kapat
   
03 Nisan 2007 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
SMS:
AY yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Yüksek faize selam büyümeye devam

Dün açıklanan büyüme rakamları çoğunlukla olduğu gibi, sürpriz yaptı. Piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde bir gerçekleşme oldu. Yüzde 6.1 artan gayrisafi yurtiçin hasıla 400 milyar dolara vardı. Üst üste beşinci büyüme yılını geride bıraktık. Altıncısından devam ediyoruz. Ama dünkü verilerin başka yönleri de önemliydi. Özellikle kriz sonrası faizlerin ilk kez yükselmesi karşısında büyümenin sağlanması açısından.

- Yaygın revizyon - Konuyla ilgili şu saptamalar yapılabilir:
- Geçen yıl olduğu gibi, bu yılki rakamlarda da açıklanması gereken noktalar var. Daha büyük ve yaygın revizyonlar söz konusu. Sanayiden tarıma kadar. Hatta tarım sektöründe son çeyrek büyümesi yüzde 9.7 ile 2003'ten bu yana en yüksek düzeyine çıkmış. Yani zeytin bol ve buna bağlı olarak fiyatlarının en azından artmaması beklenir. Bu revizyonların tümü de yukarı yönde ve yılın ilk üç çeyreğinin tümünü kapsıyor. Geçen yılda revizyonlar yukarı yönde yapılmıştı.
- Üretim rakamlarıyla katma değer rakamları arasında yine ciddi farklar mevcut. Sanayide yüzde 5.8'lik üretim artışına karşılık yüzde 7.4'lük bir katma değer artışı yaratılmış. Eğer üretim büyümesi ile katma değer büyümesi arasında bu kadar fark varsa ya üretim içinde sayılmayan küçük ölçekli, kırsal kesim sanayi daha hızlı büyüyor ya da kârlılık daha hızlı artıyor. Ancak geçen yılki bilançolar orta ve büyük ölçekli sanayide böyle bir kâr artışına işaret etmedi. Rakamlar arasında bir uyumsuzluk var. Sanayideki büyümenin yüzde 6.1'lik büyümeye katkısı ise yüzde 2.2. Yani üçte birlik büyüme sanayiden gelmiş.
- Tarım dışında büyümeyi yüzde 8.5 ile ihracat, yüzde 9.6'lık artışla devletin nihai tüketim harcamalarındaki artış desteklemiş. Sabit sermaye yatırımlarındaki yüksek oranlı büyüme azalarak da olsa sürüyor. 2006'daki artış yüzde 14. Özel sektörün yatırımlarındaki büyüme yüzde 17.4. Nitekim dün Devlet Bakanı Ali Babacan düzenlediği basın toplantısında özel sektörün 2006 yılındaki yatırım tutarının 66.9 milyar dolarla en yüksek düzeyine ulaştığını söyledi.
Artırılan faiz oranlarının etkisi, özel nihai tüketimin üçüncü çeyrekte yüzde 2.3 ve dördüncü çeyrekte yüzde 0.1 artmasıyla ortaya çıkmış. İlk yarıdaki artışın etkisiyle yılı yüzde 5.2 ortalamayla bitirmiş özel nihai tüketim. Sonuçta kamu tüketimi, özel yatırım ve ihracatla yüzde 6.1 büyüme yakalanmış.
- Büyümeyle 400 milyar dolara gelen milli gelir ekim ayındaki program tahmininde yer alan 390.4 milyar doları 10 milyar dolar aştı. Bu aynı zamanda 30.3 milyar dolarlık cari açığın milli gelire oranını yüzde 7.9'a düşürdü.
- Milli gelirin beklenenden yüksek çıkması aynı zamanda kamu borç rasyolarını iyileştirici etki yaptı. Devlet Bakanı Ali Babacan'ın açıkladığı net kamu borcunun milli gelire oranı yüzde 44.8'e indi. Bu veri de ekim ayında yüzde 48.2 olması öngörülen düzeyin oldukça altında ve 2005'in 10 puan gerisinde. Babacan'ın açıklamasında ilk kez AB tanımlı borç sotukunun gayri safi milli hasılaya oranı da yer aldı. Bu oran yüzde 60.7 ile AB kriteri olan yüzde 60'a gerilemiş oldu. Net kamu borcunun milli gelire oranı 2001'de yüzde 90.4'e ulaşmıştı. 5 yıl sonra bu rakam tam olarak yarı yarıya indi.
- Dünkü veriler faiz artışıyla özel tüketimi kısarak da büyümenin sağlanabileceğini göstermesi açısından ilginçti. 2001 krizi sonrasında bu ilk kez gerçekleşiyor. Enflasyon düşerken yüksek büyümenin pekala gerçekleşebileceğini, bütçe disiplini korunurken de ekonominin büyüyebileceğini, kamu kesiminin katkısı olmadan özel sektör eliyle milli gelirin artabileceğini test etmiştik.

- Dışarısının etkisi - Üst üste beşinci yıl yüksek büyümeye ulaşmamızda siyasi ve ekonomik stabilite yanında AB ile müzakerelerin başlaması da etkili. Ama bu dönemde küresel piyasaların likiditeye boğulması ve gelişmekte olan ülkelerin yüksek büyüme hızlarına ulaşmaları belki de en büyük faktör.
Bunun da yardımıyla yurtiçi tüketim talebi yüksek faizle bastırılmışken, ihracata ağırlık vererek ve kamu harcamalarını artırarak yüzde 5'in üzerinde büyünebileceği görüldü. Çifte seçim yılında altıncı büyüme senesini de teklemeden geçmemiz öncelikle küresel piyasaların durumuna bağlı.
- Sonuç - "Hayatta şanslı olmak, akıllı olmaktan iyidir" Jack Miller

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 'Erdoğan adaysa sat, değilse al' mı?   / 02-04-2007
 Baykal'ın özel sektörü kazanma atağı   / 30-03-2007
 Dış dalgalanmayla kurun yükselmesine geçit yok mu?   / 29-03-2007
 IMF'nin tolerans sınırı zorlandı mı?   / 28-03-2007
 Tarımda paradigma değişimi   / 27-03-2007
 Doların biri gitti, diğeri gelir mi?   / 26-03-2007
 Fed'in tavır değişikliği ile küresel dalga tamam şimdi içeriye bakalım   / 23-03-2007
 İETT arazisini sattık, her ile üniversite kurduk, Türkiye'yi ihya mı ettik?   / 22-03-2007
 Güvenliğin olmadığı yerde finans merkezi olur mu?   / 21-03-2007
 Yeni program ve yeni çıpa gereği   / 20-03-2007
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Yüksek faize selam büyümeye devam
Dün açıklanan büyüme...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
İstikrar için kamu dengesini bozmayın
Türkiye...
MELİHA OKUR
Halep'teki maçı 'barış' kazanacak!
Ünlü ressam Picasso...
Başbakan'dan rejiye canlı yayın telefonu
'Sabahın Körü' adlı programın yönetmenine telefon açan Erdoğan'dan...
'Bomba bebeğe' 3 bin 500 aile...
Muğla'da bir cami avlusuna çanta içinde bırakılan ve bomba diye...
Kaçırılan 3 genç 23 aydır kayıp
Kaçırılan 3 genç 23 aydır kayıp
Suat, Ramazan ve Emin 2005'te parkta sohbet ederken ortadan kayboldu.
Katil kapkaççılara müebbet artı 30 yıl
Katil kapkaççılara müebbet artı 30 yıl
İclal Ülker'i otomobille ezip öldüren üç kapkaççı, Ülker'in eski...
IMKB
E: 43.542 D:% -0,27
DOLAR
S: 1,387 D:% 0,253
EURO
S: 1,855 D:% 0,488
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu