SABAH - Osmanlı mutfağından afrodizyak seçmeler
kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Osmanlı mutfağından afrodizyak seçmeler
Osmanlı mutfağından afrodizyak seçmeler
Ayva Dolması
Karidye Pilakisi

Afrodizyak yemekler

Mönüsünde Osmanlı mutfağından 400 orijinal yemek bulunan Asitane Restoran, yüzlerce yıllık saray reçetelerinden afrodizyak etkili yemekleri bulup çıkardı ve Sevgililer Günü için özel bir mönü hazırladı


Osmanlı mutfağından afrodizyak seçmeler

Mönüsünde Osmanlı mutfağından 400 orijinal yemek bulunan Asitane Restoran, yüzlerce yıllık saray reçetelerinden afrodizyak etkili yemekleri bulup çıkardı ve Sevgililer Günü için özel bir mönü hazırladı.

Edirnekapı'daki Kariye Müzesi'nin olduğu mahalle, mozaikleriyle ünlü müzenin yanı sıra dar sokaklar boyunca uzanan ahşap cumbalı evleri, Arnavut kaldırımları ile buram buram tarih kokuyor. Semtin en ünlü mekânlarından biri de Kariye Oteli ve otelin içinde yer alan Asitane Restoran. Asitane, İstanbul'da eşine az rastlanır bir mutfağa sahip. Çünkü burada, asırlar önce Osmanlı sultanlarının sofralarına servis edilmiş özel tatları keşfedebiliyorsunuz. Bu özel tatların birçoğundaki en önemli ortak özellik ise afrodizyak etkili olmaları. Malum önümüzdeki çarşamba Sevgililer Günü... Asitane de sevgililer için seçme bir mönü hazırlamış. 13-21 Şubat tarihlerinde Asitane'de devam edecek olan 'Afrodizyak Yemekler Haftası' için hazırlanan mönü, 1889 yılında basılan Mecma-ül
Adab
ve 1844 basımı Melceü't Tabbahin isimli kaynaklardan yararlanılarak oluşturulmuş. Sevgililer Günü mönüsü bir yana, Asitane'nin ana mönüsünün oluşturulması da ayrı bir hikâye. Önce Topkapı ve Dolmabahçe saraylarının yemek, tatlı ve malzeme isimlerini içeren mutfak masraf kayıtlarına ulaşılıp, İstanbul'daki Beyazıt ve Millet kütüphanelerinden belgeler bulunmuş. Ayrıca Sürnameler, eski Osmanlı sözlükleri ve çok sayıda belge gözden geçirilmiş. Ve sonunda Asitane bugün, 400'den fazla orijinal reçeteyi arşivine katarak İstanbul'daki en zengin Osmanlı mutfağı mönüsüne sahip restoran olmuş. Asitane'nin şu anki mönüsünde; Edirne Sarayı'nda 1539 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın oğulları I. Beyazıd ve Şah Cihangir'in sünnet töreni için düzenlenen Çanak Yağması ziyafetinde verilen yemek ve tatlılar da bulunuyor. Asitane tel: (0212) 635 79 97

Neslihan TUNÇ

DİĞER GURME HABERLERİ
 Mutfakta yine Ece var
 Nohut yerine fıstık pirinç yerine karnabahar
 Küçük bir gurme cenneti
 'Eşkili' Maraş yemekleri
 Anadolu'nun bütün lezzetleri İstanbul'da
 Tarsus mutfağını keşfedin
 Balık bizim, Denize ne?
 50 yıl sonra yeniden Çin restoranı
 Ot deyip geçmeyin
 Manzara karın doyurur mu?
 Antep ve Antakya yemekleri bir arada
 Ağzımız tatlansın
 Acı, ekşi, tuzlu ve tatlı bir arada Tayland Mutfağı
 Bayatlamayan kurabiyeler
 Bir ABD'linin Osmanlı mutfağı tutkusu
 Naz'lı Türk mutfağı
 Tijen İnaltong'dan açıklama
 Plazma TV'li esnaf lokantası
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
Bienal'in 'özel' biletleri satışta
Bienal'in 'özel' biletleri satışta
8 Eylül-4 Kasım 2007 tarihleri arasında gerçekleşecek 10.
Padişahların el yazmaları korumada
Padişahların el yazmaları korumada
1999 depreminde zarar gören Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi...
'Şovmenlerin kof ego sorunu var'
Şok, Dikkat Şahan Çıkabilir, Bir İş Lazım gibi formatların yaratıcısı...
Yoros Kalesi'nde göbek atmak
Boğaz'a nazır bir tepede, kim, neden kafa çekip göbek atar? Bu...
Allah korusun ya başkan Bush öldürülseydi?
İşte siyasal sinema türünde son derece özgün ve yenileyici bir film, bir tür...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.