SABAH - Ot deyip geçmeyin
kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ot deyip geçmeyin
Ot deyip geçmeyin
Beğendiklerim - Beğenmediklerim

Ot deyip geçmeyin

Ege bölgesine has otlarla yapılan yemek ve mezeler, son yıllarda sayısı giderek artan Ege yemekleri lokantalarında servis ediliyor. Radika da zengin mönüsü ve ferah ortamıyla bunlara iyi bir alternatif.

Bir süre öncesine kadar Ege yemeklerini, Ege'ye özgü sebze ve otlarla yapılan yemekleri değil İstanbul'da, Ege bölgemizin restoranlarında bile bulmak kolay değildi. Kıyı Egeliler, özellikle de vaktiyle adalardan Anadolu'ya göçmüş ailelerin günümüzde yaşayan çocuk ve torunları, sofralarında büyüklerinden gördükleri bu yemekleri eksik etmedikleri halde, birkaç istisna dışında restoranlarda bunları yiyebilmek mümkün değildi. Son beş yılda çok şey değişti. Önce Ege'nin yenilebilir yabani otlarını biz İstanbullular da keşfettik.

PİŞİRME ŞEKLİ ÖNEMLİ
Basit gibi görünse de, her ot salatası, her sebze yemeği gerektiği gibi hazırlanmıyor. Zeytinyağını ne zaman koyacağınız ve otları haşlama usulü de önemli. Bir süredir Anadolu yakasında, Koşuyolu'nda, Radika adında bir Ege yemekleri lokantası açıldığını duyuyordum. Gidenler bana hararetle burayı öneriyorlardı. Geçtiğimiz hafta burada bir öğle yemeği yemek kısmet oldu. Radika, bizim eskiden kara hindiba ya da arslandişi diye adlandırdığımız bitkinin Rumcası. Herhalde 'kara' ve 'hindiba' sözcükleri günümüz insanlarının kulağına hoş gelmiyor olmalı ki, artık radika adı tercih ediliyor. Bir başka yadırgadığım ayrıntı da, hangi Ege yemekleri restoranına gitsem, fonda Yunan müziği çalınması. Bu tutumla Yunanlılar Batı Anadolumuzun güzelim yemeklerine sahip çıktıklarında buna içerlemeye hakkımız kalmıyor. Zira biz bunları adeta kendi elimizle onlara sunuyoruz. Gelelim Koşuyolu'ndaki Radika'ya... Burası çok sevimli bir mekân. Kapıdan girildiğinde üzeri camekân kaplı küçük bir kış bahçesi sizi karşılıyor. Bir yana asırlık bodur bir zeytin ağacı ve küçük bir çiçek tarhı yerleştirilmiş. Yanlarda boylu boyunca insanın içini açan renklerde sedirler, ortaya da açık mavi renkli tahta sandalyelerin çevrelediği, renkli örtülü masalar serpiştirilmiş. Binanın arkasında geniş bir çocuk parkı var. Gerek bu geniş park görüntüsü, gerekse terasa bakan bir duvara yapılmış şöminede yanan odunların çıtırtısı, gerçekten farklı bir ortam yaratıyor. Mönüdeki 'Ege kültürünün geleneksel tatları' başlığı altında vişneli yalancı sarma, kabak çiçeği dolma, içinde zeytin, keçi peyniri ve yabani yeşilliklerin bulunduğu kırma zeytinli Ege mezesi, közlenmiş bostan patlıcan göbeğinde ince kıyım çoban salata ve kavrulmuş susam ile yapılmış 'avukma', rendelenmiş kabak, dereotu, ceviz ve sarımsaklı yoğurt ile hazırlanmış cevizli kabak mezesi, sakızlı enginar, taratorlu taze börülce, pancar kavurma gibi spesiyaliteler bir araya getirilmiş.

MÖNÜ ÇOK ZENGİN
Çiroz, karides söğüş, torik lakerda, karışık füme tabağı ise 'deniz mezeleri'ni oluşturuyor. Radikadan istifnoya, kuzukulağından şevketi bostana dek yenilebilir otların hemen tümü 'Ege ot mezeleri' bölümünde yer alıyor. Ara sıcaklarda, tereyağlı radikalı karides, rezene terbiyeli karides ızgara, sahanda sübye yumurtası, kadife balığının asma yaprağına sarılıp kızartılmasıyla yapılan asma yapraklı kadife böreği, kabaklı Girit böreği dikkatimi çeken spesiyaliteler oldu. Deniz ürünleri arasında da sakızlı ahtapot yahni, Antula teyzenin sübye ızgarası, adabeyi balığı buğulama, tarhunlu kırlangıç pilaki, zerdeçallı levrek fileto gibi kolay kolay başka restoranlarda rastlanmayacak yemekler var. Kırmızı ve beyaz etleri tercih edenler de düşünülmüş. Radika soslu bonfile, sebzeli bonfile, ısırgan otlu kavurma, rezeneli kuzu incik, al biberli külbastı, radikalı piliç dolma, enginar kalpli piliç sote, baharatlı otlu piliç... Biz ortaya çeşitli otların yer aldığı bir ot tabağı, kabak çiçeği dolması, kırma zeytinliği Ege mezesi, sübye yumurtası, kabaklı Girit böreği, keçi peynirli salata, kalamar, tarhunlu kırlangıç pilaki gibi her kategoriden hiç değilse bir yemek söyledik. Ve Radika'ya akşam değil de öğle yemeği için geldiğimize pişman olduk. Çünkü buraya daha önce gelen dostlarım Radika'nın mezelerinin tazeliğini öve öve bitiremedikleri halde, bize servis edilen soğuk mezelerin büyük bölümü tazeliğini yitirmişti. Hatta büyük olasılıkla bir gün önce yapılmış olan kırma zeytin mezesini geri göndermek zorunda kaldık. Ancak tarhun ve zerdeçallı, sıcak olarak getirilen kırlangıç pilakiden, bir tür mücver denebilecek kabaklı Girit böreğinden, peyniri iyice kızartılmış, bol kuşüzümü, ceviz ve susamla harmanlanmış nar ekşili bahçe salatadan memnun kaldık. Redika'nın şarap mönüsü Bozcaada'nın Talay ve Corvus şaraplarından oluşuyor. Bu iki üreticinin ürünlerinden zengin bir şarap listesi hazırlanmış. Fiyatlar da uygun. Sonuçta bir daha akşam yemeği için gelmeye karar vererek Radika'dan ayrıldık. Hele yazın camekânlar kalktığında, burası Anadolu yakasındakiler için yaz akşamlarında çok hoş bir seçenek olabilir.

DENİZ ERBİL

DİĞER GURME HABERLERİ
 Küçük bir gurme cenneti
 'Eşkili' Maraş yemekleri
 Anadolu'nun bütün lezzetleri İstanbul'da
 Tarsus mutfağını keşfedin
 Balık bizim, Denize ne?
 50 yıl sonra yeniden Çin restoranı
 Manzara karın doyurur mu?
 Antep ve Antakya yemekleri bir arada
 Osmanlı mutfağından afrodizyak seçmeler
 Ağzımız tatlansın
 Acı, ekşi, tuzlu ve tatlı bir arada Tayland Mutfağı
 Bayatlamayan kurabiyeler
 Bir ABD'linin Osmanlı mutfağı tutkusu
 Naz'lı Türk mutfağı
 Tijen İnaltong'dan açıklama
 Plazma TV'li esnaf lokantası
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
Evren 'Zincirbozan'a gitmek istiyor!
Evren 'Zincirbozan'a gitmek istiyor!
13 Nisan'da vizyona girecek Zincirbozan, 12 Eylül 1980 darbesini,...
Muhteşem horozlar sergileniyor
Muhteşem horozlar sergileniyor
Faruk Bil'in 'Muhteşem Horozlar ve Sultani Soyutlar' adlı resim...
'Sağ elimle makas bile tutamam'
Milli voleybolcu Neslihan Demir Darnel aldığı 2 milyon dolarlık...
20. yüzyıl filmlerinden moda rüzgârları
26. Uluslararası İstanbul Film Festivali kapsamında, 20. yüzyıl...
Işık kentinde kesişen öyküler
"Herkesin gözde şehri" Paris'e 19 farklı bakış. Aslında 20 olacakmış, ama...
Hugh Grant'i şarkıcı yapan film!..
Ününü 1980'lerin çılgın pop gruplarından biriyle yapmış, ama sonradan biraz...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.