METEHAN DEMİR
İşte Türkiye'de askerle ilgili 13 gerçek
Ülke Cumhurbaşkanlığı seçimine doğru gidiyor ama bununla eşgüdümlü olarak asker de gündemden düşmüyor. Önce çalındığı detayından başka hiç bir şey açıklanmayan andıç, sonra emekli Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu iddia edilen günlükler... Üzerine bir de Cumhurbaşkanlığı seçiminde " acaba bir el atabilir mi? " diye rolü merak edilen Genelkurmay'ın durumu. Her gün yeni yorumlar. İşte size Türkiye'de askerle ilgili 13 gerçek:
1-TSK'yı, "en çok ben seviyorum'' tarzı şov telaşıyla yanıp tutuşanlar. Her fırsatta, slogan kültürü ile "Sizinle gurur duyuyoruz, yaşa varol" diye nara atanlar. Sonra mümkünse, "Bizim bir proje var, destekler misiniz?" diyenler.
2-Türk halkının TSK'ya olan sevgisini "nasıl politize ederim, rant sağlarım" derdine düşenler. Kendi siyasi iç savaşlarında, etrafa "Asker zaten bizim yanımızda" diye ortada dolaşanlar.
3-Normalde demokrasiye toz kondurmayanlar. Ama kendi beceriksizliklerini örterek siyasi hedeflerine ulaşma amacıyla TSK'yı gaza getirmeye çalışıp, sık sık bu kurumu üstü kapalı göreve çağıranlar. Böylece en tehlikeli rejim düşmanlarından bile zararlı olanlar.
4-Cumhurbaşkanlığı seçimi de dahil hızını alamayıp karargaha, "Şöyle yapsanız iyi olur" diye akıl verenler. Hatta, ''darbe olursa, bizleri de dertten kurtarır, zil takar oynarız'' düşüncesinde olanlar. Asker harekete geçtiğinde de, "bu demokrasiye darbedir" deyiverenler.
5-Çevresi ve içi birbirinden tehlikeli tehditlerle dolu Türkiye'nin temel değerlerinin bekçisi kimliği ile TSK'nın en lazım kurumlardan biri olduğunun farkında olanlar. Yeri geldiğinde hatalarını onlara hatırlatan, yeri geldiğinde "askerin, şunun, bunun adamı" gibi saçmalıklara gülüp geçerek, "Asker doğru yapmıştır. Alkışlıyorum" deme dürüstlüğünü gösterenler.
6-İdeolojik kökeni nedeni ile TSK'dan nefret edip her fırsatta, "Hah tam sırası" diye düşünenler. Hatta, "TSK sadece görevini yapsın'' derken bile içinden ''olmasa daha iyi olur'' diye geçirenler. TSK'nın bitirilmesi halinde, sanki, Ermeni soykırımı iddialarının inkarını bile suç sayan, aşığı oldukları Fransa gibi "demokrasi beşiği" ülkelerin ordularının kendilerini kurtaracağını sananlar.
7-"TSK'yı yıpratmayalım. Güzide bir kurumumuzdur" diyerek perde arkasında her tür kötülüğü düşünenler.
8-Askerin güçlü olduğu dönemlerde karargahtan ayrılmayıp TSK'nın bugünlerde zayıf düştüğü inancı ile bir anda demokrasi havarisi olanlar. Aslında, ''TSK gözbebeğimizdir'' diyerek elindeki hançeri saplamakta bir saniye bile tereddüt etmeyenler.
9-Ekonomik endişeler ve "askere ne satarım" telaşı ile askerin yüzüne gülüp, kamuoyunda şov yapıp, arkasından çevirenler.
10-Silahlı Kuvvetlerde komutanlar arasında ''bir çatlak var mı, acaba buradan bir fayda çıkar mı?'' sorusuna kendini adayanlar.
11-Karargâhla hiçbir bağlantıları olmamasına ve komutanların bundan rahatsız olduğunu bilmelerine rağmen, "Ben asker adına konuşuyorum" karizmasıyla ortalığı karıştıran bazı emekli askerler.
12-Silahlı Kuvvetlerde yukarıda anlattığımız her tür kötülüğün olgunlaşması yolunda bilmeden milletin ekmeğine yağ süren bazı askerler.
13-Tüm bunlar olurken, "Ya ne oluyoruz" diye çevresindekileri anlamaya çalışan, psikolojik harbin alası ile karşılaşan komutanlar.