SABAH - Ve kadın seksle tanıştı
kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ve kadın seksle tanıştı
Ve kadın seksle tanıştı
Cosmo'dan dünden bugüne seks önerileri
Okuyucular ne diyor?
'Mağazada yorulmadan alışveriş ediyorum'
'Bir cinsel dil yarattık'
Kapak kızları anlatıyor
Cosmo'da öne çıkanlar

Türk Cosmopolitan 15 yaşında

Hayatımıza girişi dün gibi ama Cosmopolitan Türkiye'de 15. yaşını doldurdu bile.


Ve kadın seksle tanıştı

Nisan 1992'de Türkiye'de yayın hayatına başlayan Cosmopolitan dergisi, bu yıl 15. yaşını kutluyor. İlk sayısında kapağında 'seks' kelimesini kullanarak devrim yaratan Cosmopolitan, kendini, hayatı ve erkekleri seven kadınlara rehber olmaya devam ediyor.

Dünya çapında 59 ülkede ve 36 dilde yayımlanan Cosmopolitan dergisi, bu yıl Türkiye'de 15. yaşını kutluyor. Bugünün en çok okunan kadın dergisi, bundan 15 yıl önce ilk kez yayımlandığında, içeriği ile adeta bir devrim yaratmıştı. Nasıl oluyordu da bir kadın dergisi kapağında 'seks' kelimesi kullanıyor, orgazm olmaktan bahsediyordu? Oysa Türkiye'de henüz Playboy dergileri dışında alışık olduğumuz bir cinsellik dili dahi yoktu; ama Cosmopolitan sayesinde oluşacaktı. Derginin kurucusu Helen Gurley Brown'un yola çıkış amacı da zaten buydu: Sevişmeyi görev olarak bilen, cinselliği tabu olarak gören kadınlara cinsellikten zevk almanın ve kadın olmanın hazzını anlatmak.

BİÇKİ-DİKİŞTEN SEKSE
Cosmopolitan dergisi ülkemizde 15 yıldır okuyucuyla buluşuyor. Ama dünyadaki geçmişi çok daha eskiye dayanıyor. Dergi, ilk kez 1886 yılında Amerika'da yayımlandı. Kadınlar arasında bir devrim niteliği taşıyan, kadınların 'kutsal kitabı' sayılan derginin bugünkü halinin kurucusu ise taşralı bir genç kız olan Helen Gurley Brown. Asıl mesleği sekreterlik olan, ancak azmi sonucu metin yazarlığı yapmaya başlayan Brown'un 40 yaşında yazdığı bir kitap, hayatının dönüm noktası oluyor. Kısa sürede 'En Çok Satanlar Listesi'ne giren kitapta, kadınlar için seks önerileri yer alıyor. Ancak 1960'lı yıllar için bu, kabul edilemez bir şey. Ancak Brown yılmıyor ve elinde kitabı, New York'taki dergi gruplarını gezmeye başlıyor. Sonunda projesini Hearst grubuna kabul ettiriyor. Ve 1886 yılından beri çıkmakta olan Cosmopolitan dergisi, onun sorumluluğuna veriliyor. O güne kadar ev kadınları için biçki-dikiş konularını işleyen Cosmopolitan, Brown'ın önderliğinde bir seks dergisine dönüşüyor ve ilk sayısı Amerika'da 900 bin satıyor.

SEKS VE ORGAZM
Helen Gurley Brown'un yayın yönetmenliği ile evrim geçiren Amerikan Cosmo, 'seks' kelimesini ilk kez 1967 yılında kapağında kullanıyor. 'Orgazm' kelimesi ile ise 1970 Nisan ayında tanışıyor. Bundan 15 yıl önce Türk okuyucuya buluşan yerli Cosmopolitan ise daha ilk kapağında 'seks' kelimesine yer veriyor. Bazı kesimler tarafından şaşkınlıkla karşılansa da dergi, satış rekorları kırıyor. Bunda da cesur olması çok büyük rol oynuyor. Çünkü seksi bir tabu olarak gören kadınlar artık, tüm sorunlarına yanıt bulacakları bir dergi ile karşı karşıya kalıyor. Cosmopolitan, kadınların dile getiremediği hislere tercüman oluyor. Derginin 15 yıl önce yayımlanan ilk Derginin bu Paris Hillton sayısının içeriğine bakarak, ne kadar cesur pozitif olduğunu anlamak yeterli. İstanbul'un Erkek Rehberi', 'Daha Önce Hiç Denenmemiş 6 Seks Tüyosu', 'Dünyada Seks Tüyoları', sayfalarına taşıdığı yazılardan sadece bazıları. Cosmopolitan'ın 15 yıl boyunca kapağında birbirinden güzel ve seksi modeller yer aldı. İlk yerli kapakta Linda Evangalista yer aldı. Onu, Elle Macpherson, Kim Alexis, Niki Taylor ve Brooke Shields gibi isimler takip etti. Ama Cosmopolitan'a bugüne dek en çok kapak olmayı başaran isim model Cindy Crawford oldu. Onun ardından da Laetitia Casta ve Claudia Schiffer geliyor. Cindy Crawford, Amerika'da toplam 17 kez, ülkemizde ise 10 kez Cosmopolitan'ın kapağı için objektif karşısına geçti. Türkiye'den dergiye kapak olan isimler ise Özlem Kaymaz, Pelin Karaali, Aylin Arasıl, Başak Boztepe, Azra Akın ve Tuğçe Kazaz oldu.

ERKEKLERİ SOYDULAR
Cosmopolitan'ın kapaklarını kadınlar süsledi ama birbirinden yakışıklı erkekler de her ay birbirinden çarpıcı pozlarıyla iç sayfalarda yer aldı. 1960'lı yılların sonunda, yakışıklı aktör Burt Reynolds, Cosmopolitan'a anadan doğma poz verdi. Türk Cosmo ise 1992'de Cem Özer'i soyarak şeytanın bacağını kırdı. Nisan 1994'te ise Tarkan'ın verdiği seksi pozlar olay yarattı. Cem Yılmaz ise Ocak 1997 sayısında soyunur gibi yapmanın, soyunmaktan daha çekici olabileceğini herkese kanıtladı. kapağında var.

BURCU ALDİNÇ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 'Kalbimle çizmek isterdim'
 Savaşı çıkaran şirket
 'Tanınmıyorum, çünkü kendimi anlatamıyorum'
 'Soyadım Uçuran ya, belki ondan 'uçtu' diyorlardır!'
 40 gün 40 gece Sulukule
 'İstanbul hâlâ hak ettiği turisti ağırlamıyor'
 Ne kedisiz ne kitapsız
 Haydi çocuklar şenliğe
 'Toplum beni değil, ben toplumu değiştirmeliyim'
 Festival tarihi açık artırmada
 'Bir klip şarkıcının kaderi olabilir'
 AKM'yi yıkma nedenimiz 'Tamamen Duygusal'
 Bu radyoda müzik yok konuşma var
 Bütün patronlara örnek olsun
 300 Spartalı İran'a mı saldırdı?
 Düğün dernek oldu
 Felsefenin Sefaleti
 Kadir Has'tan son vefa Yassıada'ya
 Harran: Sevmeye hakkı olmayan kadınların diyarı...
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Ömür imtihanla geçiyor!
Zor anlarda bazen sadece...
GÜLSE BİRSEL
50 yıl sonra keyfiniz nasıl olacak?
Ben doğduğumda...
ÖNCEL ÖZİÇER
Kahve bile 'üçü bir arada', ben hâlâ...
KAZIM KANAT
"3 bin meslektaşın, yarın evine ekmek götürecek"...
Futbol kulüpleri en çok beyazı seviyor
Futbol kulüpleri en çok beyazı seviyor
Türkiye profesyonel futbol liglerinde yer alan 220 spor kulübü...
Ankaralılara sinema ziyafeti
Ankaralılara sinema ziyafeti
Limak 18. Ankara Uluslararası Film Festivali, 12 - 22 Nisan tarihleri...
Seks mi, alışveriş mi?
Psikiyatrist Dr. Funda Güdücü ve Psikiyatrist Dr. Oğuz Tan, 'Seks mi,...
Tiroid kanserinde erken tanı çok önemli
Her yıl nisan ayının ilk haftasına denk gelen 'Kanser Haftası'...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.