SABAH - 31/03/2007 - Mehmet Barlas
kapat
   
31 Mart 2007 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Barlas @ SABAH
SMS:
MB yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Yeni sınıflandırmalar ışığında kent-soylular...

Marksist öğretinin sınıfları belirleyen "Burjuvazi" ve "Proletarya" benzeri kavramları buharlaşmadı ise de, bu sınıfların tarihi diyalektiğin oluşumundaki yerlerinin değiştiği kesin. Ayrıca her sınıf da kendi içinde yeni sınıflandırmalara sahne oluyor.
Gerçi "Bürokrasi" bir sınıf değil bir toplum katı ama, bürokrasi de yeni sınıflandırmaların konusu. Örneğin teknik bilgileri mesleklerinde ağır basan "Teknokratlar" var, örneğin siyasi yelpazedeki hareketlere göre atamaları yapılan "Politokratlar" var artık.
Bunun gibi "Cinsiyet" le "Cinsellik "in birbirine geçtiği yeni burjuva sınıflandırmaları da sözlüklere girmeye başladı. "Burjuvazi" ye Türkçe'de "Kent-soylular" denilirdi eski sınıflandırmada. Şimdi bunların bir bölümüne "Metro-seksüel " denilmiyor mu?
Geçen yıllardan birinde benimle söyleşi yapan genç bir meslektaşım "Siz bir metro-seksüel misiniz" diye sorduğunda, işi şakaya boğmuş "Hayır ben metro-seksüel sayılmam. Çünkü metro ile yolculuk pek yapmam" cevabını vermiştim. Bu cevabım üzerine genç meslektaşım "Metro-seksüel metroya binen değil kendi bakımına ve dış görünüşüne aşırı özen gösteren erkek anlamına gelir" diye beni aydınlatmaya çalışmıştı.

TEKNO-SEKSÜELLER
Yabancı basını izlerken bu tür kavramların üreyerek daha da yaygınlaştığını görünce, işin zorlaşacağını anladım.
Örneğin artık bir de " Tekno-seksüeller" var sözlüklerde. Bunlar teknolojideki her gelişmenin tüketime yansımasını izleyen ve bu yüzden evleri birer teknoloji hurdalığına dönen kişiler. "Tekno-seksüeller" bilgisayarlarda, cep telefonlarında, televizyon alıcılarında piyasaya sürülen her yeni ürünü alan, bu yüzden dün sahip olduklarının bugün antikalaşmasına tanık olan obur teknoloji tüketicileri.
Bunun gibi "İnfo-seksüeller" veya "Siber-seksüeller" de var artık. Siber-seksüeller, "Siberya" yı kendi vatanları gibi gören, internette sörf yapmaktan, çevreleri ile ilişki kurmaya vakit bulamayan bilgi avcıları. Bunların bazıları gerçek yaşamdan öylesine kopuyorlar ve öylesine internet bağımlısı oluyorlar ki, sonunda ruhsal hastalıkların uzmanları karşısında buluyorlar kendilerini.
"Bio-seksüeller" doğal besinler dışındaki hiçbir besini ağızlarına koymayan, çayın kırmızısını değil yeşilini içen, yaşamlarının önemli bölümü sağlık enstitüleri ile beden geliştirme merkezlerinde geçen kişiler.

HİPER-SEKSÜELLER
Kent-soyluların bir bölümünü de "Maganda" lar oluşturuyor ki bunlara da "Hiper-seksüel" demek doğru olabilir. Çünkü bunlardaki egolar, kendilerinden başka hiç kimsenin haklı olamayacağı, hiçbir kanun ve kuralın bunları etkileyemeyeceği çizgisi üzerinde şekillenmiş durumda. Kendileri bir kadına aşık olduğunda, o kadının da kendilerine aşık olması gerekiyor. Onlara bütün yollar tek yönlü ve hayat da, ilişkiler de, yaşam da, onların gittikleri istikamette akmak durumunda.
"Diji-seksüeller" i ise, ellerindeki dijital kameralardan ve kameralı cep telefonlarında tanıyoruz. Eskiden Japon turistlerin gördükleri her şeyin fotoğrafını çektikleri düşünülürdü. Dijital görüntü teknolojisi ile bütün dünya Japon turisti oldu. Bunların rütbeleri de, "YouTube" a gönderdikleri video görüntülerinin sayısına bakılarak belirleniyor. Tabii bir de bu sınıflandırmaların siyaset dünyasına yansımaları var.

FOBİ-SEKSÜELLER
Örneğin "Fobi-seksüeller" bulundukları ülkenin sürekli iç ve dış düşmanların tehdidi altında bulunduğu fobisine dayalı olarak, siyasi tutumlarını belirliyorlar. Onlar kendi toplumları içindeki tehdit teşkil ettiklerine inandıkları kişi ve kesimleri ayıkladıktan sonra, tek başına kalmanın sancılarını yaşamak durumunda kalıyorlar. Dış dünyadaki ülkelerin tümünün kendi ülkelerine tehdit teşkil ettiğini düşündükleri için de, haritaya her bakışlarında ürperiyorlar.
"Krono-seksüeller", zamanı yaşadıkları çağa göre değil, beyinlerini dondurdukları zaman dilimine göre algılıyorlar. Bunlar kafalarında ütopyalaştırdıkları geçmiş çağları, siyasi eğilimlerine göre seçip, bugünle karşılaştırıyorlar ve sürekli "Nerede o eski güzel günler" diye tekrarlıyorlar.
Kendileri dışındaki herkesin ahlaksız ya da hain, kendi düşünceleri dışındaki her düşüncenin gayrı meşru olduğuna inanan ama aynı zamanda demokrat olduklarını söyleyen "Bi-seksüeller" de var siyaset dünyasında. Halkçı sloganları sürekli tekrarlayıp, "Bu millet adam olmaz" veya "Bu halka güvenilmez" ya da "Bu halk cahildir, kime oy vereceğini bilemez" diyenler de, yukarıdaki seksüeller sınıfına girmiyor mu?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İnternet bir tehdit değil insanlığın geleceğidir   / 30-03-2007
 Türkiye'nin siyasi fay hattında hareketlenme yoğun   / 29-03-2007
 İçeride boşluk yaratılırsa bunu dış güçler doldurur...   / 28-03-2007
 Türkiye hizmete dönük siyasi rekabeti özlüyor   / 27-03-2007
 Mizah da, gerginlik gibi siyasetin mütemmin cüzüdür   / 26-03-2007
 Harf devrimi yapmak öylesine zor bir işti ki...   / 25-03-2007
 İyimserler uçağı, kötümserler de paraşütü icat ettiler   / 24-03-2007
 Ya dünyalı ya da dünyalı olacağız   / 23-03-2007
 Bir yastıkta aynı rüyayı görmek çok mu zor?   / 22-03-2007
 Celal Bayar gerçekten ilk sivil cumhurbaşkanı mıydı?   / 21-03-2007
YILMAZ ÖZDİL
Al sana akreditasyon...
Ve, Genelkurmay'ı soydular...
MEHMET BARLAS
Yeni sınıflandırmalar ışığında kent-soylular...
Marksist...
FATİH ALTAYLI
Utah, Utah, Utah
Genelkurmay, "Medya Andıcı'nın"...
ERDAL ŞAFAK
Buz üstüne bir yazı
Bir süredir önümüze...
Üç İngiliz askerini TV'ye çıkardılar
İran'ın, karasularına geçtiğini iddia ederek yakaladığı 15...
Türk malı otobüsle Sarkozy'nin peşinde
Fransa'da gelecek ay yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin güçlü adayı...
Gizli hedef Ze Roberto
Gizli hedef Ze Roberto
Fenerbahçe'de Roberto Carlos'un ismi sürekli gündemde. Ama yönetimin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu