kapat
   
05 Nisan 2007 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
DTP'li İl Başkanı Aydoğdu tahliye edildi

"Kerkük'e yapılan saldırıyı Diyarbakır'a yapılmış sayarız" dediği iddiasıyla Diyarbakır 8. Asliye Ceza Mahkemesi'nde tutuklu olarak yargılanan Demokratik Toplum Partisi (DTP) Diyarbakır İl Başkanı Hilmi Aydoğdu tahliye edildi. 41 gündür tutuklu bulunan Aydoğdu'yu 25 avukat savundu.

Duruşma mahkeme başkanın DTP İl Başkanı Aydoğdu'ya "İddianamede isnat edilen suçu kabul ediyor musun?" sorusuyla başladı. Aydoğdu, 'Halkı kin ve nefrete alenen tahrik etmek" suçundan tutuklandığını hatırlatarak, söz konusu suçlamaya katılmadığını söyledi. Yaptığı konuşmayla amacının kin ve nefret tohumları etmek olmadığını, Türkiye'nin demokratikleşmesi ve huzuruna katkı yapmak olduğunu dile getiren Aydoğdu, şu savunmayı yaptı: "Açıklama yaptığım dönemde Kerkük gündemdeydi. DTP Diyarbakır İl Başkanı olarak Kerkük ile ilgili görüşlerimi açıkladım. İnternet sitesinde bana ait olmayan ifadeler vardı. İnternet sitesindeki 'Kerkük'e yapılan saldırıyı Diyarbakır'a yapmış sayarız' ifadesi bana ait değil. İnternet sitesinde haber yayınlandıktan sonra benimle görüşen basın mensuplarına 'Söz konusu ifadelerin bana ait değil. Kerkük Irak'ın iç sorunudur. Orada yaşayan Kürt ve Türkmenlerin sorunudur. Türkiye'nin Kerkük'e müdahalesi akıl ve bilim dışıdır. Türkiye Kürtler ve Türkmenler arasında diyaloğu geliştirici rolü üstlenmeli. Türkiye'nin müdahalesi sorunu daha da derinleştirir. Müdahale Irak'taki Kürtlerle kan bağı, soy bağı olan Türkiye'deki Kürtler tarafından kendilerine yapılmış olarak algılanabilir.' şeklinde görüş verdim. Bu bir sosyolojik ve psikolojik tespitti. Türkiye deneyim ve tecrübesiyle oradaki sorunun çözümünde yardımcı olmalı. Benimle röportaj yapan bütün gazetecilere bunları söyledim. Haber PUKmedia internet sitesinden yayınlandığı gün yani hakkımda soruşturma başlatmadan 4 gün önce bu açıklamaları yaptım. Amacım kin ve nefret tohumları ekmek, Türkiye'yi zor durumda bırakmak değildi. Yanlış anlaşıldım. Kardeşçe birlikte yaşama tezini ortaya attım. Yaptığım bu açıklamalar kamuoyuna sunulmadı. Daha çok Pukmedia adlı internet sitesindeki çıkan haber yayılandı. Hatta kişilik haklarıma hakaret edildi. Tahliye ve beraatımı talep ediyorum."

Sanık avukatlarından Muharrem Erbey, 25 avukat adına mahkemeye 5 sayfadan oluşan bir savunma metni sundu. Avukat Erbey yaptığı, sözlü savunmasında da müvekkilinin beyanlarına aynen katıldığını belirterek, şunları belirtti:
"Türkiye zaman içerisinde Kıbrıs'ta Balkanlar'da ve Avurpa'da yaşayan Türklerin ile Kerkük'te yaşayan Türkmenler sorununun çözümüne katkı yapmak için çalışmalar yaptı. Burada sanki Türkiye Cumhuriyet Devleti sadece Türklerin devleti olarak addediliyor. Maalesef Kürtler ve Kuzey Irak'taki Kürtlerin sorunlarıyla ilgileniyor gibi bir izlenim var. Türkiye vatandaşı olan Kürtlerin kan ve soy bağı olan Irak'taki Kürtlerin sorunların çözmek için uğraş vermeli. Müvekkilimin konuşmaları bu şekilde algılanmalı. Müvekkilime isnat edilen suçun maddi ve manevi delilleri oluşmadığı için tahliye ve beraatını talep ediyorum."

Avukat Fethi Gümüş de müvekkilinin tutuklanması ve hakim karşısına çıkarılması işlediği suçtan değil, basının "flaş olsun, sansasyon olsun, çok satayım" şeklindeki yansıtmasından dolayı yargılandığını iddia etti. Hukukçuların basının gözüyle olaylara bakma haklarının olmadığını dile getiren Gümüş, "Müvekkil, (Kerkük'e yapılmış saldırıyı Diyarbakır'a yapmış sayarız" sözünü söylemiş olsa bile suç işlememiştir. Müvekkilim kimi kime tahrik etmiştir. Bir fiil oluşmamış. Söyledikleriyle düşüncelerini dile getirmiştir." şeklinde savunma yaptı.

Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu da Aydoğdu'nun tutuklandığı, hakkında iddianame hazırlandığı ve tutukluluk halinin devam ettiği için şok içerisinde olduğunu belirtti. Müvekkilin sadece düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında görüşlerini açıkladığını dile getiren Tanrıkulu, "İfade özgürlüğüyle ilgili 20 yıldır aynı şeyleri konuşmamalıyız" dedi.

Diyarbakır'da yüzde 60 oy almış bir siyasi partinin il başkanın tutuklanmasının demokratik kamuoyunu yaraladığını öne süren Av. Hasip Kaplan ise, "Müvekkil sadece tutuklanmakla kalmadı. Kendisine 'yaratık' denilerek kişilik haklarına hakaret edildi, kamuoyu vicdanı yaralandı. Müvekkilin beyanların abartarak yanlış bir şekilde kamuoyuna yansıtan Gözcü Gazetesi vefat etti, kapandı. Tutuklanmadan dolayı Diyarbakır halkı yaralanmıştır. Mahkemenin vereceği beraat veya tahliye kararı bu yaraları saracaktır." şeklinde konuştu.

Diğer avukatlarda müvekkilin ve meslektaşlarının beyanlarına katıldığını belirterek beraat veya tahliye istedi.
Savunmadan sonra söz alan iddia makamı sanığın Pukmedia adlı internet sitesinde ve diğer medya kuruluşlarından çıkan yanlış haberden sonra sanığın tekzip yalan olduğu iddia ettiği haberi tekzip etmek isteyip istemediğinin sorulmasını istedi. Bunun üzerine söz alan sanık Hilmi Aydoğdu, Pukmedia'da haberin çıkmasından sonra kendisiyle röportaj yapan bütün basın mensuplarına ifadelerin kendine ait olmadığını söylediğini, ancak yine de "Kerkük'e yapılan saldırıyı Diyarbakır'a yapmış sayarız" ifadelerinin öne çıkarıldığını belirtti.

İddia makamı sanık ve vekillerin beyanına diyecek bir şeyin olmadığını ancak sanığın suçu, suçun işlediği zaman, mekan ve sanığın kişiliği dikkate alarak tutukluluk halinin devamını ile CD tarafsız bir bilirkişi tarafından çözülmesi için Ankara Adliyesi'ne gönderilmesini talep etti. Bunun üzerine söz alan sanık avukatları müvekkillerinin tutukluluk halinin devam ettirilmesinin istenmesinin yargısız infaz olduğunu savundular.

Söz alan Diyarbakır Barosu Başkanı Tanrıkulu, bir kez daha şok geçirdiğini belirterek, "Hukukta suçun işlendiği zaman diye bir şey yoktur. Suçun işlendiği yer olan Diyarbakır Türkiye'nin sınırları dışında mı? İzmir ve Yozgat'ta suç işlenseydi daha mı farklı olurdu. Sanığın hangi olumsuz kişiliği vardır. Bunlar son derece talihsiz beyanlardır. Suçun önemi hiçbir zaman hukuk metinlerinde yoktur." şeklinde savunma yaptı.

Avukat Fethi Gümüş de son zamanlarda yargıya siyasetin müdahale ettiği söylentilerinin yayınlandığını hatırlatarak, "İddia makamının talepleriyle siyaset bu salona girdi. İddi makamı 'yaratık diyen Edip Başer'den etkilenmiştir. Bu söylemler bilinç altına yerleşmiştir. İddia makamının yerinde olsam bu davaya bir daha katılmam" şeklinde konuştu.

Söz isteyen iddia makamı, kişilik kelimesiyle sanığın bir siyasi partinin yöneticisi olduğunu kast ettiğini söyledi.
Yaklaşık iki saat süren yargılamadan sonra mahkeme başkanı kararını açıkladı. Mahkeme başkanı "Sanık Hilmi Aydoğdu'nun tutuklu bulduğu süre, dosyadaki mevcut delil, ikametgahını belli olması" nedeniyle tahliye edilmesine karar verdi.
Ayrıca konuşma CD'lerin bağımsız bir bilirkişi tarafından çözülmesi için Ankara Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesi kararı verildi.

Bilindiği gibi DTP İl Başkanı Aydoğdu, "Kerkük'e yapılan saldırılar, Diyarbakır'a yapılmış olur" dediği iddiasıyla 23 Şubat'ta gözaltına alındıktan sonra sevk edildiği mahkemece tutuklanarak cezaevine konulmuştu. Aydoğdu hakkındaki TCK'nın "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçunu düzenleyen 216 maddesinden dava açılmıştı. İddianamede Aydoğdu'nun 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep ediliyor.

(CHA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan vekillerle görüşüyor
 Erdoğan'a takipsizlik kararı
 Meclis'te küfürlü tartışmalar!
 Sezer TOKİ yasasında değişikliği onayladı
 Erdoğan'ın 22 Nisan şifresi!
 AİHM Türkiye'yi haksız buldu
 Erdoğan'ın adaylığına TOBB'dan yeşil ışık
 'Biz düzenleseydik söylerdik'
 "Liderliği Çiller'e bırak"
 CHP'den sahte oy için suç duyurusu
 Meclis'te tartışma: Şarap besin mi?
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Ordunun iç dinamiği
Başbakan Tayyip Erdoğan...
YAVUZ DONAT
Zarar gelmez okuyandan yazandan...
ADANA Vali bey...
'Resmi ağızdan' töre cinayeti tanımı
Yaralı Yürek dizi setine yapılan saldırıdan önce yollanan resmi...
'Mekruh' diye ıstakozu atıyorlar
Çıldır Gölü'nde buzları kırıp balık tutan yöre halkı, ağlara takılan...
Amerikalılar, Türk mimarı burka giydirip kaçırdı
Amerikalılar, Türk mimarı burka giydirip kaçırdı
Pasaportuna el konduğu için Afganistan'da rehin olan Çiğdem Özkan,...
Savcılık darbe iddiaları için inceleme başlattı
Savcılık darbe iddiaları için inceleme başlattı
Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Örnek'e ait olduğu iddia...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu