kapat
   
31 Mart 2007 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Arınç'tan Büyükanıt'a cevap

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın söylediği iddia edilen, ''teröristler arasında TBMM ile irtibatı halen devam edenlerin bulunduğu" yönündeki sözlerini, ''TBMM ile bir terör örgütü arasında irtibat olduğunu düşünmek bile çok acı bir olaydır. Böyle bir şey varsa gerekli olan her şey yapılır'' diye değerlendirdi.

Arınç, Portekiz'e yaptığı 4 günlük resmi ziyaretinin son gününde Türk gazeteciler için basın toplantısı düzenledi. ''Bir gazetede Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt'ın, 'terör örgütünün TBMM'de uzantısı var' yönünde sözlerine yer veren haber yayınlandı. Bu konuyla ilgili söyleyecekleriniz var mı?'' şeklindeki bir soruya Arınç, şu yanıtı verdi:

''Bazı gazetelerde öyle bir konuşma yaptığı iddia ediliyor. Birinci ağızdan, bu konuşmanın sahibi tarafından açıklanmadıkça bu konuyla ilgili bir şey söylemek spekülasyon olur. Biz kendileriyle 19 Mart tarihinde bir görüşme yapmıştık. O görüşmede kesinlikle böyle bir şey söz konusu edilmedi. Bir gazetenin bunu başlığa çıkarmış olduğunu gördüm, fevkalade üzüldüm, çünkü TBMM ile bir terör örgütü arasında irtibat olduğunu düşünmek bile çok acı bir olaydır. Böyle bir şey varsa gerekli olan her şey yapılır, ancak sahibi tarafından doğrulanmadıkça ve açıklanmadıkça bu konuşma üzerinde bir şey söylemek mümkün değil.''

Cumhurbaşkanlığı konusunda yöneltilen bir soru üzerine de Arınç, ''Bu konuda yeterince açıklama yaptık, onlara ilave edeceğimiz bir husus yok. TBMM'de bildiğiniz gibi süreç 16 Nisanda başlayacak, 27 Nisandan 16 Mayısa kadar da turlar yapılacak ve TBMM yeni cumhurbaşkanını seçecektir. Geçmişte ayrıntılı açıklamalar yapılmıştır. Bugün için yeni ilave edeceğim bir husus yok'' dedi.

PORTEKİZ TEMASLARI

Bülent Arınç, basın toplantısında, Portekiz Cumhuriyet Meclisi Başkanı Jaime Gama'nın daveti üzerine bu ülkeye yaptığı geziyi bugün tamamlayarak Türkiye'ye döneceğini söyledi.

Bu ziyaretin 2004 yılında dönemin Portekiz Meclis Başkanı Mota Amaral'ın Türkiye'ye yaptığı ziyareti iade amacıyla yapıldığını bildiren Arınç, ziyaretin, ''TBMM Başkanı düzeyinde bu ülkeye yapılan ilk ziyaret'' olduğunu ifade etti. Türkiye ile Portekiz arasındaki ilişkilerin mükemmel düzeyde seyrettiğini anlatan Arınç, şöyle konuştu:

''Aramızda siyasi hiçbir sorun bulunmamakta, ekonomi, kültür ve askeri alanlardaki ilişkilerimiz son derece memnuniyet verici biçimde gelişmektedir. Öte yandan önümüzdeki Temmuz ayından itibaren AB dönem başkanlığını üstlenecek olan Portekiz'in AB'ye üyeliğimizle ilgili müzakere sürecinde destek sağlayan ülkelerin de başında gelmesi yakın dostluk ve ittifak ilişkilerimizin bir göstergesini teşkil etmektedir.''

Portekiz Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva, Başbakan Jose Socrates ve ana muhalefet partisi Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Luis Marques Mendes ile yaptıkları görüşmelerde, ülkelerinin, Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusundaki tutumunu 1 Temmuzda devralacağı dönem başkanlığı döneminde de devam ettirileceğini söylediklerini anlatan Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Portekiz başbakanı kendisiyle yaptığımız görüşmede de keza AB ile ülkemiz arasında sürdürülen müzakere sürecinin başarıyla tamamlanmasından yana olduğunu ve bu süreçte ülkemize diğer ülkelere uygulanan kriter ve koşulların aynısının adil ve hakkaniyete uygun biçimde uygulanması gerektiğini ifade etmiş ve bu konuda Portekiz'in dönem başkanlığı sırasında da Türkiye'ye desteğinin devam edeceğini vurgulamıştır.

Portekiz'e gerçekleştirdiğimiz bu ziyaretimiz başta AB'ye üyelik sürecimiz ile ilgili konularda Portekizli muhataplarımız ve üst düzey yetkililerle karşılıklı görüş alışverişimize olanak sağlanması açısından olumlu ve yararlı olmuştur. Ayrıca bu ziyaretimizin ekonomi, ticaret, turizm ve kültürel alanlarda gelişmekte olan ilişkilerimize yeni bir ivme kazandırılmasına da olanak sağlayacağına inanıyorum.''

TBMM Başkanı Arınç, görüşmeler sırasında TBMM'de mevcut Türkiye-Portekiz Parlamentolararası Dostluk Grubuna karşılık Portekiz Cumhuriyet Meclisinde de Portekiz-Türkiye Dostluk Grubunun en kısa zamanda kurulması yönünde gerekli adımların atılmasının da gündeme geldiğini sözlerine ekledi.

AA

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan: Başbakanlık yan gelip yatma yeri değildir
 Ulaştırma bakanına hava engeli
 "Çalındığını açıklamasalardı"
 Pendik'te devasa teknopark müjdesi
 Ulusalcılık içe kapanmakla olmaz
 Evliya Çelebi gibi...
 Erbakan'dan AKP'ye 'maya' eleştirisi
 Vekiller, Gökçek'e kırık not verdi
 Baykal, Velidedeoğlu'yla 3.5 saat başbaşa görüştü
 Çocuğa tecavüze halk 'idam' istedi
 AKP'nin çatısı yeşile dönecek
 Sezer'in veto gerekçesinde 'yansızlık' vurgusu
MAHMUT ÖVÜR
Bu 'partiye' dikkat!
Türkiye'de 50'yi aşkın parti var.
YAVUZ DONAT
Makam cazip olunca
14 Nisan cumartesi günü Ankara'da...
20 yaşındaki kızımı aşı yaptırırdım
Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı'nın, birçok ülkede kız...
'Tüp mide' ile 1.5 ayda 16 kilo verdi
Tüp mide yöntemiyle midesini küçülttüren ilk 7 kişinin arasında eski...
Karargahtan çalındı Utah'tan sızdırıldı
Karargahtan çalındı Utah'tan sızdırıldı
Tartışma yaratan 'Medya Andıç'ı konusunda Genelkurmay'daki adli...
Erdoğan aradı: Kadın İngiliz askeri bırakın
Erdoğan aradı: Kadın İngiliz askeri bırakın
Başbakan, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'ı arayarak en azından kadın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu