SABAH - Hangi rakı şişesinde balık olsam?
kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hangi rakı şişesinde balık olsam?
22 marka rakıyı masaya yatırdık

Birkaç yıl önce rakı içmek daha zahmetsizdi. "Bir duble ya da bir küçük rakı," dediğinizde iki çeşit rakıdan biri önünüze gelirdi. Şimdi ise piyasada 22 çeşit rakı var ve onlarca çeşit arasından karara varmak zor.


Hangi rakı şişesinde balık olsam?

Piyasadaki rakı çeşidi arttıkça rakı severlerin seçimleri de renklendi. Rakı mönüsünü zenginleştiren mekânlar ve rakı üreten firmalar da bu gelişimden memnun. Peki bunca çeşit rakıyı birbirinden ayıran özellikleri biliyor musunuz?.

Birkaç yıl öncesine kadar rakı içmek daha zahmetsizdi. "Bir duble ya da bir küçük rakı," dediğinizde iki çeşit rakıdan biri önünüze gelirdi. Ama şimdi onlarca çeşit arasından bir karara varmak zorundasınız. Bu kadar yeni çeşit çıkınca farklarını merak ediyor insan.

Nerede o eski meyhaneler?
Biz de gurme yazarımız Ahmet Örs, SABAH Yayın Koordinatörü Şule Talu ve Haber Müdürü Özay Şendir'i alarak rakıları keşfe çıktık. Belirtmekte fayda var; bu profesyonel bir rakı tadımı olmadığı gibi amaç da hüküm vermek değil. Sadece çeşidi bollaşan rakı hakkında sohbet edip fikir vermek... Nevizade'deki Şahika'da mezeler ve masamız hazırdı. Önce meyhane muhabbeti başladı. Ahmet Örs'e göre meyhanede önemli olan sohbet. "Gerçi şimdi pek çok yerde bangır bangır müzik var. İnsan, kendisini bile duyamıyor," diyor. Şule Talu da bu konuda Ahmet Örs'e hararetle hak veriyor. Özay Şendir ilk meyhane macerasını anımsıyor. Todori'de rakı içmek, Özay Şendir için 'erkek olmanın' en önemli basamaklarındanmış. Bugün hâlâ Todori'deki ambians onun için 'meyhane'nin en belirgin imgesi. Mezeleri incelerken, rakının en sadık eşlikçisinin beyaz peynir olduğunda hemfikir oluyoruz. Özay Şendir, beyaz peynir ve rakının birlikteliğini patatesle soğanın aşkına benzetiyor: "Patates soğanı çok seviyor. Onsuz hiçbir şey yapmıyor. Sade patates yemeği bile soğansız olmuyor. Ama hoppa soğan, sadece patates değil, birçok yemekle yan yana geliyor. Patatesin soğansız tek türü patates kızartmasıdır. Patates sonunda aşk acısından kendisini kızgın yağa atmıştır!" Hep birlikte kahkahalara boğuluyoruz. Ahmet Örs, gerçek bir tadım için uygulamayı anlatıyor: "Sek rakının önce kokusuna, sonra tadına bakılacak. Ardından, sulandırılmış rakıdan bir yudum alınacak." Ciddi bir tadım yapılıyormuşcasına hevesle başlandı uygulamaya... Şule Hanım, Sarı Zeybek'i daha koklama aşamasında beğenmişti. "Zarif bir anason kokusu alıyorum," dedi. Ahmet Bey, Sarı Zeybek'in sek olarak içilmesinin tavsiye edildiğini belirtti. Şule Talu, rakıların tadına bakarken Fasıl Türk'ün de beğenisine uygun bir rakı olduğunu belirtti. Kara Efe de Özay Şendir'in favorilerinden oldu. Bu üç defa damıtılmış rakının içimi tam bir rakıcı olan ve Yeni Rakı ile Tekirdağ'dan kolay vazgeçemeyen Şendir'in beğenisini kazandı. Ahmet Örs'ün ise rakıda üzüm kokusunu aradığı anlaşılıyordu. Zira favorileri Mest Misket ve Efe Yaş Üzüm rakılarıydı. Ahmet Bey, "Yeni çıkan Mest rakısı, yaş üzüm rakılarında daha da ileri gitmiş, monosepaj şaraplar gibi tek cins üzümden üretilmiş. Misket ve Sultaniye üzümünden yapılmış iki ayrı çeşidi var," dedi. İnce uzun şişe kullanılmış olan Sultaniye ise Misket'e göre sert ve damakta bıraktığı etki daha güçlü olan bir rakı.

Rakı bahane sohbet şahane
Siz de bir dost ortamında, uzun bir zaman dilimine yayarak farklı çeşitteki rakıların tatlarına bakabilirsiniz. Biz de, bu kadar çok sayıda rakıyı tatmanın yorucu bir uğraş olmasına rağmen yine de insanın ancak bu şekilde kendisi için en uygun olanını belirleyebildiği görüşünde birleştik.

HANDE ŞARMAN

DİĞER GURME HABERLERİ
 'E' harfiyle besleniyoruz
 Avrupalılar güne balıkla, Asyalılar ise pilavla başlıyor
 Sıla özel mönüsü
 'Aşk olmadan aş pişmez'
 Yemek mucitleri
 'Boğaz'da balık'a kardeş geldi: Boğaz'da kebap
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
AHMET ÖRS
Buğday birası eşliğinde limonlu tart
Mehmet Gürs gibi...
300 Spartalı İran'a mı saldırdı?
300 Spartalı İran'a mı saldırdı?
Günah Şehri/Sin City'nin yaratıcısı Frank Miller'ın...
Düğün dernek oldu
Düğün dernek oldu
Yıllardır yalnız İstanbul sosyetesinin değil, dünyanın pek çok...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.