kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
KİMİ İŞARET ETTİYSE O ADAY OLDU 2002 seçimlerinde listenin hazırlanmasında etkin olan Gül, bu kez pasif kaldı. Erdoğan'ın dediği oldu.

Erdoğan parti içinde 'balans ayarı' yaptı

Ergun AKSOY - ANKARA
Tayyip Erdoğan'ın tek başına belirlediği listelere Gül, müdahil olmadı. Arınç sadece Manisa'daki sıralamayı korudu. AKP lideri askerle ters düşen isimlerle "YAŞzede"leri de listeye almadı..
AK Parti, 2001 yılında kurulurken, partinin dört sacayağı vardı. Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül, Bülent Arınç, Abdüllatif Şener. 2002 seçimleri öncesi vekil listesi bu dörtlü tarafından hazırlandı. 4.5 yıllık iktidar sürecinin ardından bu kez 22 Temmuz seçimi için hazırlanan listeye ise Başbakan Tayyip Erdoğan, damgasını vurdu. YSK'ya verilen ve parti içinde dalgalanma yaratan listede seçilemeyecek sıralara konulanlarla birlikte yaklaşık AK Parti'de 200 vekil gözden çıkarıldı. Ayrım yapmadan tüm illerin vekil tablosunu tek tek belirleyen Erdoğan, seçim bölgesi Siirt, memleketi Rize, Ağrı, Uşak, Bingöl, Hakkari, Mardin ve Muğla'da mevcut vekillerin tamamını çizdi. Listeyi hazırlarken bakanlara "Sizin herhangi bir talebiniz var mı" diye sormadı.

GÜL BU KEZ KARIŞMADI

Abdullah Gül, bu seçimde listelere fazla müdahil olmadı. Yakın çevresine de bunu "Bu kez listelere karışmayacağım" sözleriyle ifade etti. Erdoğan, Dışişleri Bakanı Gül'e yakın olan, ancak uzun süredir vekillik yapanlar ile yaşları ilerleyen Azmi Ateş, MKYK üyesi Tevhit Karakaya, Şevket Orhan, Mehmet Soydan, Hacı Turan, Abdullah Cantimur, Süleyman Gündüz, Mustafa Baş'ı liste dışı bıraktı. Gül'e yakın Murat Mercan, geçen seçimde Eskişehir'de liste başıyken bu kez ikinci sıraya kaydırıldı. Erdoğan, bununla da kalmadı, siyasi yasaklı dönemde, "Erdoğan'ın Ankara şubesi" olarak nitelenen Teşkilat Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem'i ve Abdullah Torun'u da listeye almadı.

ARINÇ İLİNİ KORUDU
TBMM Başkanı Bülent Arınç da bu seçimde listelere müdahil olmadı. Kendi seçim bölgesi Manisa'da bir önceki seçimdeki listenin tamamına yakınını korudu. Arınç'ın, herhangi bir aday için Başbakan düzeyinde kulis yapmadığı da belirtiliyor. Abdülatif Şener'in en yakınındaki isim Kars Milletvekili Zeki Karabayır, yine birinci sıraya kondu. Şener'in, Yozgat Milletvekili Yaşar Öztürk için de ricacı olduğu dile getiriliyor. Öztürk, seçilebilecek sıraya yerleştirildi.

ASKERE MESAJ VERİLDİ
AKP listelerinde askerle sorun yaşayanlara ve YAŞzede"lere de mesafeli yaklaşıldı. Meclis Şemdinli Araştırma Komisyonu'na Diyarbakırlı işadamı Mehmet Ali Altındağ'ı getiren Cavit Torun tırpan yedi. Altındağ, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ı eleştirmiş, bu sözleri Şemdinli iddianamesinde Büyükanıt'ı suçlamak için kullanılmıştı. YAŞ kararı ile TSK'dan atılan, Milli Savunma Komisyonu Başkanı seçildiğinde kriz yaşanan Ramazan Toprak'a da şans tanınmadı. YAŞ kararıyla ihraç edilen emekli albay Mustafa Hacımustafaoğlu, emekli kurmay binbaşı Kemal Şahin ile emekli olan albay Eyüp Kocabaş ve yarbay Süleyman Dönmez listeye alınmadı. Erdoğan, Atatürk'ün Meclis'te yer alan mareşal üniformalı fotoğrafına yönelik eleştirilerde bulunan Hüsrev Kutlu'yu Adıyaman'da liste başı yaptı. TBMM'de komisyon başkanlığı yapan isimler de hayal kırıklığı yaşadı. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Tayyar Altıkulaç, Çevre Komisyonu Başkanı Münir Erkal, Milli Savunma Komisyonu Başkanı Cengiz Kaptanoğlu ve Teşkilat Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem listeye alınmadı.
Haberin fotoğrafları