kapat
   
04 Nisan 2007 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
E-Konsolosluk hayata geçiyor

Türkiye'nin başlatacağı e-konsolosluk uygulaması sayesinde yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, artık işlem başvurularının çok büyük bir bölümünü konsolosluklara gitmeden internetten yapabilecek.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, bugün Almanya'nın Köln kentinde düzenlenen tanıtım toplantısında, 7 gün 24 saat hizmet verecek olan e-konsolosluk projesinin açılışını yaptı.

Bu yeni sistemle birlikte artık internet bağlantılı bir bilgisayar olan her yer, konsolosluk başvurularının yapılabileceği mekanlara dönüşecek ve böylece konsolosluk işlemleri çok daha hızlı ve çok daha kolay hale gelecek, zamandan da tasarruf sağlanacak.

NASIL ÜYE OLUNUYOR?

E-konsolosluğa üye olmak için herhangi bir başkonsolosluğa gidip müracaatta bulunmak gerekiyor. Üyelik başvurusu, gerekli belgelerin konsolosluğa postayla gönderilmesi suretiyle internet üzerinden de yapılabiliyor.

Konsolosluk görevlisinin gerekli düzenlemeleri yapmasıyla e-konsolosluk üyesi olunabilecek ve internet üzerinden belirli konsolosluk işlemleri için yapılacak başvuruları "interaktif" yöntemle gerçekleştirme imkanı böylece doğmuş olacak.

Başkonsolosluğa gitmeksizin, "www.e-konsolosluk.net" internet adresinden üyelik formunu doldurarak ve pasaport fotokopisi, nüfus cüzdanı fotokopisi, oturma ve çalışma izni fotokopisi, ikametgah ilmühaberi gibi, üyelik için diğer gerekli belgeleri başkonsolosluğa postayla göndermek yöntemiyle de e-konsolosluk üyesi olmak mümkün.

E-KONSOLOSLUK ÜZERİNDEN İNTERKATİF İŞLEM BAŞVURUSU

Bu sistemle, "www.e-konsolosluk.net" adresine bağlanıp e-posta adresini ve ayrıca verilen şifreyi kullanarak 7 gün 24 saat konsolosluk işlem başvurusu yapılabilecek ve işlem için gerekli belgeler postayla başkonsolosluğa gönderilebilecek.

İnternet sayfası, yapılacak işlem basamakları konusunda vatandaşları yönlendirecek.

Doğum ve nüfus işlemleri, pasaport yenileme, pasaport süresi uzatma, vatandaşlık işlemleri, vize başvuruları gibi çeşitli konulardaki bilgilere ve her işlem için ödenecek harç miktarına ilişkin listelere e-konsolosluk sayfalarından ulaşılabilecek.

BAŞVURU HANGİ AŞAMADA

7 gün 24 saat e-konsolosluk başvuru sistemiyle işlemlerin durumu hakkında e-konsolosluk sayfasından bilgi edinilebilecek.

Başvuru izleme sistemi, e-konsolosluk başvuru sayfaları vasıtasıyla yapılan ve gerekli belgelerin postayla gönderilmesi sonrasında işleme konulan başvurunun izlenmesini ve işlemlerin bulunduğu aşama hakkında düzenli olarak bilgilendirilmeyi sağlıyor.

İnteraktif işlem başvurusu, yapılan işlemin son adımında bir referans numarası verecek ve bu numarayla işlemin bulunduğu aşama hakkında bilgi edinilebilecek.

Ayrıca vatandaşların e-posta adresine otomatik olarak, işleme dair bilgi mesajı gönderilecek.

UYGULAMANIN KAPSADIĞI ÜLKELER

E-konsolosluk sayfaları, yurt dışında yaşayan tüm vatandaşların konsolosluk işlemleri hakkında bilgi edinmelerini sağlıyor.

Bu aşamada sadece Avrupa ve Amerika'da yaşayan vatandaşlar internet üzerinden işlem başvurusu yapabiliyor. Bununla birlikte bu hizmetler, gelecek dönemde dünyanın diğer bölgelerine de ulaşacak ve aynı internet adresi üzerinden sağlanabilecek.

KİŞİSEL BİLGİLERİN GÜVENLİĞİ

E-konsolosluk sayfalarında işlem başvuruları için verilecek kişisel bilgilerin güvenliğini sağlamak amacıyla bugünün teknolojisinin sunduğu en ileri güvenlik tedbirleri kullanılıyor. Verilen işlem bilgilerinin ilgisiz kişilerce görülmesi mümkün olmayacak.

Bununla birlikte, başvuru sahibi vatandaşın kullanıcı şifresini gizli tutması ve başkalarıyla paylaşmaktan kaçınması da burada büyük önem taşıyor.

SORULAR VE BİLGİ TALEPLERİ

7 gün 24 saat e-konsolosluk soru bankası kanalıyla, çeşitli konulardaki sorular ve bilgi taleplerinin, dünyadaki tüm temsilciliklere iletilmesi ve yanıt alınması imkanı da var.

Vatandaşların başkonsolosluklar tarafından sunulan hizmetler hakkında herhangi bir bilgiye ihtiyaçları olursa, mevcut soru bankasında, bilgi talebinde bulunulacak konudaki soru ve cevapları inceleyebilecek, bunlar yeterli gelmezse, kendi sorularını "online bilgi talep formunu" doldurarak başkonsolosluklara iletebilecek.

Soru veya bilgi talebi, sisteme kaydedildikten sonra ilgili başkonsoloslukta görevliler tarafından kısa sürede yanıtlanacak.

YABANCI UYRUKLULAR DA YARARLANABİLİR Mİ?

E-konsolosluk, yalnızca yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına hizmet sunmakla kalmıyor, çok dilli altyapısıyla Türkiye'ye ilgi duyan yabancıları da çeşitli konularda İngilizce, Fransızca, Almanca ve İspanyolca dillerinde bilgilendiriyor.

Türkiye'yi tanıtıcı malzemelere online erişim, vize başvurusu ve yabancı ülkelerde düzenlenen belgelerin onaylatılması gibi alanlar bu dillerde de kullanıma sunuluyor.

YURT DIŞINDAKİ TÜRK İŞYERLERİ HAKKINDA BİLGİ

E-konsolosluk, yurt dışında yaşayan vatandaşlarca kurulan ve işletilen farklı sektörlerdeki işyerleri hakkında bir bilgi bankasına da sahip.E-konsolosluk, bu yönüyle yurt dışındaki Türk girişimcilere de hizmet etmeyi hedefliyor.

Yurt dışındaki Türk dernekleri ve kuruluşlarıyla, bu kuruluşlarca düzenlenen toplantı, konferans gibi sosyal etkinliklerle ilgili güncel bilgilere de e-konsolosluk yoluyla ulaşılabilecek.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Darbe iddialarına inceleme
 AKP döneminde ordunun etkisi azaldı
 Kuveyt'ten KKTC'de ticaret atağı
 "Dinlerini şey edeyim" gafı
 Başkanlığı Çiller'e bırak çağrısı
 'Senin soyun ne'
 Arınç'tan Büyükanıt'a: Konuşsak
 Erdoğan'ın miting tepkisi
 Ağar: 14 Nisan'daki mitinge katılmayız
 Adaylık şifreleri netleşiyor
MUHARREM SARIKAYA
Sezer'e göre Erdoğan aday
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın...
YAVUZ DONAT
"Bu da geçer yahu!.."
Sene 1969.
Seçim...
İşte Boğaz'ı birbirine bağlayacak tüneller
İstanbul'un iki yakasını bağlayacak dev tüneller için yerin 20 metre...
Türk genci Cafer ile aşkı Bild'de
Almanya'ya turnuva için giden Cafer Gültekin'in 16 yaşındaki Alman...
Barışa son çağrıyı yaptı
Barışa son çağrıyı yaptı
Suriye Devlet Başkanı Esad'a konuk olan Erdoğan, Arap-İsrail...
Kasımpaşa'daki Kuran kursu yıkımında arbede
Kasımpaşa'daki Kuran kursu yıkımında arbede
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da okuduğu belirtilen Büyük Piyale Kuran...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu