SABAH - 29/03/2007 - Basında Norveç maçı yorumları
kapat
   
29 Mart 2007 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Basında Norveç maçı yorumları
Alman basını: Altıntop Frankfurt'ta Türkiye'yi kurtardı
Macaristan basını: Türkiye'nin şerefini Altıntop kurtardı
Yunan basını: Türkiye Yunanistan'a beraberlik armağan etti
Türkiye 5 günde 2 maç kazanmakta zorlanıyor

Basında Norveç maçı yorumları

Dün gece Frankfurt Commerzbank Arena Stadı'nda Norveç'i ağırlayan Ay-yıldızlı ekibimiz, ilk yarıyı 2-0 yenik kapamasına karşın ikinci yarıda Hamit'in ayağından bulduğu iki golle sahadan 2-2 berabere ayrıldı. Bu nefes kesen maçla ilgili haber başlıkları ve yazar yorumları şöyle;

SABAH: ALTINTOP'TAN ALTIN PUAN

Dört gün önce Atina'da tarih yazan Millilerimiz Norveç'e karşı ilk yarıyı 2-0 yenik kapadı. 2. yarıda Hamit Altıntop'un iki frikiğinde Myhre topları içeri alınca altın değerinde 1 puanı aldık. 2008 Avrupa Şampiyonası için rezervasyona başladık.

FOTOMAÇ: FÜZEATAR

Hamit iki füze attı; Türkiyem Norveç ile beraberekaldı, 13 puana ulaştık, Euro 2008 için yolu yarıladık, geliyoruz!.

TAKVİM: ALTIN-TOP ALTIN PUAN

4 gün önce Yunanistan'ı Atina'da devirerek şov yapan Ay-Yıldızlılar, Frankfurt'ta seyircisiz oynadığı son cezalı maçında Terim'in hatalı oyuncu tercihi ve taktiğiyle koca bir 45 dakikayı sokağa attı. 2. devrede yanlıştan dönülünce Norveç'i ezdik, rakibimize yenilmedik, aldığımız 1 puana sevinirken, aradaki 6 puanlık farkı da koruduk.

HÜRRİYET: ALTIN PUAN

Brenne ve Andresen'in golleriyle şaşkına döndük. İkinci yarıya müthiş başladık. Gökdeniz direğe takıldı. Hamit 72'de umutlandırdı. Yıldız oyuncu eski Beşiktaşlı Myhre'yi 90'da bir kez daha yıktı, takımımıza hayat verdi.

MİLLİYET: ELLERİNİZE SAĞLIK!

Milli Takım, Norveç karşısında ilk yarıda şok yaşadı. 2-0 geriye düştüğü maçı Hamit Altıntop'un iki golüyle çevirmeyi başardı. İkinci yarıdaki mükemmel futbol ve kaleci Myhre'nin hataları ay-yıldızlı ekibin büyük avantajının devamını sağladı

AKŞAM: NORVEÇ'E İKİ ALTINTOP

Brenne ve Andresen'in golleriyle Ay-Yıldızlı ekip 2-0 geriye düştü. Serbest vuruşlardaki ustalığıyla tanınan Hamit Altıntop 72'de fileleri havalandırdı. 89'da yeniden sahneye çıkan Almanya'daki temsilcimiz Mhyre'yi adeta yıktı.

VATAN: HAMİT ALTINPUAN

Hamit vurdu, eski dost Myhre 'yumurtladı', bir puan cebe indi! Biz oynarken iki şok gol yiyip 2-0 geriye düştük. İkinci yarı fırtına gibiydik. Çok kaçırdık. Ama Hamit Altıntop eski Beşiktaşlı Myhre'yi iki kez avlayarak 'hayati' bir puanı kurtardı.

ZAMAN: İYİ Kİ HAMİT 'ALTINŞUT'UMUZ VAR

EURO 2008 yolunda Yunanistan'ı dağıtan A Milliler, Norveç'ten bir puanı son dakikada kurtardı. Ay Yıldızlı ekibimiz, Frankfurt'taki seyircisiz maçın ilk yarısında, tek kale oynarken yediği iki golle şoka uğradı. Hamit Altıntop, 72 ve 89'da attığı iki frikik golüyle Milli Takım'ımıza 1 puanı getirdi. Türkiye 13 puanla liderliğini sürdürdü.

YAZARLAR

LEVENT TÜZEMEN: HOROZUMUZ YUMURTLADI! (SABAH)

Fatih Terim Norveç'i anlatırken kapıdaki tehlikeyi şöyle anlatmıştı:, "Rakibimiz savaşan ve tempolu oynayan bir takım. Konumları gereği bizim maça daha fazla asılacaklar. Norveç maçı Yunanistan maçından daha zor olacak."

Commerzbank Arena'daki seyircisiz son tangoda kazanırsak EURO 2008'e gitme konusunda büyük kredi kazanacaktık. Hesaplarımız ilk yarı tutmadı ama ikinci yarı bir mucize oldu. Hamit'in vuruşlarında kaleci Myhre iki golü adeta yumurtladı ve takımını devre dışı bıraktı.

... Buz adamların etten duvarını Hamit'in iki frikik atışında büyük hatalar yapan kaleci Myhre sayesinde hem yenilgiden kurtulduk hem yenilmezliğimizi koruduk. Şansı olanın horozu da yumurtlarmış. Milli Takım'ın şans horozu bize uğur getiren Arena'da iki kez yumurtladı! Bu şans hakkımızdı. Çünkü biz kazanmaya oynadık. Norveç ise bizi oynatmamaya çalıştı.

ÖMER ÜRÜNDÜL: ASLINDA 6 PUAN ALDIK (SABAH)

Dün gece Frankfurt'ta öldük öldük dirildik. İki farklı skor dezavantajından, Yunanistan maçının yorgunluğuna rağmen beraberlikle ayrılmamız büyük avantaj oldu.

... Bence Fatih Terim'in en büyük yanlışı Sabri'yi ilk yarıda defans bloğunun solunda görevlendirmesiydi. Terim'in bu hatasından ikinci yarıda dönmesi üstünlüğü bize getirdi.

2-0 yenik durumdan Norveç gibi sağlam savunma yapan bir takım karşısında beraberliği yakalamamız önemlidir. Bu puan 6 puandır. Çünkü Norveç'in Bosna'dan aldığı sürpriz yenilgi bize son iki maçta 6 puan getirmiş gibi oldu.

GÜRCAN BİLGİÇ: İSTEYİNCE YAPIYORUZ (SABAH)

Yunanistan zaferinin millilerin tüm dikkatini emdiğini, ilk yarı bittiğinde kalemizde gördüğümüz iki golle anladık. Ders önemliydi. Fatih Terim'in maçtan önce korktuğu başına geldi ve hırsımızı korumamıza rağmen dikkatimizi soyunma odasından sahaya getirememiştik.
Cumartesiden üç oyuncusunu İstanbul'a gönderen Terim'in yine B planı ile ikinci yarıda maça ortak olduğunu gördük. Spor müdürümüz Serdar Çelikler, Yunan maçı öncesinde Dünya Kupası eleme Grubu'ndaki son maçlarımıza dikkati çekerek, "Fatih hoca hep B planları ile maçları kazanmayı başardı" dedi. Bu kez beşinci maçımızda Terim'in klasiği tekrarlanıyordu...

... Gurbette geçirdiğimiz askerlik dönemimizi, sonunda tezkeremizi alarak tamamladık. Bundan sonra daha moralli ve güvenli maçlar oynayacağız. İyileşen ve form tutan yıldızlarımız olacağı gibi, yeni yıldızlar da yaratabilecek kapasitemizle haziranı bekleyeceğiz. Bu sonuca üzülmeden, sadece kızarak yorum getirmeliyiz. Bu çocuklar ve bu teknik heyet bize çok anlamlı bir galibiyet hediye ettiler.
Şimdi de kaderlerini ellerinde tutuyor, sadece kaybettikleri küçük avantajı yeniden yakalamak için fırsat bekliyorlar.

KAZIM KANAT: SEN ANLADIN TERİM! (SABAH)

Antrenörlükte bir numaralı kural şudur: Başarılı takım asla bozulmaz! Ama "Ne yapsın Terim! Zorunlu olduğu için, başarılı takım bozuldu" diyebilirsiniz. Haklısınız. Ama. Benim itirazım şurada:
A- Yunanistan karşısında futbol felsefemiz hücuma dönük ve baskılı bir futboldu. Bu düşüncemize ihanet ettik.
B- Norveç golü John Carew'in yüksek topları indirmesine bağlamış. Burada sorun Carew'i mark etmekten geçmiyor. Sorun, Carew'in topu düşürdüğü yerde birinin olmamasından kaynaklanıyor.

... Hiçbir zaman bitmeyecek olan geleneksel eleştirimle maçı noktalıyorum:
Volkan Demirel bu takımın kalecisi değil. (30 metreden gol yiyor..)
Hakan Şükür'ün malulen emekli olması gerekiyor. Bu da iki!. (Gol pozisyonunda geri pas veriyor)
MESAJ: atv'deki Santra programın da ısrarla, "İki stoperle oynamak risk. Liberolu sisteme dönmek gerekir" dedim. Böyle dedim ya. Ahmet Çakar, "Libero dünya futbolundan kalktı" dedi. Şimdi soruyorum: Savunmamızın ikilisi Emre Aşık ve Servet Çetin'den birisinin libero özelliği olsaydı ilk golü yer miydik, yemez miydik? Olay budur efendim!..

SELÇUK YULA: İKİ AYRI TAKIM (FOTOMAÇ)

İlk önce bu takımı çok sevdiğimi söylemeliyim. Nedeni de maçı asla bırakmıyor, mağlubiyeti kabul etmiyor, hırsını ve mücadelesini ortaya koymayı iyi biliyor. Her iki maçta da geriden gelip skoru yakalamak kolay iş değil. Yalnız yukarıda söylediklerim, dün akşamki maçta sadece ikinci 45 dakika için geçerli. Dün Frankfurt'ta iki ayrı devrede, iki ayrı Milli Takım izledik. İlk devre her hattıyla dökülen, tek pozisyon bile bulamayan, buna rağmen kalesinde iki gol gören Millilerimize karşılık; ikinci devre oyuna çok iyi başlayan, pozisyon üstüne pozisyon bulan, sonuçta da istediği sonucu alan ayrı bir Milli Takım. Yalnız burada her iki maçta da bize büyük yardımları dokunan Yunan ve Norveç milli takım kalecilerine teşekkürlerimizi göndermezsek çok ayıp etmiş oluruz.

HADİ TÜRKMEN: TURNUVA SKORU (FOTOMAÇ)

Başarısızlık olmasa, başarının kıymeti anlaşılamazdı. O nedenle Norveç maçını seyredince Yunanistan müsabakasının kıymeti bir kez daha anlaşılır oldu. O gün milli futbolculara, Fatih hocaya 'helal olsun' diye yazdığımız için hiç eleştirilmedik. Ama başkan Ulusoy'u takdir ettiğim için açıkçası en yakınımdan bile eleştiri aldım. Bizim demotratik anlayışımızda eleştiri kadar takdir de hiçbir zaman tabulaştırılmayacaktır.

... İlk devre girdikleri 3.5 pozisyonun 2'sinde golleri bulan Norveç, ikinci devre bunun üstüne yatmaya kalktı. Hamit'in üstün gayretiyle 2-2'yi yakaladık. Bu maçın kaybedilmemesi büyük bir avantajdır. Futbolumuzda bazılarının düşündüğü gibi ilerleme yok.

İLKER ATEŞ: ALTINGOL HAMİT (FOTOMAÇ)

Fatih hocanın bu kadro sıkıntısı içinde bana göre en bariz yanlışı Emre'yi oyunda tutup, Tümer'i çıkartmasıydı. Altın pas tutmaz. Biliyorsunuz bizde bol miktarda Altıntop kardeşler var. Adı Hamit olan 2 altın gol attı, yolumuzu açtı. Her şeyi ona borçluyuz. Norveç bu maçtan üç puanla ayrılsa yeniden zirve yarışına girebilir ve işler bir anda karışabilirdi. Üstelik 5 gün önce 4-1 yendiğimiz Yunanistan ile puan puana olabilirdik. Durumu kurtardık. Bu altın goller tünelin ucundaki ışığı bize gösterdi. Kimse merak etmesin. Top bizde...

AYHAN AKBİN: DÖNÜŞ YOK... (TAKVİM)

Teknik olarak asla bizim üstümezde olmayan bir takıma karşı 2-0 yenik duruma düşmemiz doğal olarak bizi korkuttuysa da maçın sonucu herkesin sevinmesine neden oldu. Oynanan iki maç sonunda amaca ulaşıldı. Alınan 4 puan fevkalede iyi.

Bosna Hersek'in Norveç'i yenmiş olması da bu beraberlikten sonra işimizi daha da kolaylaştırdı. Avusturya ve İsviçre'de yapılacak 2008 Avrupa Şampiyonası 'nı belki garantilemedik ama çok büyük mesafe katettik. En kötü ihtimalle ikinciliğimizi engelleyemezler. Bu başarıda federasyon başkanından malzemecisine kadar emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.

ERMAN TOROĞLU: HATADAN DÖNÜNCE (HÜRRİYET)

Yunanistan maçına çıkan kadro, başarılı olmuş. Öyle veya böyle maçı 4-1 kazanmışız. Bu maçta, bu kadar oyuncunun yeriyle oynamayı anlamak mümkün değil.

Ticarette bir kural vardır. İyi giden işyeriyle oynamazsın, sistemi bozmazsın. Fatih Hoca, ne düşündü anlayamadım. Zaten ikinci yarıda yaptıkları kendisinin birinci yarıda ne kadar ters işler yaptığının kanıtı. Hakan Şükür, gene hakeme şikayet ediyordu, "Öğretmenim bana faul yaptılar, formamdan çektiler" diye...

Hamit Altıntop, yaptığı bir hata dışında mükemmel oynadı. Milli Takım futbolcularının şunu iyi bilmesi gerekir. Eğer Hamit Altıntop takımda oynuyorsa, rakip ceza alanı civarındaki bütün serbest vuruşlara o vurmalı.

Maçın hakemi, iyi bir yönetim gösterdi. Lehimize işaret ettiği penaltıdaki büyük hatasını bir nolu yardımcısı kurtardı.

NOT: Formda oyuncular Milli Takım'a alınır, tamam. Peki, Halil Altıntop diye bir oyuncu, Alman Ligi'nde oynuyor Schalke'de. Hem de her hafta mükemmel. Şu sıralar forvet sıkıntısı çektiğimiz bir dönemde niye Milli Takım'a alınmaz, anlayamıyorum. Bu konuda acaba Fatih Terim'le aralarında bir sorun mu var yoksa Halil Altıntop kalitesindeki bir oyuncuya bizim Milli Takımımız'ın ihtiyacı yok? Veya bu Halil Altıntop'u oynadığı mevkideki bazı oyuncular mı istemiyor. Çok merak ediyorum, inşallah bir yerlerden ses verirler.

İLKER YASİN: TEŞEKKÜRLER MYHRE (HÜRRİYET)

ESKİMİŞ, yaşlı ve Avrupa şampiyonluğuyla doymuş Yunanistan karşısında, alınan galibiyetin şovu dün gece az kalsın Frankfurt'ta şokla sonuçlanacaktı. Tüm Türkiye'nin kaleci Myhre'ye teşekkür etmesi lazım. Milli takımımızın tarihinde böyle hediye nadir görülür.

Milli takım, Atina'da iyi futboluyla değil, konsantrasyonu ile kazanmıştı maçı. Dün en büyük sıkıntı konsantrasyon sıkıntısıydı. Her yönüyle tekleyen Türk futbolunun "rap rap" diyen ayak seslerini sadece bir galibiyetle duymak, o kadar kolay değil. Daha çok işimiz var. Milli takım bu maçı Oslo'da oynasa, dün geceki özellikle ilk yarıdaki futbolundan daha iyisini oynardı.

Frankfurtta seyircisiz oynadığımız diğer maçları kazanmıştık ama hiçbirinde göze hoş gelen futbol oynayamadık. Bir başka gerçek, Milli Takım cumartesi-çarşamba maçlarında 6 puanı almış değil...

MUSTAFA DENİZLİ: MERHABA 2008... (MİLLİYET)

Yunanistan maçından sonraki coşku devam ederken, Frankfurt'taki sessizlik, Milli Takımımız'ın kendini boşlukta hissetmesine neden oldu. Oyuncularımızın aklı Atina'daki o atmosferde kalmış olabilir. Dünkü başlangıç beklenen bir şey değildi.
Bosna Hersek maçından sonra rahatlıkla gözüktü ki bu Norveç, bize karşı ancak tesadüflerle kazanabilirdi. O tesadüfleri de biz ilk yarıda rakibimize kendi elimizle sunduk. Atina'da oynanan maçtan sonraki yazımda da belirttiğim gibi Yunanistan ile Norveç'i gördükten sonra bizim yanımızda muhtemeldir ki Bosna Hersek grup ikinciliği şansını yakalayabilir.

RIDVAN DİLMEN: 135 DAKİKA (MİLLİYET)

Yunanistan ve Norveç maçlarının 180 dakikasının 135 dakikası mükemmel oynadık. Bu 135 dakikada altı gol attık, bir gol yedik. Sadece bir 45 dakika kötüydük. Onda da 2-0 geriye düştük...

... Kısacası Milli Takım, ikinci yarıdaki arzulu, heyecanlı ve iyi futboluyla istediğini almayı başardı. Tabii ki galip gelmek isterdik ancak bir puan bile 2008 yolumuzu bence açmaya yetti. Futbol enteresan bir oyun. İlk yarıda hiçbir şey yapmayan Milli Takım, pozisyon bile bulamazken, ikinci yarıda olmadık işlere tanık olduk.
İsviçre - Avusturya ortaklığı ile yapılacak Avrupa Şampiyonası finallerine rezervasyon yaptırmıştık. Artık başarılı asistanımız Şükrü kardeşimiz biletleri okeyletebilir.

ŞANSAL BÜYÜKA: İKRAMA DEVAM (AKŞAM)

Açık konuşalım. Yunanistan maçında koltuğunun altından, bacağının arasından her topu içeri alan bir kaleci vardı. İkram yarışı Norveç maçında da devam etti. Bu defa Norveç kalecisi Hamit'in iki frikik vuruşunda kolayca kontrol edeceği topları içeri alınca adeta bir mucize yarattık. Öyle ya, 2-0 yenik durumdan maçı 2-2'ye getirmek kolay iş değil.

Ama kabul edelim ki, Norveç ortaya koyduğu futbolla değil, bizim ikramlarımızla ilk yarıda farklı bir skor yakaladı. Fatih Hoca, Emre'ye yer yaratmak uğruna takım tertibinde fantaziler yaratınca bizim araba yoldan çıktı...

... Son sözüm, Yunanistan maçından sonra "Haluk Paşa gitmem diyor" marşını söyleyen federasyoncularla, şimdiden bizi 2008 finallerine götürenlere. İyimserlik iyi, iddialı olmak iyi de, gene de siz siz olun "dereyi görmeden paçayı sıvamayın."

VEDAT OKYAR: BU İŞİ SEVDİM! (VATAN)

Çok keyif aldığım bir Yunan maçından sonra, hiç istemediğim ama "Ya mantarlarsak, eyvah!" yazısını nasıl dile getiririm diye düşünüyordum. 'Kızartma' yazısı hiç kullanmadığım bir üsluptu şimdiye kadar. Futbolda da kazandın mı "Yaşa", kazanamazsan "Kaka" sesi çıkar. Ben de tribünde oturan bir adamım. "Kaka"ya katımlam ama "Kötü"ye katılırım. İlk yarıda katılıyorum, "Kötü" diyorum.

Bu takıma "Kaka" demek ayıp, hatta günah. İlk yarı öbür tarafa şutumuz yok. Her topu kaldırdık, adamları yukarıdan geçmek mümkün değil. Kek yolu vardı, iyi bir havayolları şirketinden uçak kiralamak. İkinci yarı topu indirdik. Adamların çoğu kereste. Birkaç tanesinden birkaç oda takımı çıkar. Yerden oynarsan gebertirsin. Geberttik de...

... Bu puanla bu işimizi hallettik. 2. yarı izlediğim takım ilk yarı oynadığı topu bir daha oynamaz. O inancı taşıyorum. Bu ülkenin insanı olduğum için de 'pır pır' uçuyorum.

AHMET ÇAKIR: EVE DÖNERKEN 'BUNA DA ŞÜKÜR' (ZAMAN)

Milli Takım bu maçı da alabilse ya da hiç olmasa yenilmese futbol tarihimizin en parlak eleme grubu başlangıçlarından birini yapacak. Hatta belki de maçların yarısı bile oynanmadan gruptan çıkmayı epeyce kolaylamış olacaktık. Ne yaparsınız ki bizim hiçbir işimizde böyle bir süreklilik sağlanamıyor diye gamlı kederli şu son satırları yazdırırken Hamit'in bir kez daha Myhre'yi serbest atıştan sadece mağlup değil aynı zamanda maskara edişiyle beraberliği kurtardık. Eh, iki farklı geriye düşüp bu kadar da berbat oynadıktan sonra bu sonuca sevinmemek elde değil. 89 dakikasında azap çektiğimiz maçın hiç değilse sonunda bir soluk aldık ve gülümser gibi olduk. Yenilmezliğimizi ve grup liderliğimizi koruyup rakiplerimizin biraz daha moralini bozduk. Sonuçta 'buna da şükür' demekten başka yapılacak bir şey yok. Üstelik cezamızı da tamamlayıp artık evimize dönüyoruz. Bundan sonrası elbette ki biraz daha kolay olacak.

Cüneyt Türkmen / SABAH İNTERNET

1 2 3 4 5
 
DİĞER SPOR HABERLERİ
 Hamit'in Türkiye'yi coşturan golleri - VİDEO
 Norveç'in golleri - VİDEO
 Hamit Altıngol
 Federasyonda seçim sinyali
 Ulusoy: Avrupa'da final oynayacağız
 Terim: Futbolcularım çok başarılıydı
 Maradona hastaneye kaldırıldı
 Mehmet Okur 23 sayı attı
 Sağolasın Myhre
 B Planı işledi
 Ulusoy alınmasın!
 Emre geç açıldı
 Gerets yıldız istedi
 Adaştan Akın'a sitem!
 Tuncay & Appiah'a teklif var
 24 ayar Arkas
 Hesap soracağız
 Saracoğlu Fener'in
 1 numaralar devrildi
 Efes Pilsen'den Tekel'e yüz sayı
 Gerçek kimliği 'Sefa'ymış
 3 Ankaralı'dan 9 puan bekliyorum
 Azerbaycan tarih yazdı
 Şampiyon Allemoz'dan 2011 için gönüllü tanıtım
 Avustralya'dan üç dünya rekoru çıktı
 F.Bahçe koltuğu geri aldı
 Süper Kupa Almanya'da
 Günün içinden
 İddaa sonuçları
LEVENT TÜZEMEN
Horozumuz yumurtladı!
Fatih Terim Norveç'i anlatırken...
ÖMER ÜRÜNDÜL
Aslında 6 puan aldık
Dün gece Frankfurt'ta öldük öldük...
GÜRCAN BİLGİÇ
İsteyince yapıyoruz
Yunanistan zaferinin millilerin tüm...
EMRAH KAYALIOĞLU
Teşekkürler Myhre!
İki ay önce Antalya'daki TSYD...
KAZIM KANAT
Sen anladın Terim!
Antrenörlükte bir numaralı kural...
Ölen her Türk askeri ilişkimize darbe indirir
Ölen her Türk askeri ilişkimize darbe indirir
Türkiye ile ABD arasındaki stratejik ilişkinin son derece güçlü...
Kilit adam tutuklandı
Kilit adam tutuklandı
Hrant Dink cinayeti nedeniyle gözaltına alınıp serbest bırakıldıktan...
Hindistan'da derin dekolte
Hindistan'da derin dekolte
Hindistan'ın Mumbai kentinde düzenlenen moda haftasında, Nandita...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu