SABAH - 04/04/2007 - Özel sektörden enerji için sadece 600 milyon $ çıktı
kapat
   
04 Nisan 2007 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Özel sektörden enerji için sadece 600 milyon $ çıktı

Türkiye'nin 2020'ye kadar her yıl enerjiye 3-4 milyar dolar yatırması gerekiyor. Ancak özel sektör sadece 600-700 milyon dolarlık yatırıma start verdi. Kamu harekete geçmeye hazır.

Türkiye'yi 2009, hatta bazılarına göre 2008 yılından itibaren enerjide arz güvenliği tehlikesi bekliyor. Başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler olmak üzere enerji piyasası uzmanlarına göre Türkiye'nin enerji ihtiyacı her yıl en az yüzde 6.3 büyüyecek. 2020 yılına kadar sadece elektriğe 105 milyar dolarlık yatırım yapılması gerektiğini söyleyen bakanlık, tüm enerji sektörüne yapılması gereken yatırımın ise 128 milyar dolar olduğunu öne sürüyor. Bunun için ise özel sektörün yılda en az 3-4 milyar dolarlık yatırım yapması gerektiği ifade ediliyor. Aslında dev holdinglerin hepsi öncelikli sektörleri arasında enerjiyi ilk sıraya koyuyorlar. Fakat halen yatırımı devam eden projeler ele alındığında özel sektörün gücünün 600- 700 milyon dolarla sınırlı kaldığı görülüyor.

2.4 MİLYAR DOLARLIK AÇIK
Türkiye'nin son yıllarda öne çıkan sektörleri arasında enerji başı çekiyor.Hemen her büyük grubun, holdingin geleceğe yönelik projeksiyonlarında 'enerjiye yatırım' yapma kararı var. Bugün durum ne diye baktığımızda henüz açığı kapatacak bir yatırım hamlesinin başlamadığını görüyoruz. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan lisans alan ve yatırıma başlayan kurumlar ile inşaası devam eden projeleri isteyerek bu sektördeki yatırım ortamını ortaya koymak istedik. Kurumdan alınan bilgiye göre Ocak 2007 dönemi ilerleme raporu esas alındığında 2008 yılında gerçekleşmesi beklenen yatırım tutarı 678 milyon dolar, 2009 yılında ise bu rakam 600 milyon dolar olarak gözüküyor. Yıllık 3-4 milyar dolarlık enerji yatırımı ihtiyacından hareketle ortada en az 2.4 milyar dolarlık bir açığın olduğu görülüyor. Alınan lisanslara bakıldığında toplam kurulu güç kapsamında 708 mw ile Akenerji ilk sırada yer alıyor. Akkök Grubu'na bağlı Akenerji'nin bugün 5 bin 400 megavatlık kurulu gücü bulunuyor.

KAMU YATIRIMA DÖNÜYOR
Devlerin enerjiye yatırım yapmaya kararlı oldukları halde şimdilik yatırımları sınırlı düzeyde tutmasının arkasında ise 'elektrikteki fiyatların gerçek maliyetleri yansıtmaması' gösteriliyor. Sistemin bugün bıçak sırtında gitmesi bakanlığı da harekete geçmiş durumda. Edinilen bilgiye göre Enerji Bakanlığı 630 mw kurulu gücü olan Ambarlı Santrali'nin 600 mw'lik daha yatırım yaparak doğalgaza çevirme planları yapıyor. Bu arada başka bir doğalgaz santrali yapılıp, yapılamayacağı da araştırılıyor. Atılan bir diğer adım ise 'arz güvenliği yasa tasarısı'. Piyasanın beklediği en önemli veri ise halen Türkiye Elektrik İletim AŞ tarafından hazırlanan bir rapor. Rapor sonrasında özel sektörün yeterli yatırımı yapmaması durumunda devletin yatırımcı olarak devreye girme bekleniyor.

Sabancı Grubu Güler Sabancı
Nükleer santral, Afşin Elbistan C ve D santrallerine hazırlanıyor. Grup Avusturyalı Verbund şirketi ile nükleer dışındaki enerji yatırımlarında birlikte hareket etmek üzere yüzde 50-50 ortaklık kurdu. Pazarın yüzde 10'nu hedefleyen ve 4-5 bin megavatlık yatırım yapma niyetini ortaya koyan Sabancı Grubu, bunun için 7.5 milyar dolar harcamaya hazır olduğunu bildirdi.

Zorlu Grubu Ahmet Nazif Zorlu
Enerjide büyük oranlı yatırım çalışması olan bir başka grup da Zorlu. Sadece Türkiye'de değil başta Rusya olmak üzere bir çok ülkede bu alanda yatırımları bulanan Zorlu da nükleer santral projesi ile yakından ilgili. Grup bir yandan da petrol ve doğalgaz arama çalışmalarını sürdürüyor. Bu konuda ümitle olan Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, müjde verebileceklerini ifade ediyor.

Çalık Holding Ahmet Çalık
Yatırım izni aldığı Samsun- Ceyhan Boru Hattı Projesi'ne 1.5 milyar dolar para yatırması bekleniyor. Aynı zamanda rafineri kurma peşinde olan Çalık bu konuda Indian Oil Company ile birlikte hareket ediyor. Bu arada doğalgaz dağıtım ihaleleri ile de yakından ilgili olan şirket en son Kayseri Doğalgaz Dağıtım şirketini bünyesine kattı. Grubun hedefi 2010 yılına kadar 8 milyar dolarlık yatırım.

Hattat Grubu Mehmet Hattat
Batı Karadeniz Enerji Projesi kapsamında taşkömürü ve taşkömürüne bağlı kok fabrikası, metan gazı çıkarmaya başlayan Hattat Grubu taşkömürü ile çalışacak 1.150 megavatlık bir santral ile doğalgaz ile çalışan 1.250 megavatlık başka bir santral daha kuracağını açıkladı. Grup 2 milyar doları bulacak bir yatırım tutarından bahsediyor.

Ciner Grubu Turgay Ciner
Özellikle kömür santrallerine yatırım yapan grup geçtiğimiz günlerde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na alım garantisi olmadan nükleer santral yapma isteğini bildirdi. EPDK'nın nükleer santralle ilgili yasa nedeniyle bu talebi şimdilik iade ettiği öğrenildi. Grup elektrikte ortak hareket etmek üzere Alman EnBW ile de stratetijk işbirliğine gitti.En son Çöllolar Kömür Havzası ihalesini aldı.

Akkök Grubu Ömer Dinçkök
Gaz, hidroelektrik ve rüzgârda faaliyet gösteren Akkök Grubu, 541 MW'lık doğalgaz ve 300 MW'lık hidroelektrik santraline sahip bulunuyor. Şu anda aldığı 10 lisans ile 708 megavatlık yatırım yapmak üzere söz vermiş durumda. Yılda 1 milyar meterküp gaz üreten grubun projeleri arasında rüzgâr tribünü kurmak var. Grup nükleer santral projesi ile yakından ilgili.

HACER GEMİCİ


1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Fiş toplama tarih oldu
 Borsa 45 bin puanı gördü
 Elektriğe kesinlikle zam yok
 Dalgalanmanın nedeni yabancılar
 Asya'nın en zengin kadını öldü
 Bir milyar euroluk proje
 Gelir İdaresi’nden "fiş" atağı
 Akbank'tan ''SMS" kredi hizmeti
 YTL Mart'ta değer kaybetti
 TEB ile çok mutluyuz, lider banka olacağız
 Enflasyon bilmecesi
 Hariri, MNG'yi aldı, 'Turkland' adıyla bankacılığa giriş...
 Eski Osmanlı Slim'in gözü Telecom Italia'da
 Rahmi Koç başkentte yine vergi rekortmeni
 Değerini ikiye katladı
 "Avrupa'da büyümek için Ak ile birleştik"
 "Telekom'un zammı canımızı sıktı şehir içi görüşme rekabete...
 Dolar, enflasyonla 1.37 YTL'ye indi
 Emekli Sandığı 2 bin 303 ölüye emekli aylığı ödemiş
 Asker krizi çözüldü petrol 68 $'a geriledi
 Avrupa borsalarının değeri ABD'yi solladı
 Ceyda Erem'e yurtdışı yasağı kalktı
 TYD için tek aday Dedeman oldu
 Vergi iadesine son veren yasaya Sezer'den onay
 Türk Telekom, Doany'yi vergi rekortmeni yaptı
 Yapımı 20 yıldır süren Karadeniz Sahil Yolu nihayet açılıyor
 Mahkeme 'Araştırma yapmadın' dedi köprü-otoyol zammını...
 'Enflasyonun ikinci çeyrekten itibaren düşmesi bekleniyor'
 Dünyada yılda 1 trilyon dolar rüşvet dağıtılıyor
 Boğaz'daki arsaya tek talipli bile çıkmadı
 'Bursa, Renault'nun büyümesinin kalbinde'
 THY 2 yıl gecikme ile rötarda uyarıldı
 Nadir eserler teknoloji ile zamana direnecek
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Veriler şaşırtıyor, piyasalar da
Nisan ayı süprizler...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Özgür olmak
Özgür olmak güzel olsa...
İşte Boğaz'ı birbirine bağlayacak tüneller
İstanbul'un iki yakasını bağlayacak dev tüneller için yerin 20 metre...
Türk genci Cafer ile aşkı Bild'de
Almanya'ya turnuva için giden Cafer Gültekin'in 16 yaşındaki Alman...
Barışa son çağrıyı yaptı
Barışa son çağrıyı yaptı
Suriye Devlet Başkanı Esad'a konuk olan Erdoğan, Arap-İsrail...
Kasımpaşa'daki Kuran kursu yıkımında arbede
Kasımpaşa'daki Kuran kursu yıkımında arbede
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da okuduğu belirtilen Büyük Piyale Kuran...
IMKB
E: 44.592 D:% 0,64
DOLAR
S: 1,374 D:% -0,254
EURO
S: 1,834 D:% -0,407
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu