SABAH - Futbol kulüpleri en çok beyazı seviyor
kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Futbol kulüpleri en çok beyazı seviyor
Futbol kulüpleri en çok beyazı seviyor
Renklerin anlamları

Futbol kulüpleri en çok beyazı seviyor

Türkiye profesyonel futbol liglerinde yer alan 220 spor kulübü üzerinde yapılan bir araştırma, kulüplerin en fazla beyaz rengi kullandığını ortaya çıkardı. Kadınsı özellikler taşıyan pembe ve eflatun ise en az kullanılan renkler.

İç Anadolu'da beyaz ve kırmızı, Ege'de beyaz ve siyah, Karadeniz'de beyaz ve kırmızının en fazla kullanılan renkler olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Gençay, "Kulüplerin tercih ettiği renklerin önemli bir kısmı temsil ettiği kent, bölge veya insanların kültürel zenginliklerinin bir yansımasıdır" diyor. Gençay'ın yaklaşık bir yıl süren "Türk Spor Kulüplerinde Renkler ve Kültürel Etkileşim" başlıklı araştırmasında, Türkiye profesyonel futbol liglerinde yer alan 220 spor kulübü değerlendirilmeye alındı. Araştırma sonucunda, profesyonel futbol şubesi bulunan spor kulüplerinin en fazla beyaz-kırmızı, beyaz-yeşil, beyaz-mavi kombinasyonunu kullandığı tespit edildi. Kulüplerin en çok tercih ettiği renk olan beyazı, kırmızı, yeşil, siyah, lacivert, sarı ve mavi takip ediyor. En nadir kullanılan renkler arasında ise Batı ülkelerinde olduğu gibi 'kadınsı özellikler taşıması nedeniyle' pembe, eflatun gibi renkler başta geliyor.

'BEYAZ, ÜST KÜLTÜR RENGİ'
Kulüplerin en çok beyazı tercih etmesinin Türk toplumunun beyazı daha fazla sevmesinin yanında, toplumun tarihten getirdiği bir kültür değeri de olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Gençay, "Beyaz, Türk toplumu tarafından aklık, temizlik, duruluk veya tecrübeli olmak gibi anlamlar taşımaktadır. Beyazın kulüpler tarafından en fazla kullanılan renk olması, Türk toplumunda beyazın bir üst kültür rengi olarak tasvip gördüğü anlamına gelebilir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde en fazla beyaz rengin tercih edilmesi kültürel olarak anlamlı bulunabilir," diyor.
Gençay, spor kulüplerinde renkleri etkileyen unsurları ise şöyle sıralıyor: "Coğrafi Unsurlar: Türkiye'de bazı spor kulüplerinin forma renkleri, bulundukları yerin coğrafi şartları göz önüne alınarak tespit edilmiştir. Örneğin; Rizespor (Mavi-Yeşil) Karadeniz sahillerinde yer almasından dolayı denizin mavisini ve ormanların yeşilini kullanmıştır. Bursaspor (Yeşil-Beyaz) renklerini, Uludağ'ın karı ile Bursa ovasının yeşilliğinden almıştır. Gençlerbirliği, renklerini Ankara bozkırının nadide ve narin gelincik çiçeğinden almış.
Yöresel Unsurlar: Diyarbakırspor (Yeşil-Kırmızı), Diyarbakır amatör liginin Diclespor ve Yıldızspor kulüplerinin 24 Haziran 1968 tarihinde birleşmeleriyle kurulmuştur. Diyarbakırspor bugün formasında taşıdığı renklerin yeşilini Yıldızspor'dan, kırmızısını Diclespor'dan almıştır. Ancak bu renkler aynı zamanda Diyarbakır'ın ünlü karpuzunun dış ve iç renkleri olarak kabul edilir. Trabzonspor (Bordo-Mavi), renklerini Karadeniz'in simgesi olan hamsiden almıştır. Hamsinin gümüş mavi pulları ile bordo rengi gözleri, kulübün renkleri olarak belirlenmiştir.
Milli ve Manevi Unsurlar: Gaziantepspor (Kırmızı-Siyah), Kurtuluş Savaşı'nda Fransızlar ve Ermeniler tarafından katledilen 6 bin 314 şehit kanı nedeniyle kırmızı, o kara günleri simgelediği için de siyah rengi almıştır. Antalyaspor Türk bayrağının kırmızı-beyaz renklerinden esinlenerek renklerini seçmiştir. İstanbulspor (Sarı-Siyah); I. Dünya Savaşı'na katılan İstanbul Erkek Lisesi öğrencilerinden savaşta yaşamını yitirenler için siyah, savaş gazisi öğrenciler anısına da sarı rengi almıştır.
Kurumsal Unsurlar: Siirt Köy Hizmetleri YSE Spor (Sarı-Mavi), forma renklerinde Köy Hizmetleri kurumunun renkleri olan sarı ve mavi renklerini kullanmıştır. Yimpaş Yozgatspor (Kırmızı-Siyah), 1960'ların popüler takımı Karagümrük ile Yozgatspor kardeş kulüp olmuş ve Yozgatspor kurulduğunda Karagümrük'ün renkleri kabul edilmiştir."

FENERBAHÇE VE BEŞİKTAŞ
Ökkeş Gençay, Fenerbahçe ve Beşiktaş kulüplerinin renk serüvenini ise şöyle aktarıyor: "Fenerbahçe, 1907'de kurulduğunda sarı-beyaz olan renklerini 'Monarşi rejimini tehdit edici' ve renklerin yetersiz algılanması nedeniyle değiştirmiştir. Siyasi bir nedenle renklerini değiştiren kulüp, 1908 yılında bugünkü sarı-lacivert renklerini kullanmaya başlamıştır. Sarı, Türk toplumu tarafından aklık, temizlik ve duruluğu; lacivert ise asaleti temsil eder. Beşiktaş'ın ise 1903'teki ilk kuruluş renkleri kırmızı-beyazdır. Ancak 1912'de başlayan Balkan Savaşı'na giden ve tekrar geri dönmeyen sporcular ile savaşta kaybedilen toprakların tamamı yeniden ele geçirilinceye kadar renkler siyah-beyaza çevrilmiştir. Bugün Beşiktaş'ta renklerin anlamsal algılanması yenmek ve yenilmenin, gündüz ve gece kadar doğal olduğu şeklindedir."

KONYA İSLAMİ RENGİ SEÇTİ
Konyaspor'un siyah-beyaz olan renklerinin İslam'ın kutsal rengi yeşil ile değiştirildiğini belirten Gençay devam ediyor: "Bunun Konya'nın muhafazakâr yapısından kaynaklandığı düşünülebilir. Renkleri kırmızı-beyaz olan Samsunspor, 1989 yılında bir trafik kazasında kaybettiği sporcuları anısına üçüncü bir renk olarak yası simgeleyen siyahı da alır."
DİĞER HOBİ HABERLERİ
 Ankaralılara sinema ziyafeti
 60 yıllık İtalyan efsanesi
 Kayıp Bagaj sendromu
 Kadınlar ve satranç (1)
 Modanın büyülü dünyasında çirkin ördek yavrusu
 Ünlülerin doğum koçu kitap yazdı
 Havada 'tek sınıf' dönemi
 Her türlü harita yapılır
 Fotoğraf-resim sanatında yenilik
 Korkunç Viktor'un kuduran veziri
 Artık önümüzdeki maçlara bakacağız
 Ahmet-Ertegün-bizineden-parlatmadıgiller
 Dağcılığın başkentinde bir hafta
 Küresel ısınma, 4X4'leri de vurdu
 Antalya Havalimanı ihalesinde rekor olur mu?
 Laptop'lar da modaya uydu
 İstanbul'u inekler işgal ediyor
 Reggae makamında Pink Floyd şarkıları
 Büyüklere oyuncak bebek
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
TURGAY NOYAN
Yüreğinin götürdüğü yere kadar
Deniz zengin işi mi?...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Kayıp Bagaj sendromu
Kayıp bagajlar hem yolcu hem de...
Seks mi, alışveriş mi?
Seks mi, alışveriş mi?
Psikiyatrist Dr. Funda Güdücü ve Psikiyatrist Dr. Oğuz Tan, 'Seks mi,...
Tiroid kanserinde erken tanı çok önemli
Tiroid kanserinde erken tanı çok önemli
Her yıl nisan ayının ilk haftasına denk gelen 'Kanser Haftası'...
'Artık küfretme-yeceğim diyemem!'
İngiltere'de ırkçılık iddiasıyla yargılanıp beraat eden milli...
'Bankada 2000 dolarım bile yoktur'
P'Enis Roman'ın yayıncısı Cem Mumcu, Enis Batur'la girdiği polemik...
'Kalbimle çizmek isterdim'
Yüzme şampiyonu, yüksek atlama rekortmeni, arkeolog, ressam... 68 yıllık...
Savaşı çıkaran şirket
Paralı askerleri, eski generalleri, istihbarat uzmanlarını ve eski bakanları...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.