kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Vladimir Putin

'Korkmana hiç gerek yok Putin'

Vladimir Putin'in Avrupa'ya yönelik füze tehdidi, G8 zirvesi öncesinde gerilimi had safhaya taşıdı. ABD Başkanı Bush, 'Vladimir korkmana gerek yok. Hedefimiz Rusya değil' açıklaması yaptı..
Dünyanın zengin ülkeleri, G8 zirvesine gergin başladı. Çünkü ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya; son 4 gündür Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Avrupa'ya yönelik füze tehdidiyle çalkalanıyor. Putin'in İtalyan Corriere della Sera gazetesine verdiği röportajda, "ABD'nin füze kalkanı projesine karşı, biz de kendi füzelerimizi Avrupa'ya yöneltiriz'' açıklamasına ABD, NATO, İngiltere, Fransa, Almanya'dan gerilimi düşürücü açıklamalar geldi.

'HEDEF RUSYA DEĞİL İRAN'
ABD Başkanı George Bush, dün Çek Cumhuriyeti'yle başladığı Avrupa seyahatinde Putin'e teskin edici mesajlar gönderdi. Füze kalkanı projesinde kaygılanacak birşey olmadığını söyleyen Bush, "Rusya liderine mesajım, Vladimir füze savunma sisteminden korkmana gerek yok. Bu bir savunma sistemi. Hedefimiz Rusya değil. Neden bizimle işbirliği yapmıyorsun?" dedi. Başkan Bush, başkent Prag'daki basın toplantısında Rusya'ya uzmanlarını füze sistemini incelemek üzere ABD'ye göndermesi çağrısında da bulundu. "Soğuk Savaş sona erdi, Rusya düşmanımız değil" diyen Bush, projenin İran'dan gelebilecek nükleer saldırıya karşı tasarlandığını tekrarladı. Washington, proje çerçevesinde Çek Cumhuriyeti'nde bir radar sistemiyle Polonya'da 10 kadar füzesavar sistemi kurmayı planlıyor.

NATO: HOŞ KARŞILAMADIK
Fransa ve İngiltere hükümetleri de sakinleştirici açıklamalar yaptı. İngiltere Başbakanı Tony Blair, Moskova'nın füze tehdidinin "Rusya ve Avrupa arasındaki yapıcı ilişkilere zarar vereceğini" vurguladı. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de Rusya'nın endişelerini gidermeye yönelik kapsamlı görüşmeler önerdi. Putin'i yatıştırma yarışına girenlerden biri de Almanya Başbakanı Angela Merkel oldu. Merkel, "Bu projede hasım Rusya değil. Ancak İran gibi ülkeler buna güvenmesinler" dedi. NATO ise, Vladimir Putin'in açıklamalarını tepkiyle karşıladı. NATO sözcüsü James Appathurai, Rus liderin sözlerini "hoş karşılamadıklarını" söyledi.
Haberin fotoğrafları