kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İlaç devine '200 çocuğu kobay yaptı' suçlaması

Nijerya hükümeti 11 yıl önce ülkedeki menenjit salgınında onaylanmamış bir antibiyotiği çocuklar üzerinde gizlice deneyen ABD'li şirket Pfizer'a 7 milyar dolarlık dava açtı..
İlaç üreticisi Pfizer, 1996 yılında üretmeye hazırlandığı bir antibiyotiğin test çalışmalarını Nijerya'da baş gösteren menenjit salgınına yakalanan çocuklar üzerinde yaptığı iddiası yüzünden rekor bir tazminat davasıyla karşı karşıya. Nijerya hükümeti, firmayı "insani yardım programı kapsamında gönderilen ilaçların test aşamasında olduğuna" dair bilgi vermemekle suçluyor.

10 ÇOCUK ÖLDÜ
Trovan isimli ilacın verildiği 200 çocuğun felç, sağırlık gibi kalıcı sağlık sorunları yaşaması, 10'unun da ölmesini gerekçe göstererek açılan davada firmadan 7 milyar dolar isteniyor. Nijerya'nın başkenti Abuja'daki Federal Mahkeme'de "genel zarar için 5 milyar, çocukların tedavisi için 500 milyon, ilacın kamuoyunda yol açtığı şüpheleri gidermek için 500 milyon ve sağlık programları için 1 milyar dolar olmak üzere toplam 7 milyar dolar tazminat talep ediliyor.

'HÜKÜMET BİLİYORDU'
Pfizer yetkilileri, Trovan hapıyla ilgili test çalışmalarının o dönemki Nijerya hükümetinin bilgisi dahilinde yapıldığını söyleyerek suçlamaları reddediyor. Kano eyalet hükümeti benzer suçlamalarla 2 yıl önce ABD'de 2 milyar dolarlık iki ayrı dava açmış ancak Pfizer yetkililerin duruşmalara katılmaması ile davalar temmuza kadar ertelenmişti. İlacın kullanımı ancak 1997'de, yani firmanın çocuklarda denemesinden bir yıl sonra ABD'de onaylandı. Onay da sadece yetişkinleri içeriyordu. İlaç bakteri enfeksiyonları tedavisinde kullanılıyor.