SABAH - 08/04/2007 - Mehmet Barlas
kapat
   
08 Nisan 2007 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Barlas @ SABAH
SMS:
MB yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Erdoğan ile Gül arasındaki üslup farkları...

Rahmetli Kemal Ilıcak'la 1980'lerin başında sohbet ediyorduk. Kemal Ilıcak Süleyman Demirel'i de, Turgut Özal'ı da yakından tanıyan bir kişiydi. Ona "Demirel' le Özal' ı karşılaştırsana" deyince şu cevabı almıştım:
- Süleyman Demirel' e ülke sorunları üzerinde bir soru sorunca, ceketinin göğüs cebinde taşıdığı Anayasa' çıkartır. Sorduğun soruya ilişkin Anayasa maddesini bulup, sana okur. Sonra konuya girer. Turgut Özal' a benzer bir soru sorduğunda ise, Turgut Bey, ceketinin göğüs cebinde taşıdığı hesap makinesini çıkartır. Onunla birtakım işlemler yapıp bir sonuca vardıktan sonra, sorduğun sorunun cevabını verir.
Hem Ecevit'in hem Demirel'in kabinelerinde bakanlık yapmış olan Korkut Özal'a "Ecevit' le Demirel' i karşılaştırır mısınız" dediğimde de şu - cevabı almıştım:
- İkisinin de başbakanlığı döneminde piyasada margarin sıkıntısı olmuştu. Başbakan Ecevit' e gidip sorunu anlattığımda, bana Trakya ayçiçeği üreticilerinin sorunlarını, ülkenin genel gidişi üzerindeki düşüncelerini anlattı. Uzun uzun konuştuk. Ama margarin yokluğuna hemen çare olacak bir çözüm üretilmedi o görüşmemizde. Daha sonra Demirel' in başbakanlığında da margarin sıkıntısı olduğunda ona durumu yansıttım. Hemen telefona sarılıp Merkez Bankası' aradı ve margarin ithalatının sağlanması için döviz tahsis edilmesi talimatını verdi. Arkasından Ticaret Bakanı'nı arayıp, margarin ithalatçısı firmaların harekete geçirilmesini istedi. Demirel' in yanından ayrıldığımda sorun çözümlenmişti.

ERDOĞAN VE ERBAKAN
Şimdiki Başbakan ve muhtemel cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı geçmiş başbakanlarla karşılaştırmak istediğimde, hem onunla hem de eskilerle çalışmış kişileri bulmak kolay değil. Çünkü Erdoğan da, kadrosu da yeni isimler. Belki onların bazıları, daha önce kabinesinde çalıştıkları Necmettin Erbakan'la Erdoğan'ı karşılaştırabilirler. Ama herhalde bunu yapmaktan kaçınırlar.
Galiba bugün yapılabilecek karşılaştırma, Tayyip Erdoğan Çankaya'ya çıktığında Başbakan olacağı kesin gibi görünen Abdullah Gül ile Erdoğan'ı mukayese etmektir. Bu karşılaştırmayı son beş yıldır bu iki ismi izleyen herkes yapabilir.
Erdoğan çalışkan, takipçi bir kişiliğe sahip. Sadakat ve kadroculuk ise, onun hakim nitelikleri arasında... En yoğun baskılara rağmen kadrosunun üyelerini feda edemiyor. İstanbul Belediye Başkanı olduğu dönemdeki kadrosunun bazı mensupları şimdi bakan. O dönemin belediye görevlileri, şimdi devlet kurumlarının başında. Erdoğan aynı zamanda fevri, çabuk sinirlenen bir kişi. Bazen verilmemesi gereken sözlü tepkiler Erdoğan'ın ağzından kolaylıkla çıkıyor.

SÜRAT VE MARATON
Erdoğan'ın bu arada hesaplı davranışlar sergilediğini de gözlemlemek mümkün. Gereksiz kavgalara girmiyor, güç dengesinin aleyhinde olduğunu hissettiği zamanlarda, geri çekilmesini biliyor. Kurumlarla kavgadan dikkatle kaçınıyor. Hedefine ulaşmanın zamanını erteleyebiliyor.
Abdullah Gül ise, Erdoğan'a oranla sürat değil maraton koşucusu görüntüsü vermekte. Nefesini tutup, aynı tempoda koşusunu sürdürüyor. Çok az sinirleniyor, çok sık tepki vermiyor. Başbakan olduğu takdirde bugünkü bakanlardan hangilerini kabinede tutacağını kimse kestiremiyor. Abdullah Gül'ün de bir takımı olduğu biliniyor. Ama bu takım anlayışının Erdoğan'ınkinden farklı olduğu da biliniyor.
Abdullah Gül başbakan olduğunda Erdoğan'ın başlattığı projelere herhalde devam edilecek. Ama daha sakin bir süreç olacak bu.
Gül Cumhurbaşkanı olur ve Erdoğan başbakan olursa, nasıl bir görüntü ortaya çıkar bilemiyoruz. Bunun için 18 Nisan'ı, yani Cumhurbaşkanı adayının açıklanacağı günü beklememiz gerekiyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Cumhurbaşkanını cumhurbaşkanı olacak kişi seçer...   / 07-04-2007
 28 Şubat ya olmadı ya da medya bunun farkında olmadı...   / 06-04-2007
 Sakın statükoya muhalif olmayın iktidara muhalif olun...   / 05-04-2007
 Gazetenin değeri mürekkebinden yansıyan ruha bağlıdır...   / 04-04-2007
 Gazeteler haber de yapar haber de olur...   / 03-04-2007
 Üniformalar aynı olsa da onları giyenler farklıdır   / 02-04-2007
 TSK'yı anlamak kadar sivil toplumu da anlamak gerekir...   / 01-04-2007
 Yeni sınıflandırmalar ışığında kent-soylular...   / 31-03-2007
 İnternet bir tehdit değil insanlığın geleceğidir   / 30-03-2007
 Türkiye'nin siyasi fay hattında hareketlenme yoğun   / 29-03-2007
ERGUN BABAHAN
Gül dönemi
Büyük bir sürpriz olmazsa, ki Türkiye...
MEHMET BARLAS
Erdoğan ile Gül arasındaki üslup farkları...
Rahmetli...
UMUR TALU
Bir basın özgürlüğü hikâyesi
ABD'de...
FATİH ALTAYLI
Sezer mi Demirel mi?
AK Partililerin Cumhurbaşkanı Sezer...
ERDAL ŞAFAK
Irak çelmesi
İstanbul uluslararası...
Barzani, Türkiye'nin işlerine karışacakmış
Kuzey Irak lideri tehdit etti: Türkiye'nin askeri ve diplomatik...
Sıra sizde
İran "Hediyemiz olsun" diyerek serbest bıraktığı İngiliz askerler...
Şampiyonluğa kucak açtılar
Şampiyonluğa kucak açtılar
F.Bahçe puan kaybetmiş, İnönü dolmuştu. Maça fırtına gibi başlayan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu