kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Erdoğan: Barzani haddini aştı
Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Irak Kürt Yönetim Lideri Mesud Barzani'yi sözlerinin "altında kalırsın" uyarısında bulunurken, "Bedeli onlar için ağır olur. Haddini aştı" dedi.

Başbakan Erdoğan, Ankara'da 84 eğitim kurumunun açılış töreni için Beşevler Şura Salonu'nda düzenlenen törenin çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gazetecilerin, Mesut Barzani'nin Kerkük'e Türkiye'nin karışması durumunda kendilerinin de Diyarbakır'a karışmalarının söz konusu olacağı yönündeki sözlerini değerlendirmesini istemesi üzerine Erdoğan, "Ben şunu tavsiye ederim: Altından kalkamayacakları sözler söylemesinler" dedi. Kuzey Iraklı Kürtlerin "yerlerini, konumlarını çok iyi tespit etmeleri gerektiği" uyarısında bulunan Erdoğan, "Bu sözlerin altında ezilirler" ifadesini kullandı.



Türkiye ile "sınırdaş" olan Kuzey Irak'ın attığı bu adımlara çok ciddi yanlışlar yaptığını kaydeden Başbakan, "Bedeli onlar için ağır olur. Biz bir devletiz. Tarihi asırlara dayanan bir devletiz. Bırakın Kuzey Irak'ı, Bağdat'a kadar nasıl bir tarih geçirmişiz. Bu ifadeleri kullanırken çok dikkatli kullanmak lazım" dedi.

Erdoğan, Barzani'nin bu sözlerle "haddine tecavüz ettiğini ve haddini aştığı"nı söyleyerek, "Bu ifadelerle kendini tatmin ediyorsa onu bilemem. Türkiye Cumhuriyeti'nin bu tür tatminlere ihtiyacı yok. Bu sözlerin altında kalmamaları gerekiyor" şeklinde konuştu.

GÜL, KONUYU RİCE İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı ve Irak Kürdistan
Demokratik Partisi lideri Mesud Barzani'nin son açıklamalarına ilişkin olarak ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile telefon görüşmesi yaptığı öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre Gül, Barzani'nin "Türkiye'nin Kerkük'e müdahale etmesi durumunda, kendilerinin de Diyarbakır ve diğer kentlerle ilgili işlere
karışacakları" yönündeki sözlerinin ardından, cumartesi günü Rice'ı telefonla arayarak, konuya ilişkin duyulan rahatsızlığı iletti.
Görüşmede ayrıca, genişletilmiş Irak toplantısıyla ilgili sürecin değerlendirildiği belirtildi.

AK PARTİ'DEN, BARZANİ'YE TEPKİ

AK Parti Grup Başkanvekili İrfan Gündüz, Kürdistan Demokratik Partisi Lideri Mesut Barzani'nin Türkiye'ye yönelik sözlerine tepki göstererek, ''Acımızın sımsıcak, gözyaşımızın taptaze olduğu bir dönemde, Barzani'nin ağızlara yakışmayacak, ağzından çıkanı kulağı duymayacak şekilde yaptığı açıklamaları da esef ve nefretle kınıyoruz'' dedi.

Parlamentoda basın toplantısı düzenleyen Gündüz, Irak Kürdistan Demokratik Partisi Lideri Barzani'nin Türkiye'ye yönelik sözlerine yanıt verdi.Gündüz, Türkiye'nin son 2 günde 10 şehit verdiğini hatırlatarak, şöyle konuştu:

''Acımızın böylesine sımsıcak, gözyaşımızın taptaze olduğu bir dönemde, Barzani'nin özellikle ağızlara yakışmayacak, ağzından çıkanı kulağı duymayacak şekilde yaptığı açıklamaları da esef ve nefretle kınıyoruz.Türkiye'nin kendi içindeki kardeşliği ve dostluğu; Kuzey Irak ve Irak'ın tüm halk kesimlerine hiçbir etnik ayırım gözetmeksizin uzatma gayretinin yoğunlaştığı bir dönemde, Barzani'nin ağzına geleni kulağının duymadığı şekilde söylediği bu sözler, aslında Türkiye'nin gerek Irak, gerekse Kuzey Irak'ta, PKK hariç uzattığı dost elini ve dostluğunu torpillemeye matuf, provokatif bir sözden ibaret diye değerlendiriyoruz.

Barzani, gerek koalisyon kuvvetlerine güvenerek, gerek onlar oradayken gerekse onlar oradan ayrıldıktan sonra da bu sözlerinin kendisine neye mal olacağını, en iyi takdir edecek konumdadır. O gün Saddam Hüseyin'in sorumsuz beyanlarının, sorumsuz liderlik anlayışının gerek kendisine gerekse de Irak halkına nelere mal olduğunu en iyi takdir edecek ve görebilecek konumdadır.''Türkiye Cumhuriyeti'nin, kendi güvenliği ve geleceğine yönelik her tehdidi susturacak ve savunacak güçte olduğunu belirten Gündüz, ''Hiç kimse, Türkiye'nin bu konuda sabrını sınamaya kalkışmamalıdır'' dedi.

Gündüz, bir gazetecinin, muhalefetin, ''Barzani'nin açıklamasına karşılık iktidarın, gerekli tepkiyi göstermediği'' iddialarını hatırlatması üzerine,
''Konuyla ilgili bizim yavaş davrandığımız ya da sessiz ve sakin kaldığımız söylenemez'' dedi.

Irak'taki son gelişmeler dikkatle değerlendirildiğinde, Türkiye'nin görüşünün Irak'a komşu ülkeler, koalisyon güçleri ve AB tarafından
desteklendiğinin görüldüğünü ifade eden Gündüz, ''Türkiye'nin, burada aklıselim ile ama kesinlikle otoritesini zaafa uğratmadan; kendi geleceğini düşünerek, emin adımlarla ama kalıcı adımlar atacağını özellikle belirtmek isterim. Zaten, yarın da MGK toplantısı var. Sanıyorum bu konu orada ele alınıp değerlendirilecektir'' diye konuştu.

MHP LİDERİ BAHÇELİ: "PEŞMERGE BOZUNTUSU"


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkiye ve Diyarbakır'la ilgili sözleri nedeniyle Mesud Barzani'ye sert tepki gösterdi. Barzani'den "peşmerge bozuntusu" diye söz eden Bahçeli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı da "Barzani'nin ümit ve cesaret kaynağı" haline gelmekle suçladı.

Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada yakın tarihinin en ağır güvenlik tehditleriyle karşı karşıya bulunan Türkiye'nin, içerden ve dışardan hain tahrik ve saldırıların hedefi olduğunu söyledi. "Son dönemde artan terör eylemleri ve hayâsızca sürdürülen bölücü tahrikler artık sabır sınırlarını zorlamaktadır" diyen Bahçeli, bu hain tahrik ve saldırıların hedefinin; devletin varlığı, ülkenin bütünlüğü ve Türk milletinin birliği ve kardeşliği olduğunu belirtti.

Bahçeli, son üç günde on güvenlik görevlisinin şehit edildiğini, İstanbul'un göbeğinde seyyar bombacılar yakalandığını, PKK'nın siyasi hüviyetle siyaset arenasındaki faaliyetlerini de pervasızca sürdürdüğünü vurguladı.
Bahçeli, Türkiye ve Diyarbakır'la ilgili sözleri nedeniyle de Mesud Barzani'ye "Kürt kökenli Türk vatandaşlarının siyasi koruyuculuğuna heveslenen peşmerge bozuntusu Barzani'nin emrinde olan bir parti de, bugün Türkiye'de yasal siyasi parti hüviyetiyle açıkça melanet icra edebilmektedir" dedi.

"Türkiye'ye kin ve düşmanlığını her vesileyle kusan Barzani'nin tahrikleri, savaş ilanı boyutlarına taşınarak tırmandırılmaktadır" diyen Bahçeli, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin PKK terörüne on şehit verdiği son dönemde iki ayrı açıklama yapan Barzani, Diyarbakır'a müdahale edecekleri ve Türkiye'nin Güneydoğusunu karıştıracakları tehdidini tekrarlamış ve Türkiye'nin bir bölgesini de içine alacak "bağımsız Kürdistan devletinin" 10-15 yıl içinde kurulabileceği hezeyanını dile getirmiştir. Barzani'nin Türkiye'ye dil uzatan son küstahça açıklamaları karşısında AKP hükümetinin öngördüğü yegâne tedbirin Barzani'yi Amerika'ya şikâyet ederek ABD Dışişleri Bakanından yardım istemek olduğu hükümet yetkililerinin son açıklamalarından anlaşılmıştır.

AĞAR: HERKES, HADDİNİ VE HAKKINI BİLMEK ZORUNDA

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, Irak Kürdistan Demokratik Partisi Lideri Mesut Barzani'nin açıklamalarına isim vermeden tepki
göstererek, ''Herkes, haddini ve hakkını bilmek zorundadır. Kimse, Türkiye'nin gücünü sınamaya kalkmasın'' dedi.

TBMM'de basın toplantısı düzenleyen Ağar, Bingöl'de teröristlerle çıkan çatışmalarda şehit olan askerlere rahmet, ailelerine ve Türk milletine başsağlığı diledi.

Terörsüz günlere kavuşma konusundaki kararlılıklarının ne kadar haklı olduğunun görüldüğünü vurgulayan Ağar, ''Gerek terör, gerekse dış politikayı dışa havale eden bir hükümetin, Türkiye'ye nelere mal olduğu görüldü'' dedi.

Ağar, Türkiye'yi yakından ilgilendiren konuların sahipsiz olduğunu savunarak, "İktidarın, kendi yazdığı senaryolarla cumhurbaşkanı seçimine
kilitlenmesi, ülkenin geleceği açısından önemli sıkıntıları da beraberinde getiriyor'' dedi.

KARAYALÇIN: "BARZANİ ÇİZMEYİ AŞTI"

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, KDP Lideri Mesut Barzani'nin söz ve tavırlarıyla "çizmeyi aştığını" belirterek, hükümeti diplomatik ve iktisadi tüm olanaklarını kullanarak karşılık vermeye çağırdı.

Karayalçın yaptığı açıklamada, son günlerde Türkiye'nin yine şehit haberleriyle sarsıldığını, bu olaylarla eşzamanlı olarak Barzani'nin "Türkler Kerkük'e müdahale ederlerse biz de Diyarbakır'a müdahale ederiz" şeklinde 'kışkırtıcı bir açıklamasının' yayınlandığını kaydetti. Karayalçın şöyle dedi:

"Mesut Barzani'nin Diyarbakır'ın Türkiye'nin bir kenti olduğunu bilmediği anlaşılıyor. Bu zatın, insanlarımızı birbirine karşı kışkırtıcı tavırlarına ülkenin birliğine, bütünlüğüne karşı tutumuna başta Kürt kökenli yurttaşlarımız olmak üzere vereceği tepki çok güçlü olmalıdır. Türkiye, Barzani'nin çizmeyi aşan söz ve tavırlarına, diplomatik ve iktisadi tüm gücünü, tüm olanaklarını kullanarak karşılık vermek durumundadır. SHP, hükümetin bu basiret ve kararlılığı gösterip göstermeyeceğinin yakın izleyicisi olacaktır."

AJANSLAR