SABAH - 31/03/2007 - Karargahtan çalındı Utah'tan sızdırıldı
kapat
   
31 Mart 2007 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Karargahtan çalındı Utah'tan sızdırıldı
Andıçda ne yazıyordu?
Savcı: Casusluk suçu işlendi
'Günlük'te de adres Utah çıkmıştı
Andıç haberini yazan gazeteci Şık tepkili

Andıcın ucu Utah'a uzadı

Akreditasyon andıcı Genelkurmay'dan çalındı, e-mail'le Amerika'ya yollandı, Utah'tan sahte isimle Türkiye'ye geçildi.

Genelkurmay Askeri Başsavcılığı, metnin taslak halindeyken 12 Ekim 2006'da Genelkurmay'dan çalındığını, özellikle 8 Mart 2007'ye kadar bekletildiğini ve siyasi ortam dikkate alınarak bu tarihte sızdırıldığını açıkladı.

KADIN PARMAĞI KUŞKUSU
Askeri kaynaklar "TSK'nın kötü ve siyasete müdahale eden bir kurum olarak gösterilmesi amacıyla planlı çalındığını sanıyoruz" görüşünde. Andıcı çalan askeri kuşkulu henüz belirlenemedi. Ancak savcılık bu kişilerin kadın ve içkiye karşı zaafiyetini araştırıyor.

CASUSLUKTAN YARGILANACAK
Bir yetkili "Suçun işlendiği yer ve işleniş şekliyle ilgili bilgi sahibiyiz. Para veya başka menfaat dönmüş olabilir" dedi. Birçok askeri personelin malvarlığı da inceleniyor. Çalan bulunursa "casusluk" suçundan yargılanacak.


Karargahtan çalındı Utah'tan sızdırıldı

Tartışma yaratan 'Medya Andıç'ı konusunda Genelkurmay'daki adli soruşturmayı tamamlayan askeri başsavcılık andıçın siyasi amaçlarla 12 Ekim 2006'da çalındığı ve ABD'nin Utah eyaletinden 'siyasi ortam dikkate alınarak' 8 Mart 2007'de sızdırıldığını saptadı.

Genelkurmay'ın hazırladığı basın 'andıç'ının yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde "siyasi ortam dikkate alınarak" siyasi amaçlarla, Türk Silahlı Kuvvetleri'ni yıpratmak için çalındığı ve Türkiye'ye ABD'nin Utah kentinden, ABD'de çok kullanılan sahte bir isimle sızdırıldığı ortaya çıktı. Genelkurmay Başkanlığı'nın hazırladığı "andıç"ın, nasıl ve hangi amaçla sızdırıldığını adli yönden soruşturan Genelkurmay Askeri Başsavcılığı, önemli bulgulara ulaştı. Soruşturmada gelinen aşama, "görülen gereklilik" üzerine bazı basın kuruluşları ile paylaşıldı. Genelkurmay Askeri Mahkemesi Başsavcısı Kıdemli Albay Saim Öztürk, basına yansıyan metin için, "Sahte olmayıp, bazı istatistiki değerlendirmeleri de içeren ilgili şube müdürlüğünde görevli bir kişi tarafından hazırlanan taslak bir metin" tanımlamasını yaptı. Albay Öztürk, andıç taslağı metninin 12 Ekim 2006'da Genelkurmay'dan çalındığını açıkladı ve "Bilgilerin yurtdışı bağlantılarla ilişkili olarak ülkenin siyasi ortamı nazara alınmak suretiyle 8 Mart 2007 tarihine kadar bekletildiği ve o tarihte kamuoyuna sunulduğu dikkat çekmektedir" dedi.

ABD'YE E-MAİL İLE GİTTİ
Albay Öztürk'ün sözünü ettiği yabancı ülkenin ABD olduğu öğrenildi. Edinilen bilgilere göre andıç, geçen yıl 12 Ekim'de çalındıktan kısa süreSAVCI BİLGİ PAYLAŞTI... Askeri Başsavcı Öztürk, soruşturmada gelinen aşamada görülen gereklilik üzerine bazı basın kuruluşları ile bilgi paylaştı.sonra e-mail yoluyla ABD'ye ulaştı. Daha sonra ABD'nin Utah kentinden, bu ülkede sıkça rastlanan bir sahte isimle Türkiye'ye gönderildi. Kaynaklar, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek'in günlüğü olduğu ileri sürülen yazıların da ABD'den Türkiye'ye gönderildiğine dikkat çektiler. Başsavcılık açıklamasında, "andıçın sızdırılması, siyasi ortam nazara alınarak 8 Mart'a kadar bekletilmiş" bilgisiyle yetinilirken kaynaklar, andıçın çalınmasını ve basına sızdırılmasını "TSK'ya karşı bir girişim" olarak nitelendirdi. TSK'nın iç güvenlik yönünden temel görevinin irtica ve terörle mücadele olduğunun altını çizen bir askeri kaynak, "Gelinen siyasi ortamda, TSK'nın kötü ve siyasete müdahale eden bir kurum olarak gösterilmek için çalınıp sızdırıldığını düşünüyoruz. Gelinen siyasi aşamada TSK'nın siyasete dahil edilme çabasının bir parçası. Böylelikle TSK'nın seçim sathı mahaline sokulmak istendiğini değerlendiriyoruz" yorumunda bulundu. Aynı kaynak, TSK'da her yıl ekim ayında böyle bir çalışmanın yapıldığının altını çizerken, andıçın daha ön taslak aşamasındayken 12 Ekim'de çalınmış olmasının da anlamlı olduğuna dikkat çekti. Bu yetkili, andıçın bu tarihte çalınmış ve bekletilerek kamuoyuna
servis yapılmış olması için, "Girişimin planlı olduğunu, böyle bir çalışmanın hazırlanmasının beklendiğini gösteriyor. Daha hazırlık aşamasındayken bu metnin peşindelermiş" değerlendirmesini yaptı. Askeri kaynaklar, Genelkurmay'ın hazırladığı andıçın kamuoyuna yansımasından hemen sonra Başbakanlığın da bir basın andıçı hazırlamış olduğunun ortaya çıkmasını da dikkat çekici buldu.

PARA VEYA KADIN
Genelkurmay Askeri Başsavcısı, andıçın kimin tarafından Genelkurmay dışına çıkarıldığının henüz tespit edilemediğini belirtirken soruşturmanın sadece 1-2 kişiye yönelik olmadığını bildirdi. Askeri savcılık, andıç metnini Genelkurmay dışına çıkaran asker kişi veya kişilerin menfaat ilişkisini de araştırıyor. Savcılık, bilgileri çalan kişilerin para veya bir başka menfaat karşılığında da hareket etmiş olabileceği ihtimali üzerinde duruyor. Bu çerçevede birçok askeri personelin malvarlıkları üzerinde bilirkişi incelemesi sürdürülüyor. Bütün olasılıkları göz önünde bulunduran askeri savcılık belgeyi çaldığından şüphe edilen kişi veya kişilerin kadın ve içkiye karşı zaafiyetini de değerlendiriyor. Bir yetkili, "Suçun işlendiği yer ve işleniş şekli ile ilgili bilgi sahibiyiz. Kişilerin siyasi ve kişisel ilişkilerini de inceliyoruz" dedi.

Ersan ATAR - ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Erdoğan aradı: Kadın İngiliz askeri bırakın
 Cerrah'a inanmadılar ama belge bulamadılar
 Dink cinayetinde finansör iddiası
 Isparta beşik gibi sallandı
 İnternet kafe sahipleri: Pavyon gibi denetleniyoruz
 Sözde tasarı kilidi 'sol anahtarı'yla açılacak
 Helikopter ihalesi İtalya'nın
 Kardeş belediyeye 'sakıncalı' vetosu
 Her muayene randevusu için tam 80 kontör
 Pepe oğlunun okulunun adını değiştirdi
 Hakkâri'de töreye karşı binler yürüdü
 Özgenç YÖK üyeliğine atandı
 Rus yarbayın Ermeni gözlemi
 'Günahsıza dava açıldı'
 Eylemciyle polislere arabulucu aranıyor
 'Sütten çıkmış ak kaşıksınız '
 Cumhurbaşkanı Sezer 'günlüğü' yalanladı:
 Başer: Irak'ta PKK destekçileri var
 "Ordunun gölgesi Köşk'ün üzerinde"
 Tolon'a üniversitede "darbe" protestosu
 Başbakan İstanbul'da Roth ile görüştü
 "Erdoğan'ın çağırılmaması olumsuzluk değil"
 DYP'li Ekinci eşini kaybetti
 'Cafer'in aşkından sürünüyorum!..'
 Deve kestiren başkan hangara geri döndü
 Hâkim mülakatı için durdurma
 Çayan ve arkadaşları mezarı başında anıldı
 Türkiye Irak sınırında 'Süpürge'ye başladı
 Deve kestiren başkan hangara geri döndü
YILMAZ ÖZDİL
Al sana akreditasyon...
Ve, Genelkurmay'ı soydular...
MEHMET BARLAS
Yeni sınıflandırmalar ışığında kent-soylular...
Marksist...
FATİH ALTAYLI
Utah, Utah, Utah
Genelkurmay, "Medya Andıcı'nın"...
ERDAL ŞAFAK
Buz üstüne bir yazı
Bir süredir önümüze...
Üç İngiliz askerini TV'ye çıkardılar
İran'ın, karasularına geçtiğini iddia ederek yakaladığı 15...
Türk malı otobüsle Sarkozy'nin peşinde
Fransa'da gelecek ay yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin güçlü adayı...
Gizli hedef Ze Roberto
Gizli hedef Ze Roberto
Fenerbahçe'de Roberto Carlos'un ismi sürekli gündemde. Ama yönetimin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu