SABAH - 07/04/2007 - Hollywood'dan geldi Fikret Mualla'nın hayatını çekiyor
kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hollywood'dan geldi Fikret Mualla'nın hayatını çekiyor
Hollywood'dan geldi Fikret Mualla'nın hayatını çekiyor
Fikret Mualla kimdir?

Hollywood'dan geldi Fikret Mualla'nın hayatını çekiyor

Ülkemizde de çok sevilen Hollywood yapımlarında efekt uzmanı olarak çalışan Metin Güngör, ünlü ressam Fikret Mualla'nın hayatını filme çekiyor. Mualla'nın 30'lu yıllardaki halini kendisi oynayacak olan Güngör, ünlü ressam ile ortak yönlerinin çok olduğunu söylüyor.

Harry Potter', 'Da Vinci'nin Şifresi', 'Lara Croft: Tomb Raider', 'Kediler ile Köpekler', 'Cinderella Man', 'Yarından Sonra', 'Monte Cristo Kontu', '80 Günde Devr-i Alem', 'I Robot', 'Stardust' ve 'Kara Şahin Düştü' adlı filmlerin hayran bırakan efektlerinin yaratıcısı o... Hollywood'un en ünlü Türk'ü Metin Güngör'ün şimdiki projesi ise, 10 yıl aradan sonra kısa bir süre için döndüğü Türkiye'de, ünlü ressam Fikret Mualla'nın hayatını anlatan 'Renklerde Kaybolan Hayat' adlı sinema filmi. Filmin yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlenen Güngör, Mualla'nın 30'lu yaşlardaki halini de kendi canlandırdı. Güngör böylelikle, Londra'daki Lee Strasberg Stüdyosu'nda aldığı oyunculuk eğitimini de ilk kez kullanmış oldu.

LONDRA'DA EĞİTİM ALDI

'Renklerde Kaybolan Hayat'ta Fikret Mualla'nın yakın arkadaşı olan 84 yaşındaki ünlü yazar Hıfzı Topuz da rol aldı. Mualla'nın aşık olduğu Semiha Berksoy'u ise Öznur Kula canlandırdı. Güngör, Mualla'nın 50'li yaşlardaki halini canlandırması için, önümüzdeki günlerde ünlü bir yabancı oyuncuya teklif götürmeye hazırlanıyor. Londra Film Okulu'nda 'Digital Compositing' eğitimi aldıktan sonra Hollywood'un ünlü yapımcıları tarafından keşfedilen ve ABD'de birçok film ve TV dizisinin efekt yönetmenliğini üstlenen Güngör, GÜNAYDIN'a konuştu...

* Neden Fikret Mualla'nın hayatını filme çekmek istediniz? Çünkü ben de ressamım. Her ne kadar efekt dalında uzmanlaşmış olsam da mesleğimin kökeni ressamlığa dayanıyor. En fazla empati kurduğum kişi kendisi olmuştur. Ben de yurtdışında yaşıyorum, ikimiz de yurtdışında eğitim aldık, ben de onun gibi bir dönem parasızlık çektim.

* Mualla'yı hangi aktör canlandıracak? Çocukluğunu ve 20'li yaşlarını ayrı ayrı oyuncular canlandıracak. 30'lu yaşlarını ben oynuyorum. 50'li yaşlarını ise yabancı bir aktörün oynamasını planlıyorum. Önümüzdeki günlerde Amerika'ya gidip bu konuyu netleştireceğim.Ressam Yavuz Deniz; Bedri Rahmi Eyüboğlu'nu, Öznur Kula; Semiha Berksoy'u, Nazım Hikmet'i ise Mehmet Tokat canlandıracak. Burada belli sahneleri çektik. Türkiye'den sonra çekimler Fransa ve Almanya'da sürecek.

* Yabancı ortaklarınızın olduğunu duydum... Bir Fransız, bir ABD'li ve bir Avusturalyalı yapımcı, yapım ortağı olmak istediklerini söyledi. Karar vermedim henüz.

* Fikret Mualla'nın ailesinden birileriyle konuştunuz mu, bilgileri nasıl toparladınız? Ailesinden kimse yaşamıyor. Bilgileri kitaplardan, çoğunlukla Hıfzı Topuz'dan toparladım.

* Filmde Fikret Mualla'nın hangi özellikleri ön plana çıkacak? Bugün tablolarına paha biçilemeyen bir ressamın parasızlık nedeniyle geçirdiği zor günlerin altını çizeceğim. Mualla, yakın arkadaşı Abidin Dino ile birlikte sanatçıların yaşadığı parasızlığı protesto etmek için bir gün dilenmişti. Filmde o dilenme olayı da yer alacak. Aslında yaşadığı her günden ayrı bir film çıkar. Semiha Berksoy'a aşık oluşu da bunlardan biri.

TÜRKLER KENDİNİ KASIYOR


* Fikret Mualla, Semiha Berksoy'a, Semiha Berksoy da Nazım Hikmet'e aşıktı. Filminizde Nazım Hikmet de olacak mı? Elbette. Her şeyden önce Fikret Mualla ile Nazım Hikmet çok yakın iki arkadaştı. Mualla, Berksoy'a aşıktı. Berksoy ise Nazım Hikmet'e. Nazım da başka kadınlara... Bu üçlü karşılıksız aşk hikayesi, filmimin ana konularından...

* 10 yıldır Hollywood'un içinde çalışmalarını sürdüren biri olarak Türk oyuncuları Hollywood'da ne kadar şanslı görüyorsunuz? Hollywood'a herkesin şansı vardır. Türk oyuncuların handikapı, kendilerini kasarak oynamaları. Oraya dünyanın her ülkesinden insanlar geliyor. Bir işe girip beklemeye başlıyorlar. Örneğin çoğu garsonluk yapıyor. Bir gün şansın onlara güleceğini bekliyorlar.

* En son Meltem Cumbul gitmişti. Sizce ne kadar şansı var? Hollywood'da olduğunu duymadım. Onu bekleyen sorunlar da gelip oyunculuk yapmak isteyen binlerce yabancıyla aynı.

MEHMET ÇALIŞKAN / MAGAZİN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 'Kelepçe sözleşme'ler ünlüleri mağdur eder!
 Ersoy'un raporuna 'kadın' yazamadım
 Hollywood'dan geldi Fikret Mualla'nın hayatını çekiyor
 İbret-i alem olsun diye alkolle savaşını tiyatro sahnesine...
 Meslektaşlarım beni çekemiyor annemle babam ise sömürüyor
 Modacıların ilham kaynağı artık ayaklara çalışıyor
 Çocuklar oyunda anneler sporda
 Benzin istasyonundan ayakkabı butiğine
 Sepet sepet yumurta bu Paskalya'yı sakınu nutma!
 Ateş bacayı sardı
 Broadway'e göz kırpıyor Leonardo
 Lohan'ın yeni kankisi Duff oldu
 Keys formunu koşmaya borçlu
 Pembe dizi yıldızı oluyor
 Yeni filmi için dazlak oluyor
 Bugün ne yapmalı?
ELVAN DEMİRKAN
Oprah Winfrey nihayet Türkiye'de!
Nihayet Türkiye'de!...
AYŞE TÜTER
Hindi burger
Bir çorba kaşığı zeytinyağı ile fırın...
Kocam ve köpeğim inanılmaz benziyor
Kocam ve köpeğim inanılmaz benziyor
Seren Serengil, kocası Musa Aytun ile minik köpeği Josh'un...
Yaşı 11'den küçük olanlar izleyemez
Yaşı 11'den küçük olanlar izleyemez
atv'nin fenomen haline gelen dizisi 'Avrupa Yakası'nda 'Burhan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.