SABAH - Nohut yerine fıstık pirinç yerine karnabahar
kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Nohut yerine fıstık pirinç yerine karnabahar
Nohut yerine fıstık pirinç yerine karnabahar
Beğendiklerim:

Nohut yerine fıstık pirinç yerine karnabahar

Tünel'deki Saf Restoran, yeni bir vejetaryen restoranı. Yiyecek ve şarapların olabildiğince organik ürünlerden oluşmasına özen gösterilen restoranda pirinç ve bulgur dışında tahıl ürünleri, dolayısıyla ekmek de bulundurulmuyor.

Bir etsever olarak sadece sebzelerle, hamur işleriyle beslenen etyemezler gibi düşünebilmem çok zor. Yurtdışından bazen vejetaryen konuklarım gelir; onları ağırlamam gerektiğinde, uygun restoran bulmakta çok sıkıntı çekerim. Vejetaryenler de tek tip değil. Üç çeşit etyemez var; 'ovolakto- vejetaryenler', 'lakto-vejetaryenler' ve 'veganlar'. Birinci grup bitkisel ürünlerin yanı sıra yumurta ve yumurtalı, sütlü ürünler yemekten kaçınmıyor. Laktovejetaryenler, yumurta ve yumurtalı ürünleri de beslenme programından çıkarmışlar. Veganlar ise bu beslenme ideolojisinin en tutkulu yandaşları; sadece bitkisel ürünlerle besleniyorlar. Geçtiğimiz günlerde Tünel'de Saf adında yeni bir vejetaryen restoranının açıldığını öğrendim. Konsepti yurtdışından gelmiş. Sıkı bir vegan arkadaşımı da alıp, Saf'a gittim. Sonuçta burası için benimkilerden çok onun görüşleri önemliydi. Saf, sadece bir vejetaryen restoranı değil. Yiyecek ve şarapların olabildiğince organik ürünlerden oluşmasına da özen gösteriyorlar. Ayrıca pirinç, bulgur dışında tahıl ürünleri, dolayısıyla ekmek de bulundurmuyorlar. Dünyanın en temiz kalmış bölgesi Himalayalar'dan getirilmiş tuz, hindistancevizi yağı ve zeytinyağı, şeker olarak da agave bitkisinin şekeri kullanılıyor. Mekân sade ama zevkli döşenmiş. Girişteki barda sunulan kokteyller oldukça başarılı. Özellikle 'Sultanahmet Sangria' adını verdiği, nar suyu, şarap, çeşitli baharat, limon ve portakal kabuğu ile hazırlanmış kokteyl çok hoş. Biz yemek öncesi kokteyllerin yanında 'Edamame fasulyesi' diye adlandırılmış bir fasulye ısmarladık. Soya fasulyesinden yapılmış bir Japon spesiyalitesi bu. Fasulyeler tuzlu suda hafif haşlanıp, üzerine bolca tuz ve kavrulmuş susam serpilip getiriliyor. Olabildiğince değişik şeyler tadabilmek için, mönüden 'global tadım tabağı' ve 'meze sampler' başlıklı iki değişik meze tabağı ısmarladık. Birincisi, deniz ürünü ve pirinç içermeyen; pirinç yerine çok küçük parçalar halinde karnabahar tanecikleri ve başka bazı sebzelerin kullanıldığı suşiler. Meze sampler tabağında ise nohut yerine kaju fıstığı kullanılarak yapılmış bir tür humus, buğday ya da mısır yerine bademle yapılmış küçük bisküviler, hemen tüm temel besleyici öğeleri içeren bir Güney Amerika tahıl ürünü olan quinoa'dan yapılmış bir tabule yer alıyordu. Ana yemek olarak üçlü makarna ile beyaz lazanya ısmarladık. Makarna adı sizi yanıltmasın, makarna inceliğinde rendelenmiş çiğ kabak şeritlerinin değişik soslarla sunulmasına verilen isim bu. Beyaz lazanya da, üst tabakaları olarak çiğ kabak dilimlerinin kullanıldığı, kaju fıstığından yapılmış peynirimsi bir malzeme, bir tür mantar, domates ve közlenmiş biber sosu ile hazırlanmış yine soğuk ve hemen hemen çiğ yenen bir yemek. Size fikir verebilmek için mönüden bazı yemekleri aktarmak istiyorum. Örneğin 'karnabahar risotto' kavrulmuş tarhunlu polenta, şitake tempura, sarımsak cipsleri, maydanoz yağından oluşuyor. Yabani mantar köftesi ise bazı yerel mantarların tütsülenmiş tatlı domates ve aioli denen taze zeytinli sarımsak, zeytinyağı sosu ile tatlandırılmış. Tatlılar, mönünün belki de en zengin bölümünü oluşturuyor. Ben karışık dondurma ısmarladım. Ev yapımı, değişik meyvelerden hazırlanmıştı; şeker kullanılmadan, agave ile yapıldığı için hafif tatlıydı ve hoştu. Arkadaşım ise ananaslı cannoli söyledi. Susam ve cannoli karışımı bir taban üzerinde körili ananas, vanilya köpüğü ve passion fruit meyvesiyle yapılmıştı. Yemek üstüne kahve içemedik. Çünkü sebebi meçhul ama Saf'ta kahve bulundurulmuyor. Bunun yerine isterseniz bitki çayları içebiliyorsunuz. Doğrusunu isterseniz, oldukça yüklü bir para ödediğimiz halde ben sofradan doymadan kalktım. Vegan arkadaşım ise çok mutluydu. Hem doymuştu, hem de yedikleri onu mutlu etmişti. Görüyorsunuz, iyi ki etyemez arkadaşımla gitmişim, yoksa sadece benim yorumumla kalsaydı, bu restoran hakkında çok olumsuz izlenimler edinebilirdiniz.

DENİZ ERBİL

DİĞER GURME HABERLERİ
 Mutfakta yine Ece var
 Küçük bir gurme cenneti
 'Eşkili' Maraş yemekleri
 Anadolu'nun bütün lezzetleri İstanbul'da
 Tarsus mutfağını keşfedin
 Balık bizim, Denize ne?
 50 yıl sonra yeniden Çin restoranı
 Ot deyip geçmeyin
 Manzara karın doyurur mu?
 Antep ve Antakya yemekleri bir arada
 Osmanlı mutfağından afrodizyak seçmeler
 Ağzımız tatlansın
 Acı, ekşi, tuzlu ve tatlı bir arada Tayland Mutfağı
 Bayatlamayan kurabiyeler
 Bir ABD'linin Osmanlı mutfağı tutkusu
 Naz'lı Türk mutfağı
 Tijen İnaltong'dan açıklama
 Plazma TV'li esnaf lokantası
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
Bienal'in 'özel' biletleri satışta
Bienal'in 'özel' biletleri satışta
8 Eylül-4 Kasım 2007 tarihleri arasında gerçekleşecek 10.
Padişahların el yazmaları korumada
Padişahların el yazmaları korumada
1999 depreminde zarar gören Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi...
'Şovmenlerin kof ego sorunu var'
Şok, Dikkat Şahan Çıkabilir, Bir İş Lazım gibi formatların yaratıcısı...
Yoros Kalesi'nde göbek atmak
Boğaz'a nazır bir tepede, kim, neden kafa çekip göbek atar? Bu...
Allah korusun ya başkan Bush öldürülseydi?
İşte siyasal sinema türünde son derece özgün ve yenileyici bir film, bir tür...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.