SABAH - 08/04/2007 - Postmodern darbeler ortada yokken, günlüklerde 'Ananın donu başına geçsin' denirdi
kapat
   
08 Nisan 2007 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Enver Paşa, Birinci Dünya Savaşı yıllarında Almanların yeni gönderdikleri bir silâhı deniyor.
Postmodern darbeler ortada yokken, günlüklerde 'Ananın donu başına geçsin' denirdi
Tarihimizden zarif muhtıra örnekleri
"Hainin kanı helâl olsun mu? Olsuuun!"

Nerede o eski darbe günlükleri!

Özden Örnek Paşa'ya ait olduğu söylenen darbe günlüklerinin gerçek olduğuna pek inanmıyorum. Zira bu günlükler tarihimizdeki geleneksel darbe günlüğü formatının dışında kalıyor ve içlerinde tek bir küfür bile yok!

Postmodern darbeler ortada yokken, günlüklerde 'Ananın donu başına geçsin' denirdi

Ben, Deniz Kuvvetleri'nin emekli komutanı Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu iddia edilen darbe günlüklerinin gerçek olduğuna pek inanmıyorum. Zira, Örnek Paşa tarafından kaleme alındığı iddia edilen metin, tarihimizdeki geleneksel "darbe günlüğü" formatının bir hayli dışında kalıyor. Dolayısıyla, ortada iki ihtimal var: Ya bu günlükler Örnek Paşa'ya ait değiller, yahut darbenin bizde sadece biçimi değil, günlükleri bile artık postmodern bir hâl almış! Burada bazı bölümlerini yayınladığım eski darbe günlükleri ile muhtıra örneklerini okuyup yenileriyle mukayese edin ve kararı siz verin!.

Emekli Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu ileri sürülen darbe günlükleri, iki haftadan buyana gündemimizin ilk sırasında yeralıyor. Örnek Paşa'nın düzmece olduğunu söylediği günlükler şimdi savcılık tarafından soruşturuluyor ve işin aslı yakında ortaya çıkacak... Bir darbeyi yaşamak bir yana, hazırlığından haberdar olmak bile kâfi derecede ürkütücüdür ama, Örnek Paşa'ya atfedilen ve bu günlüklerin gerçek olduğuna ben pek inanmıyorum! Zira, askerve siyastarihimizin çok önemli isimlerine ait bazı gerçek darbe günlüklerinin asıllarına sahibim, hattâ arşivimde eski devirlerden kalma muhtıraların orijinalleri de bulunuyor ama Örnek Paşa'ya ait olduğu söylebeb bu yeni metin, tarihimizdeki geleneksel darbe günlüğü formatının bir hayli dışında kalıyor.

KÜFÜRSÜZ GÜNLÜK OLMAZ!
Dolayısıyla ortada iki ihtimal var: Ya bu günlükler Örnek Paşa'ya ait değiller,TÜRKİYEDEKİ İLK MODERN DARBE...   1876da Sultan Abdülâzizi hedef alan darbede Dolmabahçe Sarayının kuşatılması.yahut darbenin bizde sadece biçimi değil, günlükleri bile artık postmodern bir hâl almış! Bu üslup konusunu biraz daha açayım: Askerler rejim konusunda hükümetle geçmişte de anlaşmazlığa düşüp tehlikeli olacağına inandıkları gelişmelere hep müdahale etmişlerdi ama bu işi kâğıda başka bir üslupla geçirmişlerdi. Meselâ muhtıra mı verecekler? Hazırlanan metnin muhtıra sayılabilmesi için, içerisinde bazı değişmez ifadelerin yeralmasına itina göstermişlerdi ve eski devirlerin muhtırasında üç değişmez üslup şartı vardı:

* Metinde "alçak, haysiyetsiz, edepsiz, şerefsiz, cibilliyetsiz, namussuz, hırsız" gibisinden sıfatlar mutlaka yeralmalıydı.

* Muhtıra sadece devlet adamını değil, verilen kişinin ailesini de korkutmalıydı. Bunun için ideal ifade tarzı "İşlediğin cürümlerin hesabını yalnızca senden değil, yedi ceddinden de soracak, hepsinin burnundan fitil fitil getireceğiz" gibisinden sözlerdi.

*34 YAŞINDA ORDULARIN BAŞINA GEÇTİ....   Enver Paşanın 1917de çekilmiş ve bugüne kadar yayınlanmamış sivil bir fotoğrafı. Paşa, 1908deki İkinci Meşrutiyeti takip eden yıllarda saraya damat olmuş ve Başkumandan vekili yapılmıştı.Yazılı metin "Hemen istifa et, yoksa canından olursun", yahut "Yediğin paraları harcamak sana nasip olmayacak" yolunda bir tehditle noktalanmalıydı. Bu şekil şartları, darbe günlükleri için de sözkonusuydu. Eski günlüklerde memleketin içerisinde bulunduğu tehlike açık şekilde ifade edilir, izlenecek yol ayrıntısıyla anlatılır ve bu işin sonunda "ölüm ihtimalinin bulunduğu" net bir biçimde vurgulanırdı. Bu sayfada, son dönem Türk Tarihi'nin çok önemli bir isminin, Birinci Dünya Savaşı yıllarının Harbiye Nazırı ve Başkumandan Vekili olan Enver Paşa'nın 1908 öncesinde Rumeli köylülerini İkinci Abdülhamid'in iktidarına karşı örgütlemesi ile ilgili olarak günlüklerine yazdıklarının bir bölümüyle bazı muhtıra örneklerini günümüzün Türkçesi'ne naklederek veriyorum. Okuyun ve Örnek Paşa'nın darbe günlüğü konusundaki düşüncelerimin doğru olup olmadığına siz karar verin.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Ailesinden 4 kişiyi öldürüp intihar etti
 20 yıllık rüya mutlu sonla bitti
 Bitlis'te mayın patladı: 2 Şehit
 İkizler abilerine hayat verecek
 Nijerya'da iki Türk mühendis kaçırıldı
 Fahri konsolosluk binasına hırsız girdi
 Panda sevmek için program değiştirdi
 Tekne ile koster siste çarpıştı
 280 bin öğrenci tercih kurbanı
 Topunu alırken kanalda boğuldu
 ABD'li generalden 'çuval' uyarısı
 Irak'tan İstanbul toplantısına by-pass
 Almanya'da döner üniversitesi
 Gönül: Bedelli gündemde değil
 Belediyeden kenevir açıklaması
 DSP danışmanı toprağa verildi
 Kuran Kursu'nda kadın ağırlığı
 Trafik panosunu kökünden söktü
 50 metreden uçan araçtaki 5 kişi öldü
ERGUN BABAHAN
Gül dönemi
Büyük bir sürpriz olmazsa, ki Türkiye...
MEHMET BARLAS
Erdoğan ile Gül arasındaki üslup farkları...
Rahmetli...
UMUR TALU
Bir basın özgürlüğü hikâyesi
ABD'de...
FATİH ALTAYLI
Sezer mi Demirel mi?
AK Partililerin Cumhurbaşkanı Sezer...
ERDAL ŞAFAK
Irak çelmesi
İstanbul uluslararası...
Barzani, Türkiye'nin işlerine karışacakmış
Kuzey Irak lideri tehdit etti: Türkiye'nin askeri ve diplomatik...
Sıra sizde
İran "Hediyemiz olsun" diyerek serbest bıraktığı İngiliz askerler...
Şampiyonluğa kucak açtılar
Şampiyonluğa kucak açtılar
F.Bahçe puan kaybetmiş, İnönü dolmuştu. Maça fırtına gibi başlayan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu