kapat
Üye OlÜye Girişi
  |  Benim şehrim | 9 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Şengör, Murat Birsel’in sunacağı ‘Türk Mucit’te kendisi gibi jürilik yapacak isimlerden bir tek Betül Mardin’i tanıdığını; Hulusi Dereci ve Özlem Yalım’ın ise ne iş yaptıklarını bilmediğini söyledi.
Çocuklara 'Oku, baban gibi eşek olma' mesajı verilmeli!
DENİZ AYYILDIZ GÜNAYDIN
Yakında geleceğin mucitlerini seçecek bir yarışmamız da olacak! 'Türk Mucit' adlı yarışmanın jürilerinden Prof. Dr. Celal Şengör medyanın ve politikacıların çocuklara kötü örnek olduğundan dertli: TV'lerde cehalet özendiriliyor..
Prof Dr. Celal Şengör Türkiye'nin sayılı bilim adamlarından biri. Londra Jeoloji Cemiyeti tarafından 'Başkanlık Ödülü'ne layık görülmüş.

TÜBİTAK Bilim Ödülü kazanmış. 2000 yılında Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilimler Akademisi yabancı üyeliğine seçilen ilk Türk olmuş.

MUCİT AVINA ÇIKACAK

İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü'nde öğretim üyesi olan Şengör, yakında NTV ekranlarında yayınlanacak 'Türk Mucit' adlı yarışma programında jüri üyeliği yapacak. İşte geleceğin mucit adaylarının icatlarını değerlendirecek olan Şengör'den televizyon ve bilim dünyasına ilişkin ilginç yorumlar...

* 'Türk Mucit' nasıl bir program? Türkiye'deki yaratıcılığı ortaya çıkaracak bir program olmasını diliyorum.

* Tarihte neden Türk mucit yok? Bu doğru değil! İcadın, mutlaka teknolojik olması gerekmez. İcat, olmayan bir şeyi ortaya koymaktır. Kurtuluş Savaşı bu anlamda başlı başına bir icattır mesela. Kimsenin aklına gelmezdi öyle bir şey yapmak. Ben icat denince her konudaki yaratıcılığı anlıyorum.

CAHİLLER KÜTLESİ OLDUK

* Yarışmada da yaratıcılığa mı bakacaksınız? Evet. Kişinin yaratıcılığına ve yarattığı şeyden ne beklediğine bakacağım.

* Umutlu musunuz peki? Büyük buluşlar çıkacak mı ortaya? Çok sayıda yenilik çıkacağına eminim de ne kadar faydalı olacağını bilmiyorum. Faydalı bir şey yapabilmek için toplumun ve bilimin ihtiyaçlarını bilmek lazım. Türk toplumu son 20 yılda bir cahiller kütlesi oldu.

* Neden biz bu kadar cahilleştik? Eğitim iyice dibe vurdu. 60'lı 70'li yıllarda da eğitim iyi değildi ama dünyayla mukayese edilebilecek düzeydeydi. Artık feci bir durumda. Mektebe gitmek vakit kaybı şu anda.

* Zorunlu ilköğretim artık 8 yıla çıktı ama... İsterseniz 12 sene yapın. İçinde ne verdiğiniz mühim. Çocuklara, eğitimin gereksiz olduğu izlenimi veriliyor okulda da, evde de.

* Siz deprem konusunda yetkin bir isimsiniz. Bu konuda halkı bilinçlendirmek için TV yöneticileri yeterince duyarlı davranıyor mu sizce? Hayır. Ben TV yöneticisi olsaydım bilim temelli programlar yapardım. Halk buna aç. Önüne geleni çıkardılar TV'ye. Konunun uzmanı mı değil mi bakmıyorlar. Medyamız çok cahil.

HALK DEĞİL MEDYA APTAL


* Ama çok ciddi programlara da halk fazla rağbet etmiyor... Katılmıyorum. Halk zannettiğiniz kadar aptal değil. Medya kendi aptallığını yansıtıyor halka.

* Toplumdaki kültürel yozlaşma olası İstanbul depreminden daha tehlikeli diyebilir miyiz peki? Bilgi kirlenmesinden çok rahatsızım. Medyada hacılar hocalar çıkıyor, halka yanlış bilgi aktarıyorlar. Bu çok tehlikeli. Magazin dünyanın her yerinde var. Ben halktan bilgi saklanmasına karşıyım. Siz koymazsanız, haberi internetten okuyacak. Bunların faydası da oluyor. İnsanlar ibret alıyor bunlardan.

* Tam tersine kötü örnek olduğunu düşünenler de var ama... Benim çocuğum izlediğinde, 'Ben bu adamlara benzemeyeceğim' diyor. Ama size de katılıyorum. Bu ülkede Başbakan 'Ananı al git' diyorsa, çocuk niye yapmasın bunu. Bunlar gösterilmemeli. Başbakan Yardımcısı 'Maldiv Adaları nerdeydi?' diyor. Çocuklar da, bu adam coğrafya okumadan Bakan olmuş, biz de oluruz diye düşünüyor. Toplum içerisindeki deprem çok büyük. Bu deprem TV'lerde eleştirilmeli. Çocuklara, 'Oku, baban gibi eşek olma' mesajı verilmeli.