SABAH - 30/03/2007 - İmalat işçilerine 1376 YTL ücret
kapat
   
30 Mart 2007 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İmalat işçilerine 1376 YTL ücret
Fırın işçisine yüzde 18 zam

İmalat işçilerine 1376 YTL ücret

Türkiye'de geçen yılın dördüncü döneminde (Ekim-Kasım-Aralık) kişi başına aylık ortalama brüt ücret 1376 YTL olarak hesaplandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ''İmalat Sanayinde 2006 Yılının Dördüncü Dönemine ilişkin Ücret ve Kazancı'' açıkladı.Buna göre Üç Aylık Sanayi İstihdam Anketinin 2006 yılı dördüncü dönem geçici sonuçlarına göre, kişi başına aylık ortalama brüt ücret 1376 YTL, kişi başına aylık ortalama brüt kazanç ise 1580 YTL oldu.

Aylık ortalama brüt kazançlar iki basamaklı ekonomik faaliyet kolu itibariyle incelendiğinde, en yüksek ortalama brüt kazanç, 4278 YTL ile kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri imalatında olurken, bunu 2955 YTL ile kimyasal madde ve ürünleri imalatı ekonomik faaliyeti takip etti.

Toplu iş sözleşmesi kapsamındaki iş yerlerinde, en yüksek ortalama brüt kazanç 4146 YTL ile yine kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı ve 3301 YTL ile de kimyasal madde ve ürünleri imalatı ekonomik faaliyet kolunda oldu.

Toplu iş sözleşmesi kapsamı dışındaki iş yerlerinde en yüksek ortalama brüt kazanç ise 4733 YTL ile tütün ürünleri imalatı ve 4529 YTL ile kok kömürü rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı ekonomik faaliyet kolunda olduğu görüldü.

KAMU VE ÖZEL SEKTÖRDE DURUM

Aylık ortalama brüt kazançlar kamu ve özel sektör ayrımında incelendiğinde, 2006 yılının dördüncü döneminde kamu sektöründe en yüksek ortalama brüt kazancın 4146 YTL ile kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı ve 3787 YTL ile basım ve yayım imalatı sektöründe oldu.

Özel sektörde ise en yüksek ortalama brüt kazanç 4529 YTL ile yine kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı ve 3121 YTL ile tütün ürünleri imalatı sektöründe yaşandı.

TOPLU İŞ SÖZLEŞMELİLER DAHA ÇOK KAZANIYOR

İmalat sanayinde iş yeri büyüklüğüne göre kişi başına aylık ortalama brüt ücret ve kazançlar karşılaştırıldığında, iş yeri büyüklüğü arttıkça kişi başına aylık ortalama brüt ücret ve kazancın da yükseldiği görüldü.

2006 yılının dördüncü döneminde, 10-49 ücretli çalışanı bulunan iş yerlerinde, kişi başına aylık ortalama brüt kazanç 1132 YTL, aylık ortalama brüt ücret ise 911 YTL oldu. Aynı dönemde, 500 ve daha fazla ücretli çalışanı bulunan büyük ölçekli iş yerlerinde, kişi başına aylık ortalama brüt kazanç 1850 YTL, kişi başına aylık ortalama brüt ücret ise 1595 YTL olarak tahmin edildi

İş yerinin doğrudan veya dolaylı toplu iş sözleşmesi kapsamında olup, olmama durumuna göre aylık ortalama brüt ücret ve kazançlar incelendiğinde, toplu iş sözleşmesi kapsamındaki iş yerlerinde ücretli çalışanların aylık ortalama brüt ücret ve kazançlarının, bu kapsam dışında bulunan iş yerlerine göre daha yüksek olduğu görüldü.

Toplu iş sözleşmesi kapsamındaki iş yerlerinde, 2006 yılının dördüncü döneminde kişi başına aylık ortalama brüt kazanç 2135 YTL ve kişi başına aylık ortalama brüt ücret 1846 YTL oldu.

Toplu iş sözleşmesi dışında kalan iş yerlerinde ise kişi başına aylık ortalama brüt kazanç 1174 YTL ve kişi başına aylık ortalama brüt ücret 1032 YTL olarak tahmin edildi. Toplu iş sözleşmesi kapsamındaki iş yerleri ile bu kapsam dışındaki iş yerleri arasındaki ücret farklılığı kamu-özel sektör ayrımında da değişmedi. Sonuç olarak, toplu iş sözleşmelerinin ücretler ve kazançlar üzerinde çok etkili olduğu görüldü.

EN YÜKSEK ORTALAMA BRÜT KAZANÇ BATI KARADENİZ'DE

2006 yılının dördüncü döneminde, İstatistiki Bölge Sınıflaması Düzey 1'e (NUTS1) göre, 12 bölgedeki aylık ortalama brüt kazançlar incelendiğinde, en yüksek kişi başına aylık ortalama brüt kazancı Batı Karadeniz Bölgesinde (2195 YTL) hesaplandı. Bunu 1816 YTL ile Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi takip etti. İstanbul Bölgesinde kişi başına aylık ortalama brüt kazanç da 1604 YTL olarak belirlendi.

Geçen yılın dördüncü döneminde ücretli çalışanlara yapılan ikramiye ve prim ödemelerinin, kamu-özel sektör ayrımında aylık ortalama brüt kazanç içindeki oranına bakıldığında, kamu sektöründe yüzde 11,2, özel sektörde ise yüzde 9,1 olduğu görüldü.

Ücretli çalışanlara yapılan sosyal yardımların aylık ortalama brüt kazanç içindeki payı ise söz konusu dönemde, kamu sektöründe yüzde 2,8, özel sektörde de yüzde 3,7 olarak tahmin edildi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 İşte İstanbul'un vergi rekortmenleri
 Araplara çağrı: Paralarınız başka yere gitmesin
 Telsim tarihe karıştı
 Dolar 1,38 YTL'ye geriledi
 Kurşunsuz benzine zam
 Dolar yıl sonunda ne kadar olacak?
 Turkcell-Ericsson anlaşması
 Reklam Hokkabazı
 Köprüdeki iş yavaşlatma eylemi sona erdi
 Hazine arazilerine uydu takibi
 MNG Bank'ın satış süreci tamamlandı
 IMF'den Türkiye'ye övgü
 Emlaktan ne Koç ne Sabancı çıkar
 LCD, tüplü TV'nin yerini aldı, Beko yer açılınca arsanın...
 'Cumhurbaşkanı şeffaf bir lider olmalı özelleştirmeler için...
 Turkcell ve Türk Telekom Bulgaristan'da kapışıyor
 'Sayıştay yüzünden hacze maruz kalan kurum durumundayız'
 'Başka markaya gerek yok, biz fabrika içinde fabrika kurduk'
 Patronlar, 'Gündeme Köşk tartışmaları oturmasın' diyor
 'Toprak' için İstanbul'a geldi iddiası
 'Her alanda daha büyümeye hazırız'
 ABD büyümesi moral verdi borsa zıpladı
 Benzinin pompa fiyatına % 2.5 zam
 Şirketlerden
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Baykal'ın özel sektörü kazanma atağı
Ana muhalefet...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
İnterneti silah olarak kullanmak mümkün mü?
Günümüzün...
46 ülke yaptırıyor, bizim başkan ise 'hayır' diyor
Şu ana kadar 46 ülkenin onayladığı ve Türkiye'de ruhsat verilen rahim...
Siyasette değil sanatında ilerle
Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, 'spor bakanı' olmak isteyen Hülya...
İnternette sanal çeteye son
İnternette sanal çeteye son
SABAH'ın "Temiz İnternet" kampanyası Başbakan'ın katıldığı...
Akdamar Anıt Müzesi 'ayin talebi'yle açıldı
Akdamar Anıt Müzesi 'ayin talebi'yle açıldı
Anıt Müzeyi Kültür Bakanı Koç, Ermenistan Kültür Bakan Yardımcısı...
IMKB
E: 43.661 D:% -0,01
DOLAR
S: 1,382 D:% -0,540
EURO
S: 1,841 D:% -0,621
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu