kapat
   
03 Nisan 2007 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdoğan: Bu iş şirazesinden çıktı - VİDEO
Erdoğan'dan Özal taktiği

Erdoğan'dan Özal taktiği

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığına aday olup olmayacağı, Erdoğan aday olmazsa AK Parti'nin adayının kim olacağına ilişkin belirsizlik sürerken, adayın ne zaman açıklanacağı da merak konusu olmaya devam ediyor.

Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı adayını açıklayacağı tarihle ilgili iki ayrı senaryo konuşuluyor. Birinci senaryoda, yeni AK Parti Genel Merkez Binası'nın açılacağı 16 Nisan tarihine işaret ediliyor. İkinci senaryoya göre Başbakan Erdoğan, adaylığını seçime 3 gün kala ANAP Grup toplantısında açıklayan 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın taktiğini izleyecek.

Erdoğan'ın AK Parti'nin adayını, adaylık başvurusunun son günü olan 25 Nisan'dan bir gün önce yapılacak AK Parti Grup toplantısında açıklaması olasılıklar arasında öne çıkıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye gezisi dönüşü AK Parti'nin Cumhurbaşkanı adayını belirleme çalışmalarına resmen başlayacak. Daha önce Beşir Atalay, Mehmet Aydın, Vecdi Gönül ve Köksal Toptan'ın Cumhurbaşkanlığına nasıl bakıyorsunuz diye teşkilata anket yaptıran Erdoğan, Suriye gezisi dönüşü milletvekilleriyle gruplar halinde görüşecek.

Başbakan Erdoğan'ın milletvekilleriyle yapacağı görüşmede "Nasıl bir Cumhurbaşkanı istersiniz" ve "Köşk'te kimi görmek istersiniz" şeklinde sorular sorarak milletvekillerinin görüşünü alması bekleniyor. Milletvekillerinin, görüşmelerde Erdoğan'ın

adaylığı konusunda görüşlerini dile getirmeleri bekleniyor.

Milletvekillerinin görüşünün alınmasının ardından 6 Nisan Cuma günü AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu toplanacak. Bu toplantıda Başbakan Erdoğan'ın MKYK üyelerinin görüşlerini de alması bekleniyor. Hafta sonunu Ankara dışında açılışlarla geçiretek olan Erdoğan, adaylık başvurularının başlayacağı 16 Nisan öncesindeki son haftaya İl Başkanları toplantısıyla başlayacak. İl Başkanlarının görüşünü alacak olan Erdoğan'ın, başkanlardan AK Parti'nin adayına tüm teşkilatın destek vermesini isteyecek. Erdoğan'ın, bu süreçte TBMM Başkanı Bülent Arınç ile de bir görüşme yapması bekleniyor.

Başbakan Erdoğan, önümüzdeki hafta cumhurbaşkanlığı mesaisinin önemli bir bölümünü sivil toplum kuruluşlarına ayıracak. Çeşitli sivil toplum kuruluşun yöneticileriyle görüşecek olan Erdoğan, nasıl bir cumhurbaşkanı istendiği konusunda nabız yoklayacak.

Öte yandan, belirlenecek adayın ne zaman açıklanacağı da merak konusu olmaya devam ediyor. Başbakan Erdoğan'ın kendi adaylığını veya başka bir AK Partilinin adaylığını ne zaman açıklayacağı konusunda iki ayrı senaryo konuşuluyor. Birinci senaryoya göre Başbakan Erdoğan, AK Parti'nin adayını yeni Genel Merkez Binası'nın açılış töreninde açıklayacak. Başbakan Erdoğan'ın, Genel Merkez Binası inşaatının, Cumhurbaşkanlığı adaylık başvurularının başlayacağı 16 Nisan tarihine yetiştirilmesi için kesin talimat verdiği belirtiliyor. Ancak Genel Merkez açılışının 16 Nisan'a yetişmeyebileceği ifade ediliyor.

Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanını seçim süreci, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın, Cumhurbaşkanı olduğu seçim sürecine benziyor. O dönem de başta SHP olmaz üzere muhalefet, Turgut Özal'ın Cumhurbaşkanlığı'na şiddetle karşı çıkıyordu. Özal'ın Cumhurbaşkanı seçildiği oturumlara SHP'liler katılmamış ve Özal'ın Cumhurbaşkanlığı'nı tanımadıklarını ilan etmiştiler. O dönem SHP'nin takındığı tavrı, bugün CHP ortaya koyuyor. CHP de, tıpkı SHP gibi Erdoğan'ın aday olması halinde oylamalara katılmayacağını açıkladı.

Turgut Özal, tüm bu eleştirere karşın son ana kadar adıylığını açıklamamıştı. Özal, seçimlere 3 gün kala Meclis'te ANAP Grup toplantısında Cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklamıştı. Sürecin benzerliğine dikkat çeken AK Partililer, Erdoğan'ın, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal gibi adaylığını grup toplantısında açıklayabileceği ifade ediyorlar. Cumhurbaşkanlığı adaylık başvurularının başlayacağı 16 Nisan ile, sona ereceği 25 Nisan tarihlerinde AK Parti, biri 17 Nisan'da, diğeri 24 Nisan'da iki ayrı grup toplantısı yapacak. Başbakan Erdoğan'ın 24 Nisan'da yapılacak grup toplantısında kendi adaylığını veya kendisi dışındaki AK Parti adayını açıklayabileceği iddia ediliyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 "Medyanın haritası değişiyor"
 Sezer'den vetolu yasalara onay
 Erdoğan-Esad buluşması
 Doğu Perinçek, adliyede ifade verdi
 MGK 10 Nisan'da toplanacak
 Ağar'a "düz ova" resti
 Sıkılmadık el bırakmayacaklar
 BBP'den Milli İktidar kurultayı
 Ailesiyle birlikte kaza yapan vekil ölüme uçtu
 Erdoğan, Köşk için nabız turu başlatıyor
 "Baykal'ın faturasını bu millet kesecek"
 'Aday yokken ne konuşalım?'
 "Emniyet'le et ve tırnak gibiyiz"
 Laila ile AKP arası perdeleniyor
 Haniye daveti Ermeni tasarısında ibre şaşırttı
 DTP'li başkan tutuklandı
 Yargıtay 'erken' seçim yapacak
MAHMUT ÖVÜR
Burası Türkiye, her an her şey olabilir!
Siyasetçilere,...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Tavacı Recep'te TMSF sorgusu
Biz, belli başlı...
MUHARREM SARIKAYA
Güvenlik algılaması
Türk Polis Teşkilatı, 162'nci...
YAVUZ DONAT
Pusuda bekleyen çok hamle eden yok
Çaresizliğin tek...
Başbakan'dan rejiye canlı yayın telefonu
'Sabahın Körü' adlı programın yönetmenine telefon açan Erdoğan'dan...
İzmir'e dev adalet heykeli
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kente 5 metre yüksekliğinde Adalet...
Kaçırılan 3 genç 23 aydır kayıp
Kaçırılan 3 genç 23 aydır kayıp
Suat, Ramazan ve Emin 2005'te parkta sohbet ederken ortadan kayboldu.
Katil kapkaççılara müebbet artı 30 yıl
Katil kapkaççılara müebbet artı 30 yıl
İclal Ülker'i otomobille ezip öldüren üç kapkaççı, Ülker'in eski...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu