SABAH - '10 yılda tamamlanan saatlerimiz var'
kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'10 yılda tamamlanan saatlerimiz var'
100 bin dolarlık saatin hikâyesi

Atatürk'ün yatı Savarona için özel tasarlanan saat, bir lise yararına yapılan açık artırmada 100 bin dolara satıldı. Kralların ve devlet adamlarının markası olarak bilinen Ulysse Nardin imzalı saatin en önemli özelliği, bu modelde üretilen 'ilk' ve 'tek' saat olması. Firmanın başkanı Rolf W. Schnyder, "Fiyatı ucuz bile sayılır. Bazı saatlerimiz 600 bin doların üzerinde satışa sunuluyor," diyor.


'10 yılda tamamlanan saatlerimiz var'

160 yıldır denizci kronometreleri üreten ünlü saat markası Ulysse Nardin, Savarona yatı için özel bir saat tasarladı. Bir numaralı Savarona modeli de, 100 bin dolara alıcı buldu. Markanın başkanı Rolf W. Schnyder saatin öyküsünü anlattı.

1846 yılından bu yana deniz kronometreleri üreten ünlü saat firması Ulysse Nardin, son olarak Atatürk'ün yatı Savarona için bir saat tasarladı. Limitli sayıda üretilen bu saatin ilk modeli ise, Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi yararına yapılan açık artırmada 100 bin dolar satıldı. Bu rakam sizi şaşırtmasın, çünkü 600 bin dolarlık modeller de var. Üstelik bu saatlerin içinde pırlantalar, zümrütler dizilidir diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Her bir parçası titizlikle tasarlanan ve elde yapım aşaması 10 yıl bile sürebilen bu saatleri, dünyada devlet adamlarından Hollywood starlarına kadar pek çok ünlü tercih ediyor. Savarona yatı için tasarlanan modelin tanıtımı için Türkiye'ye gelen Ulysse Nardin'in başkanı Rolf W. Schnyder, 'zamansız bir sanat eseri' olarak nitelendirdiği saatlerini anlattı.

- Ulysse Nardin 169 yıllık tarihine 4 bin 300 ödül sığdırmış. Bunu nasıl başarıyorsunuz?
- Firmamız kurulduğu günden itibaren, iyi, nadir ve özel saatler tasarlamayı amaçlıyor. 1846 yılında cep ve denizcilik kronometreleri üreterek işe başladı. O günden itibaren de denizcilerin yoldaşı oldu. Yarım saniyeyi bile ölçen deniz kronometrelerimiz, açık deniz tüccarlarının kaybolmadan azgın sularda dolaşabilmelerini sağladı. Ama sadece zamanı ve yolu göstermekle kalmadı, 'zevkin' ve 'kültür'ün de simgesi oldu.

- Savarona Yatı için bir saat tasarlamanız nasıl gerçekleşti?
- Aslında bu işin fikir babası, Şark Saatçilik'in sahibi Mustafa Eliaçık. Eliaçık bize bu konuda bir teklif getirdi ve çok hoşumuza gitti. Hemen Savarona'yı incelemeye başladık. Yatın tasarımını ve tarihi harmanlayarak ortaya bir model çıkardık.

'PEMBE ALTIN ÇOK MODA'
- Nedir Savarona saatinin özelliği?
- Öncellikle limitli sayıda ürettik. 150 tane çelik, 99 tane ise pembe altından. Zaten limitli sayıdaki saatlerin birçoğunda pembe altın kullanırız. Denizcilik saatleri ile bütünleşmiş firmamızın, Savarona ile işbirliği ise müthiş oldu.

- Ve bu saatlerden bir tanesi açık artırmada 100 bin dolara satıldı. Bu saatin diğerlerinden bir farkı var mı?
- Evet, satılan saat 'bir numara'. Yani ilk üretim. Buna sahip olmak, her şeyden önce ayrı bir keyiftir. Ayrıca bu saat, tek. Yani tasarım ve renk olarak, diğer modellerden farklı.

600 BİN DOLARLIK SAATLER
- Aslında 100 bin dolar, markanız için pek yüksek bir rakam değil.
- Bakın, dünyanın birçok yerinde mücevher, tablo, antika gibi parçalar açık artırmada satılıyor. Ama artık günümüzde bunlara mekanik saatler de eklendi. Dikkat edin 'mekanik'. Çünkü elektronik saatler, hızlı ve çok sayıda üretilebilen modeller. Ama bizim bazı modellerimizin üretim aşaması 10 yıl sürüyor. Bizim 600 bin dolardan daha pahalı saatlerimiz var.

- Üstelik pırlantalarla bezeli de değil bu modeller...
- Evet ama birçok farklı özelliğe sahip. Örneğin bir tanesi size saati sorduğunuzda cevap veriyor. Dikkat edin, elektronik değil bunu yapan, mekanik bir saat. İçindeki ufacık parçaların hepsi öyle bir sistemle yerleştiriliyor ki, bu da zaman, emek ve özen gerektiriyor.

- Mekanik bir saat, nasıl saatin kaç olduğunu söyleyebiliyor ki?
- 'Ding' sesiyle. Bir düğmesi var. Bastığınızda, diyelim ki saat 10:15, önce 10 kez 'ding' sesini duyuyorsunuz sonra da hızlı hızlı 15 kez.

- Kimler alıyor bu saatleri?
- Parası ve zevki olanlar. Ama sırf paranızın olması da yeterli değil. Uzun sürede üretildikleri için, sayıları az. Bu yüzden sahip olabilmek için sırada beklemek gerekiyor. Saat apayrı bir zevktir. Bir adam vardır; çok zengindir ve gidip Ferrari alır. Ama bir başka adam, zenginliğini göstermeyi sevmez. Ferrari'sini kolunda taşır ama siz bunu fark etmezsiniz bile.

- Sipariş üzerine de saat tasarlıyor musunuz?
- Aslında hayır ama FIFA başkanı Sepp Blatter için tasarlamıştık. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için de bir saat hazırladık. Ancak henüz kendisine yollamadık.

- Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan da Ulysse Nardin kullanıyor...
- İspanya kralı Juan Carlos, basketbolcu Michael Jordan.. Dünyadaki birçok önemli isim bizi tercih ediyor.

BURCU ALDİNÇ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 'Darbukasız şarkı bizi anlatmaz ki!'
 Nasrettin Hoca'nın torunları teknolojiden güç alıyor
 Türkiye 'Veliaht'ını seçiyor!
 Modası asla geçmeyecek şarkılar
 Onların işi çirkinleştirmek
 Kitaplar arasında 24 saat hayal mi?
 Evde parti zamanı
 Topağacı'nın köpekleri aranıyor
 Yavru alırken nelere dikkat etmelisiniz?
 Prematüre bebeğin sigorta derdi
 Belediye Meclisi'nin 'Tek taş Hüseyin'i
 Hıncal Uluç'un evinde 'Maç' baş tacı
 Yeni dönemin starı: Mika
 Barınaklardan yardım çığlıkları yükseliyor
 Köpek veya kedi alırken nelere dikkat etmeliyiz?
 Bedenler sergileniyor
 'En güzeli, en natürel saçtır'
 24 Mart'ta bilgisayarlar çevrimdışı olacak
 Ünlülerin moda okulu Türkiye'ye taşındı
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Genç kalmanın sırları
Geçenlerde L'express...
METİN KALKAVAN
Haydi herkes derse
Bir hafta sonra sezon başlangıcı...
REFİK DURBAŞ
Bir Kumru Masalı
Erzurum, çocukluğumun anayurdudur;...
'Eşkili' Maraş yemekleri
Acılı ve ekşili tadlara düşkünseniz, Mado'nun Etiler şubesine mutlaka...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.