kapat
   
30 Mart 2007 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sezer'den mesajlı veto

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun kuruluşunu sağlayan yasanın, atama yetkisini Bakan'a bırakarak Cumhurbaşkanı'nı by-pass ettiğine işaret etti. Sezer'in, birkaç kez Cumhurbaşkanının yansızlığına atıfta bulunması ise dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Sezer, "Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun"un 14.maddesini yeniden görüşülmek üzere Meclis'e gönderdi. Sezer, anılan maddenin 2.fıkrasında Kurum'un başkanının Bakan tarafından, üst düzey yöneticilerinin ise başkan tarafından seçileceğini düzenlediğini belirterek, "Düzenlemede, Yasa'yla kurulan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nda görev yapan Başkan dışındaki tüm personelin, bu bağlamda üst düzey yönetici kadrolarında görev yapacakların atama yetkisi Bakan'a verilmektedir" dedi. Sezer, aynı maddenin 8.fıkrasında ise Kurum personelinden Başkan, genel koordinatör, hukuk müşaviri, koordinatör ve il koordinatörleri, uzman ve denetçiler ile diğer görevlilere ödenecek sözleşme ücretleri, Başbakanlık Merkez Örgütü'nde görev yapan, sırasıyla genel müdür, genel müdür yardımcısı, daire başkanı, uzman ve denetçiler ile diğer benzer personel için öngörülmüş bulunan ücretlere bağlandığına dikkat çekti. Sezer, "Bu tür personelin ataması ortak kararname ile yapılmasına karşın, incelenen Yasa'da eş durumdaki personelin atanması yetkisi Bakan'a verilmekte, böylece Cumhurbaşkanı'nın imzasını gerektirmeyen bir atama yöntemi öngörülmektedir" dedi. Çağdaş demokrasilerdeki kuvvetler ayrılığına vurgu yapan Sezer, Anayasa'nın Cumhurbaşkanına "denetim, dengeyi ve uyumu sağlama görev ve yetkisi verdiğini" ifade ederek, şunları kaydetti:

CUMHURBAŞKANI İMZASI ANAYASAL ZORUNLULUK

"Anayasamızda Cumhurbaşkanı'na kararnameleri imzalama yetkisinin verilmesi üç önemli gerekçeye dayanmaktadır. Bunların birincisi, Cumhurbaşkanı'nın yansızlığı nedeniyle, kararnamelerin, kamu yararına ve kamu hizmetinin gereklerine uygun olmasının sağlanması ve siyasal emellere hizmet etmesinin önlenmesi; ikincisi, Cumhurbaşkanı'na, yürütme alanında Hükümet'e öneri ve uyarılarda bulunma yetkisini kullanabilmesi için olanak yaratılması; üçüncüsü de, Cumhurbaşkanı'nın Devlet'in ve yürütmenin başı olması ve Devlet organlarının düzenli çalışmasını gözetme görev ve yetkisiyle donatılmış bulunmasıdır. Bu anayasal kurallar karşısında, birer yönetsel işlem olduğunda kuşku bulunmayan atama işlemlerinden, kurumların karar ve uygulama düzeneklerinde önemli işlev gören üst düzey kamu görevlilerine ilişkin olanlarının, hukuksal geçerlilik kazanabilmesi için Cumhurbaşkanı'nca da imzalanması anayasal zorunluluktur.

Anayasamıza göre, yürütmenin iki kanadından birini oluşturan Cumhurbaşkanı, 'yansız' niteliğiyle, siyasal nitelikli Hükümet'e karşı kamu görevlisinin güvencesini oluşturmaktadır. Bu güvence, atama kararnamelerinin Cumhurbaşkanı'nca imzalanmasıyla yaşama geçirilmektedir. "

SÖZLEŞMELİ PERSONELİN STATÜSÜ

Cumhurbaşkanı Sezer, 14.maddenin sekizinci fıkrasında sözleşmeli statüde bulunan personelin ücretlerinin Tarım ve Köyişleri Bakanı tarafından belirlenmesinin öngörüldüğünü belirterek, şunları kaydetti:

"Yasa'da sözleşmeli personel statüsü asli statü olarak öngörülmüştür. Sözleşmeli personelin statüsü Yasa'yla belirlenmiş, kimi ayrıntıların düzenlenmesi Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulacak bir yönetmeliğe bırakılmıştır. Böylece, Kurum'da çalıştırılacak sözleşmeli personel statü hukukuna bağlı kılınmıştır.

Bu nitelikteki bir personel statüsünde, yapılacak sözleşmenin 'idari hizmet sözleşmesi' olduğu ve idare ile personel arasında kamu hukukuna dayalı bir ilişki bulunduğu açıktır. İdari hizmet sözleşmeleri, idarenin tek yanlı istenciyle oluşturduğu koşulları ve ilkeleri içeren ve çalışanın bu koşulları ve ilkeleri kabul edip etmeme dışında değiştirmeyi isteme hakkı bulunmayan kamu hukuku sözleşmeleridir...Oysa, incelenen Yasa'da sözleşmeli personel ücretleri belirlenmemiş, ücreti belirleme yetkisi Tarım ve Köyişleri Bakanı'na verilmiştir."


(ANKA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Büyük ihale İtalyanların
 "Ordunun gölgesi seçimin üzerinde"
 ABD:Türkiye’nin PKK’yla mücadelesini destekliyoruz
 Andıç çalınıp ABD'ye gönderildi
 Ersümer ve Çakan’a hapis talebi
 Sezer’e "uyuşturucu" uyarısı
 Eski vekil Coşkun için TBMM'de tören
 Emekli Paşa'ya protesto
 Cumhurbaşkanı Sezer'in 7 yıllık karnesini çıkardık
 'Kapıkulu değiliz'e Ankara yorumları
 Köşk seçimi için kalpak takıp geldi
 Portekiz'de AB'yi uyardı
 CHP seçim için 10 tim kurdu
 'Parti, istemiyorum derse halka giderim'
 "Ağabeyi ve yeğeni Meclis'te"
MAHMUT ÖVÜR
Hillary Clinton ve genç bir Türkiyeli
Amerika başkanlığı...
MUHARREM SARIKAYA
Özgürlük mü sansür mü?
Düşünce ve yayımına yönelik...
YAVUZ DONAT
"Konu" internet, "soru" Çankaya
Başbakan'ı, Bakanları,...
46 ülke yaptırıyor, bizim başkan ise 'hayır' diyor
Şu ana kadar 46 ülkenin onayladığı ve Türkiye'de ruhsat verilen rahim...
Siyasette değil sanatında ilerle
Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, 'spor bakanı' olmak isteyen Hülya...
İnternette sanal çeteye son
İnternette sanal çeteye son
SABAH'ın "Temiz İnternet" kampanyası Başbakan'ın katıldığı...
Akdamar Anıt Müzesi 'ayin talebi'yle açıldı
Akdamar Anıt Müzesi 'ayin talebi'yle açıldı
Anıt Müzeyi Kültür Bakanı Koç, Ermenistan Kültür Bakan Yardımcısı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu