kapat
   
30 Mart 2007 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
SMS:
AY yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Baykal'ın özel sektörü kazanma atağı

Ana muhalefet partisi CHP'nin lideri Deniz Baykal önceki gün İstanbul Sanayi Odası'na geldi, sanayiye dayalı bir büyüme modeline geçilmesi gerektiğini suvundu. Baykal'ın ekonomiye ilişkin görüşlerini ilk kez bu kadar uzunlukta dinleme fırsatı buldum. Gördüm ki, bir dönemin ansızın yabancı akaryakıt rafinerisini devletleştirme kararı verecek kadar özel sektörün karşısında yer almış bir politikacısı, şimdi tam anlamıyla girişimci, sanayici, hatta piyasa dostu olmuş. Bir anlamda kendisinin de vurgu yaptığı gibi, Brezilya'nın Lulası'nın yaptığını yapmaya aday.

- Ekonomiye bakışı - Peki ne diyor Sayın Baykal?
- "Ekonomide bardağın boş tarafı olduğu gibi, dolu tarafı da var. Büyüme, bu büyüme gerçekleşirken enflasyonun düşürülmesi ve mali istikrarın sağlanması bardağın dolu tarafında yer alıyor.
- Ancak bardağın boş tarafı da var. Bu başarılanların bir yan etkisi olarak yeni sorunlar ortaya çıktı ve birikti. Tıkanma noktasına doğru geliyoruz. Nedir bunlar diye bakarsak, birinci olarak milli gelirin yüzde 8'ine çıkan cari açığı görürüz. Cari açık tek başına bir değişken değil, başka sorunların kalıntısıdır. Türkiye'de dış ticaret açığı şeklinde kendini gösteren sorun aslında sanayi sorunudur.
- İzlenen ekonomik politika geldi bizi düşük kura hapsetti. Mutlaka yabancı sermaye girişine ihtiyaç duyan bir ekonomi haline geldik. Gelenler, faiz ne olacak ve çıkarkenki kur ne olacak diye bakıyor. Biz, çıkarken de kur senin lehine olacak demeye başladık. Türkiye'yi bu kadar cazip hale getiren yüksek reel faiz ve düşük kurdur. Mali istikrarın faturası bu.
- Yüksek faiz bu işin bedelidir. Türkiye açık ara faiz şampiyonudur. Bu yüksek faizler, yatırımsızlığa ve şirketleri dışarıdan borçlanmaya itiyor. Özel sektörün borcu bu nedenle 52 milyar dolardan 115 milyar dolara yükseldi. Bu boçlanma da kurun düşük gideceğine dayanan bir varsayımla yapılıyor.
- Ortaya çıkan bir başka yan etki işsizliktir. Bu ekonomi politikası büyümeye rağmen işsizlik üreten bir tablo doğurmaya başlamıştır. Bu durum, politikaların sürdürülebilirliğini tehlikeye düşürüyor.
- Türkiye, ciddi bir yeniden değerlendirme yapmak durumunda. Bu tablodan ancak reel sektörü ayağa kaldırarak çıkar. Reel kesimin belkemiği de sanayidir. Türkiye boyutundaki bir ülkenin sanayileşmeden kalkınması mümkün değildir. Bu aşamada yeni bir sanayi politikasına ihtiyacı vardır. Var olanla 10 yıl daha gidecek durumumuz yoktur.
- Bunu yaparken de enerji, istihdam ve haberleşme maliyetlerini dünya fiyatlarına indirmeliyiz. Kaş yapayım derken göz çıkarmayan teşvik politikalarına ihtiyaç var. Sektörel bazda, hatta firma bazında cesur teşvikleri gündeme getirmeliyiz.
- Bütün bunlar elbettte bir kaynak işi. Üstelik bunları yaparken de mevcut kazanımlarımızı korumamız ve mali istikrardan vazgeçmememiz lazımdır. Kaynak üç alandan sağlanabilir. Bir kaynak, faiz dışı fazlanın yüzde 6.5'ten yüzde 4'e indirilmesidir. Diğeri özelleştirme gelirlerinin doğru yerlerde, sanayinin ve üretimin altyapısını güçlendirici yerlerde kullanılmasını sağlamaktır. Bir de İşsizlik Fonu'nun işsizliği azaltmaya yönelik kullanılması mümkündür."

- Sanayicinin yaklaşımı - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın konuşması ve özel sektör dostu olması bazı sanayicileri şaşırtacak kadar memnun etti. Ama sanayiciler yine de temkini elden bırakmadıklarını sınırlı bir alkışla gösterdiler. Bir sanayici bu durumu
"Konuşma gayet iyi, donanımlı. Kimsenin söyleyeceği bir şey yok. Ama İstanbul Sanayi Odası'nın eski başkanı Memduh Hacıoğlu, sanayici Muharrem Eskiyapan ve Kemal Derviş acaba şu anda niye CHP'de yoklar" diye açıkladı.
Baykal özel sektörün sempatisini kazanma atağını sürdürecek gibi görünüyor. Bakalım Baykal'ın iş dünyasına çaldığı bu maya tutacak mı?

- Sonuç - "Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer" Türk Atasözü

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Dış dalgalanmayla kurun yükselmesine geçit yok mu?   / 29-03-2007
 IMF'nin tolerans sınırı zorlandı mı?   / 28-03-2007
 Tarımda paradigma değişimi   / 27-03-2007
 Doların biri gitti, diğeri gelir mi?   / 26-03-2007
 Fed'in tavır değişikliği ile küresel dalga tamam şimdi içeriye bakalım   / 23-03-2007
 İETT arazisini sattık, her ile üniversite kurduk, Türkiye'yi ihya mı ettik?   / 22-03-2007
 Güvenliğin olmadığı yerde finans merkezi olur mu?   / 21-03-2007
 Yeni program ve yeni çıpa gereği   / 20-03-2007
 Final hazırlığı kurda dalgayı keser mi?   / 19-03-2007
 Üretimi olmayan ülkede gayrimenkul de para etmez   / 16-03-2007
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Baykal'ın özel sektörü kazanma atağı
Ana muhalefet...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
İnterneti silah olarak kullanmak mümkün mü?
Günümüzün...
46 ülke yaptırıyor, bizim başkan ise 'hayır' diyor
Şu ana kadar 46 ülkenin onayladığı ve Türkiye'de ruhsat verilen rahim...
Siyasette değil sanatında ilerle
Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, 'spor bakanı' olmak isteyen Hülya...
İnternette sanal çeteye son
İnternette sanal çeteye son
SABAH'ın "Temiz İnternet" kampanyası Başbakan'ın katıldığı...
Akdamar Anıt Müzesi 'ayin talebi'yle açıldı
Akdamar Anıt Müzesi 'ayin talebi'yle açıldı
Anıt Müzeyi Kültür Bakanı Koç, Ermenistan Kültür Bakan Yardımcısı...
IMKB
E: 43.468 D:% 0,90
DOLAR
S: 1,388 D:% -0,645
EURO
S: 1,849 D:% -0,938
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu