kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Eğreti Gelin'ler seks terapisti oldu
Eğreti Gelin'ler seks terapisti oldu
Yapay partner evli erkeklere göre değil
En büyük tehlike sektöre dönmesi
Sosyal yönü zayıf erkekler başvuruyor

Eğreti Gelin'ler seks terapisti oldu

İlişki terapistlerinden özel bir eğitim alan yapay partnerler Amerika, Avustralya ve İsrail'de cinsel sorunlu hastalara yardımcı oluyor. Türkiye'de yasak olan yapay partnerler 50 dakikalık teorik bilgilendirmelerinin ardından, erkeklere 90 dakika süren uygulama gerçekleştiriyor.

Bir zamanlar Anadolu'da 15-17 yaş arasındaki erkek çocukları evliliğe hazırlayan ve 'Eğreti Gelin' filmiyle gündeme gelen eğitmenlerin bir benzeri de bugün çeşitli ülkelerde seks terapisinde görev alıyor. 'Eğreti gelinler' Anadolu'da evlilik kurumunun kaidelerini tüm incelikleriyle öğretirken; 'yapay partnerler' ise günümüzdeki cinsel sorunları çözmede yardımcı oluyor. Pek çok ülke bu işte kullanmak üzere özel eğitimli yapay partnerler yetiştiriyor. Türkiye'de yasal olarak uygulanması mümkün olmayan yapay partnerlik konusunda Marmara Üniversitesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kognitif ve Davranış Terapileri Derneği Başkanı olan Prof. Dr. Mehmet Sungur sorularımızı yanıtladı:

*
Yapay partner akımı nasıl başladı?
Aslında bu konuyu gündeme ilk kez getiren kişiler modern seks terapilerinin kurucusu sayılan ünlü seksologlar Masters ve Johnson'dır. Seks terapisi uygulama sonuçlarının, çiftlerde partneri olmayan bireylere göre daha parlak sonuçlar vermesi yapay partner fikrini gündeme getirdi. Terapilerde, çiftlerin cinsel sorunlarına yönelik geliştirilen teknikleri evlerinde 'ev ödevleri' biçiminde uygulamaları istenir. Yapılan araştırmalar; partneri olan bireylerde uygulanan tekniklerin, partneri olmayanlara göre daha başarılı sonuçlar oluşturduğunu göstermiştir. Cinsel işlev bozukluğu olan bireylerin bir kısmının eşleri ya da partnerleri olmadığı göz önünde bulundurulduğunda; verilen ev ödevlerinin başarılı biçimde yürütebilmesi amacıyla tedavi süresinde kullanılan, başka bir deyişle 'kiralanan' partnerlere yapay partner adı verilir.

İLK BULUŞMA KAFEDE
* Yapay partnerler özel bir eğitim alıyor mu?
Yapay (surrogate) partnerler; cinsel işlev bozukluklarının tedavisi konusunda formal bir eğitimden geçen ve cinsel yardım konusunda yeterli bilgi ve becerileri olan kişilerdir. Eğitimleri, yaklaşık 70 saatlik teorik bilgilendirmenin yanında bu konuyla ilgili uygulamaları içerir. Eğitimler, 12 haftalık kurslar ya da 11-12 günlük yoğun programlar biçiminde yapılıyor. Bildiğim kadarıyla bedeli bin 500 dolar. Bu eğitim sırasında grup tartışmalarına, egzersizlere yer verilerek, yapay partnerlerin yakın ilişkiler kurma kapasitelerinin artırılmasına gayret edilir. Eğitimler çoğu kez IPSA (International Professional Surrogate Association-Uluslararası Profesyonel Yapay Partnerler Birliği) elemanları tarafından veriliyor. Bu, kayıtlı ve sertifikalı yapay partnerlerin bağlı oldukları bir birlik olup, amacı verilen hizmetin profesyonel biçimde yürütülmesini sağlamaktır. Ancak tüm yapay partnerler kayıtlı ve eğitimli değil.

* Hangi ülkelerde yapay partner uygulaması var?
Amerika'nın Kaliforniya ve özellikle San Fransisco eyaletlerinde, Avustralya'da ve İsrail'de var. 1980'li yılların ortalarındaki AIDS paniği, yapay partnerlerin sayısını bir miktar azalttı ama bu sayı daha sonra bu ülkelerde tekrar arttı. Türkiye'de yasal olarak bu uygulumaya izin verilmesi mümkün değil. Amerika'da yasak olmadığı için seksologlar cinsel sorunu olan bekar erkeklere partner bulmayı sorumlulukları olarak görüyor; biz Türk doktorlar ise böyle bir sorumluluğu kabul etmiyoruz.

* Yapay partnerlerin görevleri ne?
Aslında yapay partnerler tek başlarına çalışmaz. Her zaman bir seks terapistiyle birlikte çalışması gerekiyor. Seks terapisti, danışan kişiye yapay partnerle ne tür bir egzersiz yapacağını ve teorik olarak aktarıyor. Daha sonra bu egzersizler yapay partnerle birlikte yürütülüyor. Dolayısıyla; terapist, hasta ve yapay partnerden oluşan bir üçgen oluşturuluyor. Danışan, genellikle bir hafta içinde hem terapisti hem de yapay partneriyle seans yapıyor. Yani yapay partnerlik, teori ile uygulama arasında köprü oluşturan bir kurum olarak tanımlanıyor.

TERAPİSTLERE RAKİP OLDULAR
* Terapinin tek seansı ne kadar sürer? Mekan olarak özel bir yer kullanılıyor mu?
Terapistle olan seanslar ortalama 50 dakika sürerken, yapay partnerle olan her bir seans ortalama 90 dakika oluyor. Terapi, sorunun türüne bağlı olarak ortalama 15 hafta sürüyor. Bu 15 hafta, hem terapistle hem de yapay partnerle geçirilen süreyi içeriyor. Yapay partnerle yürütülen seansların, klinikte bu iş için ayrılmış odalarda gerçekleştiği söyleniyor. İlk tanışma bir kafede gerçekleşebiliyor.

* Bekar ve dul erkeklerden mi yoksa evli erkeklerden mi daha çok talep geliyor?
Her şeyden önce taleplerin yalnızca erkeklerden gelmediğini belirtmek isterim. Yapay partnerleri talep edenler arasında erkeklerin yanı sıra kadınlar, hatta eşcinsel erkek ve kadınlar da yer alıyor. Geçmişinde cinsel travması olan bazı kadınların da bu tür yardımlar almak için başvurdukları belirtiliyor. Ancak kadınların cinsel yakınlık kurabilmek için duygusal bağa duydukları ihtiyaç daha fazla olduğu için yardım talebinin çoğunluğu erkeklerden geliyor. Erkekler arasında başvuruların ise daha çok bekar, cinsel deneyimi sınırlı ya da hiç olmayan ve çekingen olanlardan geldiği gözleniyor.

* Yapay partnerlerin tedavileri terapistlerden daha mı etkin?
Yapay partnerler, daha etkin olduklarını iddia ediyorlar. Hatta bu iddiayı ilerletip, seks terapistlerini yetersiz bulduklarını söylüyorlar. Yapay partnerlerin bir kısmı 'öncelikle bize gelin' mesajını bile verebiliyorlar. Bu biraz yanıltıcı oluyor çünkü tek başlarına cinsel sorun haline gelmiş bir problemi çözmelerine imkan yok. Çalışmalar, yapay partnerlerin en çok erken boşalma konusunda yarar sağladığını, en zorlandıkları hastaların ise seks bağımlıları ve fetişistler olduğunu gösteriyor. Yapay partnerle yapılan seks terapileri özellikle bekar erkeklerde daha etkili oluyor.

SEVDİCAN GÜNEŞ SAĞLIK SERVİSİ

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Her gün tartılmayın psikolojinizi bozmayın
 Yaşlılıkta beslenmeye dikkat
 Türk vital seksüel kadınlar aranıyor
 Sağlığını düşünüyorsanız bırakın bol bol hareket etsin
 Asrın tehlikesi diyabetin anayasası değişti
 En etkili selülit tedavileri
 Eğreti Gelin'ler seks terapisti oldu
 Yemek seçmesi garip değil!
 Erkekler eşlerinden gizli mutluluk çubuğu takıyor
 Kadınlar yağlı yemekten kaçın
 Kalp sağlığı için zeytinyağı
 Hastanede kişisel dosyamı kaybettiler
 Türk Erkekleri 'burun' farkıyla ABD'lileri solladı
 'Nike Pazar' koşuları sürüyor!
 İşte 14 günde 2 beden incelten diyetin formülü
Halk ne diyor?
Halk ne diyor?
İşte siyasi gol böyle atılır
İran Cumhurbaşkanı Mahmud...
Kaydettikleri görüntüler başlarına dert açtı
Kaydettikleri görüntüler başlarına dert açtı
ÜNLÜ model Kate Moss ve büyük aşkı Pete Doherty'nin evlerinde çektiği...
Hüsnü karısıyla barıştı Deniz'in evinde kaldı
Hüsnü karısıyla barıştı Deniz'in evinde kaldı
Ünlü klarnetçi Hüsnü Şenlendirici, boşanacağını açıklayan eşini...
'Seni öldürtürüz diyerek beni tehdit ettiler'
'Seni öldürtürüz diyerek beni tehdit ettiler'
Kurtlar Vadisi dizisinde mafya babası 'Laz Ziya'yı oynayan İstemi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.