kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Camdan hayalleri var
Camdan hayalleri var

Suna Adak, 10 yıl önce hobi olarak başladığı cam süslemeciliğinde bugün hatrı sayılır bir şöhrete sahip. Konsoloslardan bakanlara kadar pek çok kişi için özel tasarımlar yapan Adak, gerçek 'girişimci ruh' örneği
Bazı hayat hikâyeleri vardır ki, gerçekten sürprizlerle doludur. Özellikle içinde girişimci ruh taşıyan kişiler, hayatlarına farklı yönler vererek yaşamlarını daha da keyifli hale getirirler. Suna Adak'ınki de tam böyle bir öykü. Üstelik artık yaptığı işle kendine istihdam bile yaratmış durumda. Asıl mesleği iç mimarlık olan Adak, bir gün Topkapı Sarayı'nı gezerken duvardaki süslemeler dikkatini çekmiş. Çiçek şeklindeki bir motifi çok beğenmiş ve "Bununla ilgili ne yapabilirim?" diye düşünürken, aklına cam objeleri süslemek gelmiş. Araştırmış, kurşundan motifler çıkartmış, elini yaka yaka lehim yapmayı öğrenmiş ve sonunda bu motifi camın üzerine kaplamayı başarmış. Daha sonra şişe, kadeh, tabak gibi bulduğu bütün cam objeleri bu şekilde süslemiş. Bir süre sonra yakın çevresi bu objelere ilgi gösterince, sipariş almaya başlamış. Daha sonra çalışmalarını büyük dekorasyon mağazaları satın almış. Bunun üzerine yaptığı motifin patentini almaya karar verdiğini söyleyen Adak, "Topkapı Sarayı'nın sünnet kapısında gördüğüm bu deseni, modernize ederek günümüze uyarladım. Tasarımını ben yaptım. Marka tesciline müracaat ettikten sonra, adını da 'Zer-u nemuş' (altın nakış) koydum. Telkariye benzetenler oluyor ama telkari değil. Bir tür cam dekorlama sanatı bu," diyor.

SİYASETÇİLER İLGİLİ
1995 yılında kurduğu Atölye Karaf'ta bugüne kadar zer-u nemuş motifiyle binlerce obje süsleyen Suna Adak'ın müşterileri arasında eski Amerika İstanbul Başkonsolosu David Arnett, Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek, eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtüna, Huysuz Virjin var. Adak, "Büyük şirketlerden çok talep geliyor. Çeyizlik olarak sipariş veriliyor. Kabinedeki hemen hemen bütün bakanlar, bizden obje alıyor. Viyana'da bir mağazada satılıyor," diyerek cam süslemelerin büyük ilgi gördüğüne dikkat çekiyor. Sipariş üzerine çalışan Suna Adak, gelen talepleri tek başına yetiştiremediği için üniversite öğrencilerinden destek alıyor. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden öğrenciler part-time olarak onun atölyesinde çalışıyor. 23 yaşındaki mimarlık öğrencisi Bilal Kuşçu, atölyenin müdavimlerinden: "Bir yıldır buraya geliyorum. Hem keyif alarak çalışıyorum hem de harçlığımı çıkarıyorum. Ayda ortalama 500-600 YTL kazanıyorum." 20 yaşındaki Fatma Şahin ise cam obje süsleme işini çok sevdiğini ve yaparken bütün stresini attığını söylüyor: "Çok keyif alıyorum. Yaptığınız iş ortaya çıkınca gurur duyuyorsunuz. İnsanların beğenmesi de çok güzel." Dışarıdan bu işe ilgi duyan birkaç ev kadının da kendisine yardım ettiğini belirten Adak, "Kimileri buraya geliyor, kimileri de evlerinde yapıp getiriyor. Birkaç gün burada nasıl yapıldığını öğretiyorum. Sonra parça başı ücret ödüyorum," diyor.

NESLİHAN TUNÇ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Yumuşatıcının Kare As'ı
 Sergiye tuz basmak
 Yapı Kredi'deki büyük devrimin arkasında kim var?
 Kafadan güvenlik
 Unun kare ası
 Sofralarda taze ekmek kokusu
 Türk kahvesinin Kare As'ı
 Venedik Bienali'ne geri sayım başladı
 Taksim'de eğlenebilmek...
 Sanat dünyası Dubai'de buluştu
 Gazetesinden ayrılmak istemeyenlere
 Gençlik modern popu seçti
 Saati beş dilde söylüyor
 Empire sunar
 Sinan Çetin'in hayali sonunda film oldu
 dvd ekranı
 Resmin pop starları kimler olacak?
 Elliot'ı basından neden saklıyorlar?
 Mao ile Marilyn Monroe'yu buluşturdu
    Yazarlar
    Alışveriş
    Yaşam
    Ajanda
  » Güncel
    Gezi
ATİLLA DORSAY
Annem için bir sonat denemesi
Çok özel konularımı bugüne...
AİHM, Kavakçı'yı haklı buldu
AİHM, Kavakçı'yı haklı buldu
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2001 yılında kapatılan Fazilet...
Talat'tan askere bir garip hatırlatma
Talat'tan askere bir garip hatırlatma
KKTC Cumhurbaşkanı, "Türk askeriyle aramızda sorun olmamalı. Rum...
'Şapka kanunu komik mi' tartışması
TBMM Adalet Komisyonu'nda internet ortamında işlenen suçlarla ilgili...
Dokunulmazlık kavgası
TBMM Genel Kurulu'nda CHP'nin "dokunulmazlık dosyalarının gündeme...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.