kapat
   
31 Mart 2007 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Aydin Ayaydin @ SABAH
 

Bakan Tüzmen bu kez Ukrayna'da coştu

İki gündür gazetelerde Bakan Tüzmen'in Ukrayna ile ticari ilişkilerimize ilişkin yoğun ve bana ilginç gelen haberleri üzerine oturup konuyu biraz irdeleme ihtiyacı hissettim.
Dikkatimi çeken bir husus var idi. Bakan Tüzmen hangi ülkeye gitse, o tılsımlı ayağını bir sürttüğünde milyar $'lık ticaret imkânları!.. açılıyor. Müteahhitlik hizmetleri, ihracatlar gerçekten insanı sarhoş edecek boyuta ulaşıyor, ama dönüp Türkiye'ye sektörlere ve yapılan ihracatın seviyesine baktığımda insan hemen sarhoşluktan soğuk su dökülmüş gibi ayılıyor. Basında uçuşan milyon ve milyar dolarlardan nerede ise eser yok.
Ukrayna ile Bakan Tüzmen'li ticari ilişkilerimizi merak ettim ya, döndüm 2004 yılına kadar taradım. Sn. Tüzmen 2004 yılı başında ve 2006 yılı başında Ukrayna'ya gitmişler. Gerçekleşecek hedef 10 milyar hayırlı olsun..!

Boy boy resimleri var
2004 yılı başında basında yer alan kendi açıklamalarına göre bir sürü ihale almışız . Mesela Dinyeper üzerine 200 milyon $'lık bir köprü (ismi de var Padolski köprüsü) bir habere göre yine Dinyeper kıyısında 600 milyon $'lık inşaat taahhüt işleri, hem de 2005 yılında teslim edilecekmiş. Bir başka habere göre toplamda 900 milyon $'lık inşaat taahhüt işleri. Çok sevinecektim ancak bu defa ki seyahate ilişkin basına verilen haberde ne köprüden ne de 2005'de teslim edilecek konutlardan haber eser vardı.
Merak ettim Ukrayna'da bulunan ve etkin olan birkaç dostuma sordum. Orada kimsenin haberi yok. Yanlışınız var Bakan Tüzmen' in inşaatların önünde 2004 mart ayı, basında değişik tarihlerde boy boy resimleri var o da mı yanlış dedim. Gülerek, yok resim ve inşaatlar doğru, yalnız bir fark var dediler. Bakan Tüzmen'in sözünü ettiği o inşaatlar Ukraynalı Yahudi asıllı bir müteahhite ait. Dinyeper kıyısında toplamı 2 milyar $'a ulaşan konut yapılarının bir bölümü ve sahibi hızla inşaatlara devam ediyor. Ancak bizimle ve Türkiye ile hiç ilgisi yok dediler şaşırdım. Yine o dönemin basınında yer alan bayan bir Türk mühendis arkadaşla resimlerini sordum. Arkadaş zorlandı ama yine de hatırladı: " O bayan mühendis, sözünü ettiğimiz Ukraynalı inşaat müteahhit firmanın yaptığı villalardan satın alan tarafından sadece bir müstakil villanın mermer döşemesini Ukrayna'da bu işle uğraşan bir inşaat firmamızın işini yapıyor" dedi. Yani boy boy yer alan resimlerimiz inşaatla müteahhitlik firmalarımızla bir ilgisi yok dedi. Söz konusu bir adet villanın mermer döşemesini bir Türk firmasına yaptırılmasından ibaret dedi. Ben inanamadım. Koskoca T.C. Devletinin yüzer gezer Bakanı Sayın Tüzmen böyle bir şeye girmez giremez dedim, inanmak da istemedim. Ben sadece gördüğüm basında yer alan haberleri ve Ukrayna'dan gelen yorumu aktarıyorum.

Yolluk ve yevmiye rekortmeni
Ancak ister istemez bu güne dek sayın Tüzmen'in gittiği ülkeler ile ilgili girişimleri sonucu ortaya çıkan rakamları bir alt alta koymaya çalıştım, meğer Türkiye 200 milyar $ ihracatı çoktan aşmış bizim haberimiz yok, toplamayı hemen bıraktım. Sanırım yüzer gezer Bakanımız Tüzmen, ifade ettiği rakamları alt alta toplamayı unutmuş olacak ki 2007 hedefini 100 milyar $ ile sınırlamış, ha gayret 90' a yaklaştık 100'e az kaldı diyor. Bari onunla birlikte yılın büyük çoğunluğunu sözde ihracat gezileri ile geçiren ve onunla yolluk ve yevmiye rekortmeni olan yandaşları, gezmekle ve rakam açıklamakla meşgul. Bakanımızı uyarıp Sn. Bakanım bizim açıklamalarda yer alan rakamlarımızın alt alta toplamı 200 milyar $'ı çoktan aştı, farkında mısınız dese de el âleme rezil olmaktan kurtulsak. Bunlar toplama çıkarma bilmiyor diyecekler.
Bakan Tüzmen rüyadan bir uyansa da, dost ve yandaşlarla ahbap çavuş ilişkili gezileri bir tarafa bırakıp, kaçakçılık ve yolsuzluk iddiaları ile yargılanmaları gereken yetkilileri korumayı bırakıp, vekilin vekilleri ile sözde idare etmeye çalıştığı o güzelim kurumlara sahip çıksa daha iyi olmaz mı?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İnterneti silah olarak kullanmak mümkün mü?   / 30-03-2007
 Kültür ve tabiat varlıkları korunuyor mu, kaderine mi terk ediliyor?   / 29-03-2007
 Balık çiftlikleri tamamen kalkmalı mı?   / 28-03-2007
 Devlet Bakanı Şener'e cevabı kim verecek?   / 27-03-2007
 Bülbül Köyü'ne geri dönen İsviçre vatandaşının başına gelmeyen kalmadı   / 26-03-2007
 Denizli sanayicilerinin belini büken Çardak Havaalanı ve teşvikli iller   / 25-03-2007
 Yüksek yargı seçimleri mahkemede mi bitecek?   / 23-03-2007
 Mardin, nevruzu sakin geçirdi   / 22-03-2007
 Bankacılık sistemi nereden ve nasıl sinyal alıyor?   / 20-03-2007
 Bütçe açığı ve gelişimi   / 18-03-2007
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Bakan Tüzmen bu kez Ukrayna'da coştu
İki gündür...
MELİHA OKUR
Başbakan Erdoğan'a Kerkük mektubu!
Kerkük bize büyük...
20 yaşındaki kızımı aşı yaptırırdım
Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı'nın, birçok ülkede kız...
'Tüp mide' ile 1.5 ayda 16 kilo verdi
Tüp mide yöntemiyle midesini küçülttüren ilk 7 kişinin arasında eski...
Karargahtan çalındı Utah'tan sızdırıldı
Karargahtan çalındı Utah'tan sızdırıldı
Tartışma yaratan 'Medya Andıç'ı konusunda Genelkurmay'daki adli...
Erdoğan aradı: Kadın İngiliz askeri bırakın
Erdoğan aradı: Kadın İngiliz askeri bırakın
Başbakan, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'ı arayarak en azından kadın...
IMKB
E: 43.661 D:% -0,01
DOLAR
S: 1,382 D:% -0,540
EURO
S: 1,841 D:% -0,621
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu