SABAH - 30/03/2007 - Araplara çağrı: Paralarınız başka yere gitmesin
kapat
   
30 Mart 2007 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Araplara çağrı: Paralarınız başka yere gitmesin

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye ve Arap ülkelerinin ihtiyaçlarını listeler halinde belirleyip birbirlerinden karşılaması gerektiğini belirterek, ''Paralarınız başka yere gitmesin, başka yerden mal getirmeyin. Kazan-kazan sistemini birlikte oluşturalım'' dedi.

Türk Arap İşadamları Derneği tarafından Çeşme Ontur Oteli'nde düzenlenen 1. Türk-Arap Ülkeleri Ekonomi Kongresine katılan Güler, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin enerji alanındaki projeleri ve hedeflerini anlatan bir sunumda bulundu.

Türkiye'nin AB'ye komşu ve üyelik sürecinde olmasının, Arap ülkeleri için de önemli avantajlar sunduğu kaydeden Güler, AB'nin petrol ve doğal gaza ihtiyaç duyduğunu, bu ihtiyacı birlikte karşılayabileceklerini ifade etti.

Dünya enerji kaynakları ve yolları haritasına dikkat çeken Güler, Türkiye'nin enerji terminali haline getirmek amacıyla yürüttüğü petrol ve doğal gaz boru hattı projeleri hakkında bilgi verdi.

Arap yatırımcıları bu projelere girmeye davet eden Güler, GAP bölgesinde yapılan sulama projelerine de dikkat çekerek, şöyle konuştu:

''Sizde petrol var, bizde az da olsa su, güneş, rüzgar var. Gelin bunları birlikte değerlendirelim. GAP'ı değerlendirirsek, buradan çıkan ürünler size de, bize de, Avrupa'ya da yeter. Gelin burada organik tarım yapalım. Sulama projeleri bu bölge için çok önemli.

Ortaklığımızı jeotermal ve kömür sahaları üzerinde de yapabiliriz. Türkiye jeotermal kaynaklarda Avrupa'da birinci, dünyada yedinci sıradadır. Bunu, sıcak su kaynağı olarak seracılıkta, otellerde, binaların ısıtmasında kullanabiliriz. Sizler termal kaplıcaları seven insanlarsınız. Gelin yatırımları beraber yapalım. Gıda sektöründeki imkanları gelin birlikte değerlendirelim, paranız başka yere gitmesin, başka yerden mal getirmeyin. Kazan-kazan sistemini birlikte oluşturalım.''

Türkiye'nin rüzgar haritasını da gösteren Bakan Güler, bu konuda Türkiye ve Arap ülkeleri ile ortak yatırımlar yapılabileceğine dikkat çekti. Türkiye'nin bu alanda büyük bir kapasiteye sahip olduğunu, özel sektör yatırımlarının hızlandığını ve hükümet olarak bu yatırımları desteklediklerini dile getiren Güler, hidroelektrik santralleri kurulması konusunda da teşvikler sunduklarını belirtti.

Güler, Türk ve Arap yatırımcılarının rüzgar ve hidroelektrik santralleri için türbin üretebileceklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

''Sonuç olarak demek istediğim, ihtiyaçlarımızı karşılıklı olarak tekrar ele alalım. Örneğin Umman, ihtiyaçlarını bize çıkartsa, biz de onlara çıkartsak ve bunları birbirimizden alıp vermeyi ayarlasak. Alışverişe önce kardeşlerimizden başlasak... Biz ne alıyoruz, başka ülkeden mi alalım, yoksa kardeşlerimizden mi? Bunun hesabını yapsak. Bu anlayışla, dostuluk ve kardeşliğimiz gelecekte daha da perçinlenecektir.''

Bakan Güler, Türkiye ve Arap ülkelerinin yer altı zenginliklerini hammadde olarak satmayıp, katma değeri yüksek ürünler geliştirmesi gerektiğini, bu kapsamda Türkiye'nin bor kaynağını en iyi şekilde değerlendirmeye çalıştığını dile getirdi. Gelecek dönemde bor kimyasalları üzerine ağırlık vereceklerini belirten Güler, bu alanda da yatırıma açık olduklarını kaydetti.

ARAP-TÜRK FORUMU ÖNERİSİ

Toplantıda konuşan Arap Birliği İktisadi İlişkiler Bölüm Başkanı Tamer Mahmud El-Ani ise Türkiye ve Arap ülkeleri arasındaki ticaretin son dönemde 4-5 kat büyüklüğe çıkmasının sevindirici olduğunu, ancak ortak tarih ve kültür dikkate alındığında ulaşılan seviyenin çok düşük kaldığını belirtti.

Türkiye'nin gösterdiği ekonomik gelişimi yakından izlediklerini ve AB üyelik sürecinde başarılı olmasını temenni ettiklerini ifade eden El-Ani, dünyada son dönemde yaşanan gelişmelerin, bölgenin geleceğinin şimdiden belirlenmesinin önemini artırdığını söyledi.

El-Ani, bu bölgenin Türk ve Arap ülkelerinin bölgesi olduğunu vurgulayarak, işbirliğinin artık daha da önemli olduğuna dikkat çekti. Arap Birliğini oluşturan ülkelerin ekonomik verilerini sunan El-Ani, Türk yatırımcıları, Arap ülkelerinde yatırım yapmaya davet ettiklerini kaydetti.

Arap Birliğinin dünya ile ekonomik ilişkilerini geliştirmek amacıyla önemli açılımlar sergilediğini dile getiren El-Ani, bu kapsamda Arap-Çin Forumu oluşturulduğunu söyledi.

El-Ani, şöyle konuştu:

''Arap ülkeleri ve Türkiye arasında siyasi, ekonomik ve kültürel alanda daha büyük işbirliklerine ihtiyaç var. Özellikle köylerin gelişimi, fakirlikle mücadele ve turizm sektörü deneyimlerinin paylaşılması gerekiyor. Türkiye ve Arap ülkeleri arasındaki ilişkinin artık bir foruma dönüşmesi gerekiyor. Arap-Çin forumu gibi Arap-Türk forumu da oluşturulabilir.''


Toplantıya, 8 Arap ülkesi ve KKTC'den büyükelçiler ile Türk Arap İşadamları Derneği üyelerinin yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı 8 kurumun genel müdürü katıldı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 İşte İstanbul'un vergi rekortmenleri
 Telsim tarihe karıştı
 Dolar 1,38 YTL'ye geriledi
 Kurşunsuz benzine zam
 Dolar yıl sonunda ne kadar olacak?
 Turkcell-Ericsson anlaşması
 Reklam Hokkabazı
 Köprüdeki iş yavaşlatma eylemi sona erdi
 İmalat işçilerine 1376 YTL ücret
 Hazine arazilerine uydu takibi
 MNG Bank'ın satış süreci tamamlandı
 IMF'den Türkiye'ye övgü
 Emlaktan ne Koç ne Sabancı çıkar
 LCD, tüplü TV'nin yerini aldı, Beko yer açılınca arsanın...
 'Cumhurbaşkanı şeffaf bir lider olmalı özelleştirmeler için...
 Turkcell ve Türk Telekom Bulgaristan'da kapışıyor
 'Sayıştay yüzünden hacze maruz kalan kurum durumundayız'
 'Başka markaya gerek yok, biz fabrika içinde fabrika kurduk'
 Patronlar, 'Gündeme Köşk tartışmaları oturmasın' diyor
 'Toprak' için İstanbul'a geldi iddiası
 'Her alanda daha büyümeye hazırız'
 ABD büyümesi moral verdi borsa zıpladı
 Benzinin pompa fiyatına % 2.5 zam
 Şirketlerden
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Baykal'ın özel sektörü kazanma atağı
Ana muhalefet...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
İnterneti silah olarak kullanmak mümkün mü?
Günümüzün...
46 ülke yaptırıyor, bizim başkan ise 'hayır' diyor
Şu ana kadar 46 ülkenin onayladığı ve Türkiye'de ruhsat verilen rahim...
Siyasette değil sanatında ilerle
Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, 'spor bakanı' olmak isteyen Hülya...
İnternette sanal çeteye son
İnternette sanal çeteye son
SABAH'ın "Temiz İnternet" kampanyası Başbakan'ın katıldığı...
Akdamar Anıt Müzesi 'ayin talebi'yle açıldı
Akdamar Anıt Müzesi 'ayin talebi'yle açıldı
Anıt Müzeyi Kültür Bakanı Koç, Ermenistan Kültür Bakan Yardımcısı...
IMKB
E: 43.661 D:% -0,01
DOLAR
S: 1,382 D:% -0,540
EURO
S: 1,841 D:% -0,621
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu