kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Rahsan Gulsan @ SABAH
SMS:
4122-RG MESAJ
 

Sezen Aksu'ya bir ihbar!

Bu yazının hikayesi aylar önce Antalya Film Festivali'nde bir film gösteriminde başladı. Birol Ünel'in rol aldığı 'Transilvanya' filmini gerçekten çok merak ediyordum. Film; bir Fransız kızın, eski sevgilisini aramak üzere bir arkadaşı ile Transilvanya'ya gitmesini anlatıyor. Film; çingenelerin hayatına yakın bir bakış atıp, ilginç kültürel saptamalarda bulunuyor. Filmin bir yerinde bu iki kız, eski sevgiliyi bulmak umuduyla izbe bir tavernaya girdiler. Tavernada, sahnede bir Roman grubu harika bir şarkı çalıyordu.

DURUM FELAKETTİ!
Şarkının melodisi bana çok tanıdık geldi ve bir anda bunun 'Oynama Şıkıdım'ın Romanca'sı olduğunu fark ettim. Filmin sonunda jeneriğe dikkatle bakınca; şarkının adının 'Tckihi Tchiki' (Çiki çiki diye okunuyor) olduğunu ve Tony Gatlif imzası taşıdığını, söyleyen grubun ise Ciorba olduğunu öğrendim. Şarkının Sezen Aksu'dan satın alındığını düşünüp sağlam bir gurur duymaya hazırlanıyordum ki; internette filmin müziklerinin olduğu albümü buldum. Durum bir felaketti çünkü 2006 imzası taşıyan şarkı, Tony Gatlif Delphine ve Mantoulet imzası taşıyordu. Filmin jeneriğinde de, müziklerinin olduğu albümde de aynı imzaya yer verilmiş. Yani Sezen Aksu'nun adı hiçbir yerde geçirilmemiş. Şarkının melodisi ve 'Ay çiki çiki, çiki çiki ta' şeklinde algılanan nakaratı 'Oynama şıkıdım şıkıdım'a çok ama çok benziyor. Yani 1948 Cezayir doğumlu bu müzik adamı, görünüşe göre 'Şıkıdım'ı çaldı ve bir de Roman halk şarkısı süsü verdi. 'Transilvanya' filminin müzikleri, Fransa'da 'Naive' isimli bir firma tarafından piyasaya çıkarıldı. Ben amazon'dan satın almaya çalıştım ancak stoklar tükenmişti. Hatta şarkıyı Fatih Altaylı'ya dinlettim (O da benzerliğe çok şaşırdı) ve onun Fransa'da yaşayan bir arkadaşına satın aldırmaya çalıştık fakat o da bulamadı. Plak şirketi Naive'e yolladığım e-postalara ise cevap gelmedi.

MERAK EDERSENİZ!
Edisyon şirketlerinden şarkının nasıl tescil edilmeye çalıştığını öğrenmek istediğimde ise, Naive'in hangi şirket ile çalıştığını tespit etmek mümkün olmadı. Dolayısı ile Gatlif'in bu şarkıyı kaç yılında tescil ettirdiğini bilemiyorum. Sezen Aksu ise 'Şıkıdım'ı 1994 yılında Tarkan'a vermiş. İşte bu noktada Sezen Aksu bir an önce harekete geçip uluslar arası hukuk kurallarını devreye sokmalı. Çünkü eğer onun olduğunu düşündüğümüz şarkıyı, Avrupa'da başka müzik adamları kendi adlarına edisyon şirketlerine tescilledilerse; ortada ciddi bir sorun var demektir. Ama eğer Fransızlar'ın edisyon tarihi Sezen Aksu'dan önce bir tarihe veya şarkının anonim bir halk türküsü olmasından kaynaklanıyorsa, ortada Sezen Aksu adına bir sorun var demektir! Her halükarda ortada bir problem olduğu belli! Eğer 'Tchiki Tchiki'yi kendiniz dinleyip karar vermek istiyorsanız; şu adrese girmeniz yeterli. Adres biraz karışık gelebilir ama sizi doğrudan bu şarkının çalınabildiği bir siteye yolluyor: 'http://www.radioblogclub.com/ open/38163/17/luis' Eğer bu adres zor yazamam derseniz, 'Tchiki Tchiki'yi google'da arayıp dinleyebilirsiniz.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Aysun'un babasına n'olmuş?   / 29-03-2007
 Şeyhim, kulede mahsur kalacak!   / 27-03-2007
 Selam dünyalı biz dostuz   / 22-03-2007
 Herşey yalan gerçek sensin!   / 20-03-2007
 Yüzü somurtuk patates gibi!   / 15-03-2007
 Cem, buna gerek var mıydı?   / 13-03-2007
 Gerçek sorulara gerçek cevaplar!   / 08-03-2007
 Erol Köse Sana Ne?   / 06-03-2007
 İbo, kokainman oylarını mı istiyor?   / 01-03-2007
 Hande şaşırmasın 'Doktorlar' sabıkalı!   / 27-02-2007
ŞENGÜL BALIKSIRTI
Deniz sırılsıklam aşık
Eşi Hüsnü Şenlendirici ile Deniz...
RAHŞAN GÜLŞAN
Sezen Aksu'ya bir ihbar!
Bu yazının hikayesi aylar önce...
AYŞE TÜTER
Kabaklı domates
Domateslerin üstünü kapak (kapaklar...
Eğreti Gelin'ler seks terapisti oldu
Eğreti Gelin'ler seks terapisti oldu
İlişki terapistlerinden özel bir eğitim alan yapay partnerler...
Yemek seçmesi garip değil!
Yemek seçmesi garip değil!
Hastalıklara karşı korunması ve gelişimini sağlıklı sürdürmesi için...
Odabaşı Almanya'da top model jürisi oldu
Odabaşı Almanya'da top model jürisi oldu
Ünlülerin fotoğrafçısı Nihat Odabaşı, geçtiğimiz günlerde Almanya'da...
Kanseri yenen ünlüler Beşiktaş'ta olacak!
Kanseri yenen ünlüler Beşiktaş'ta olacak!
Beşiktaş Belediyesi, 'Kanser Haftası'nı unutmadı! Belediye 5 Nisan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.