SABAH - 03/04/2007 - Otoyol ve köprü zammına iptal kararı
kapat
   
03 Nisan 2007 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Otoyol ve köprü zammına iptal kararı

Ankara 10. İdare Mahkemesi, köprü ve otoyol araç geçiş ücretlerine yapılan zammın iptaline karar verdi. Mahkemenin kararında, kapsamlı bir araştırma ve inceleme yapılmaksızın yeniden ücret belirlenmesine gidildiği ve ücret ayarlamasının iç kaynak teminine yönelik olduğu vurgulandı.

Ankara 10. İdare Mahkemesi, CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen'in, 31 Ağustos 2006 tarihinde İstanbul Boğaz köprülerine yüzde 33, paralı otoyol geçiş ücretlerine ise yüzde 20 oranında zam yapılmasına ilişkin işlemlerin iptali istemiyle açtığı davayı esastan sonuçlandırdı.

Mahkeme, dava konusu işlemi oy birliği ile iptal etti.Davalı Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Karayolları Genel Müdürlüğü kararı temyiz ederse dosya Danıştay'a gidecek. Danıştay, 10. İdare Mahkemesi'nin kararını onarsa kesinleşecek.

Ankara 10. İdare Mahkemesi'nin iptale ilişkin gerekçeli kararında, Türkiye İstatistik Kurumu'nca tespit edilen enflasyon oranları dikkat alındığında, bu rakamlar baz alınarak fiyat ayarlaması yapıldığı takdirde geçiş ücretlerinin ne kadar olmasının gerektiğinin davalı idareden sorulduğu kaydedildi.

İdareden gönderilen belgenin ve bilgilerin birlikte değerlendirilmesi sonucunda davalı idarelerce zam oranını belirlenmesinin gerekçesi olabilecek somut bir belgenin gönderilmediğinin belirtildiği kararda, zammın herhangi bir ölçüye dayanmadığı, Türkiye İstatistik Kurumu'nun tüketici fiyatlarına göre geçiş ücretlerinin en son düzenlendiği 2004 yılı Temmuz ayından 2006 yılı Eylül ayına kadar geçen sürede oluşan enflasyon oranını yüzde 21 olduğu ifade edildi.

Otoyol ve köprü ücretlerine ise ortalama yüzde 30 artış yapıldığının belirtildiği kararda, ortada kapsamlı bir araştırma ve inceleme yapılmaksızın yeniden ücret belirlemesine gidildiğinin ve ücret ayarlamasının iç kaynak teminine yönelik olduğunun görüldüğü bildirildi.

Kararda, otoyol ve köprülerin, yapım, bakım, onarım, işletme ve proje maliyetinin, buralardan tahsil edilen otoyol ve köprü ücreti gelirleri toplamının altında kalmasının ve 5539 sayılı yasanın 19/7 maddesi uyarınca geçişi ücretli olan yol, köprü ve tünellerin her çeşit gelirlerinin, Karayolları Genel Müdürlüğünün gelirleri arasında sayılmış olmasının, geçiş ücretlerindeki zam oranın, herhangi bir ölçüye dayanmadan yeniden belirlenmesini gerektirmeyeceği vurgulandı.

''Otoyollar ve köprüler yapmak; sosyal devlet olmanın gereklerinden olup, kar-zarar ilkesine dayalı olarak işletilen alanlardan olmadığı açıktır'' denilen kararda, şunlar kaydedildi:

''Bunun yanı sıra davalı idareler tarafından otoyol ücretlerinin sosyal devlet ilkesine aykırı bir yönünün bulunmadığı, bu yolların vatandaşlarca mecburen kullanılması gereken yollardan olmadığı, alternatifi olan devlet yollarının ve yine köprüler yerine karşıdan karşıya geçişi sağlamak için de alternatiflerin mevcut bulunduğu, otoyolların az kullanılan kesimlerindeki ücretin az tutularak trafiğin buraya çekilmesinin hedeflendiği, şehirlere yakın çevrelerde otoyol ücretlerinin göreceli olarak yüksek tutulmasının doğal olduğu, otoyollara ve boğaz köprülerine yapılan zamların toplumun genelini etkilemediği, daha çok gelir düzeyi yüksek olan ve ticaretle uğraşan bir kesime hizmet ettiği, zira bu çevrelerde alt gelir tabakasına hizmet eden ücretsiz yol alternatifinin de bulunduğu ileri sürülmüştür. Oysa sosyal devlet olmanın en önemli özelliği, kamu hizmetlerinden ve bu kamu hizmetleri içinde yer aldığı tartışmasız olan ulaşım olanaklarından, boğaz köprüleri ve otoyollardan, gelir düzeyi ne olursa olsun toplumdaki herkesin eşit, güvenli ve konforlu şekilde yararlanması asıldır.''

'KÜLFETLERİN ADİL DAĞILIMI'

Önemli kamusal faaliyetlerden olan ulaşım sektörünün öncelikli olarak devletin gelir artırıcı bir kalemi olarak görülmesinin, gelişmiş ülkelerdeki geçiş ücretlerinin emsal alınarak saptanmasının hakkaniyete, külfetlerin adil dağıtılması ilkelerine aykırı olacağı vurgulanan kararda, Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde ve denetiminde bulunan İstanbul Boğaz Köprüleri Araç Geçiş Ücretlerinin 31 Ağustos 2006 tarihinden itibaren yeniden belirlenmesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı kaydedildi.

DAHA ÖNCE KABUL VE RET KARARLARI VERİLMİŞTİ

Tüm Tüketicileri Koruma Derneği de aynı işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açmıştı. Ankara 6. İdare Mahkemesi yürütmenin durdurulması istemini reddederken, Sevigen'in açtığı ve esastan sonuçlanan davada, Ankara 10. İdare Mahkemesi yürütmenin durdurulmasına karar vermişti.

İtiraz üzerine Ankara Bölge İdare Mahkemesi, Ankara 10. İdare Mahkemesi'nin yürütmenin durdurulması yönündeki kararını kaldırmıştı."

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Yarın yağmur var! HARİTALI
 Kuran kursu binasında yıkım gerginliği
 20 yıllık rüya gerçekleşiyor
 Kaçırılan 3 genç 23 aydır kayıp
 Nisan şakası gibi kar
 Fatih ve Kanuni, New York'ta
 Cezaevleri "alarm" veriyor
 Katil kapkaççılara müebbet artı 30 yıl
 Türkiye Kâbil'de komutayı alıyor
 Türk milliyetçiliğinin tohumları okulda atılıyor
 'Kırmızı sokak' genelgesi Danıştay'dan geri döndü
 Genelkurmay'dan "Bazı teröristler" açıklaması
 Alaçatı'ya mülteci kampı açılacak...
 'Biz milliyetçiyiz, adayı yabancılara satmayız'
 Pentagon'dan Ankara'da İran kulisi
 Ömer İzgi: Darbe görüşmelerine katılmadım
 Güzel Sanatlar Genel Müdürü'ne taciz iddiası
 Cihan'ın oğlu: Erhan Yeşil'in adamıydı
 'Gizli yönetmelik' savunması
 Birdal hükümlüsü çeteden gözaltında
 Akdamar'a haç için 'özel gün' formülü
 300 kişiyle el sıkışıp işe başladı
 "Dilerim ki bu olaydan beraat etsin"
 Koç 'İhbar etti' dedi, Şimşek küplere bindi
 Roma'dan ABD'ye mesaj
YILMAZ ÖZDİL
Bugün git yarın gel...
Herşeyi satıyorlar.
Bizi...
ERGUN BABAHAN
Basında 1 Nisan
Bazı tarihler önemlidir.
Bazen...
MEHMET BARLAS
Gazeteler haber de yapar haber de olur...
Dünyada...
FATİH ALTAYLI
Yayına devam
Sevgili okurlar, TMSF, SABAH ve atv'yi de...
UMUR TALU
Diyojen demişti ki!
"İktidar gölgesinde...
ERDAL ŞAFAK
Tarih yazmak
Bir ulusun kimliği, o...
Blair yumuşattı ama Bush gerdi
Askerlerinin tutuklanması sonrası İran'a sert çıkan İngiltere,...
Filistinli gazetecilerden BBC muhabiri için grev
Gazze'de 23 gün önce silahlı kişiler tarafından kaçırılan İngiliz BBC...
Beşiktaş'ta bahar havası
Beşiktaş'ta bahar havası
Siyah-beyazlılar Gençlerbirliği önünde perdeyi Nobre ile açtı.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu