kapat
   
29 Mart 2007 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Askeri müdahale Türkiye'nin kararı
Askeri müdahale Türkiye'nin kararı

Terör örgütü PKK ile mücadelede özel temsilci Emekli Orgeneral Edip Başer, ''PKK'ya karşı askeri harekat gerektiğinde, o noktaya gelindiğinde, o kararı, devletimiz, onun ilgili makamları, karar organları mutlaka alacaklardır, bundan kimsenin endişesi olmamalı'' dedi.

Washington'da, Amerikalı muhatabı Orgeneral Joseph Ralston ile Amerikan Dışişleri Bakanlığında düzenlenen ve yaklaşık iki buçuk saat süren toplantının ardından Başer, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, şu açıklamayı yaptı:

''Üzerinde çalışmakta olduğumuz belli konular var. O konularda detayları biraz daha ileriye götürdük. Bazı gelişmeler var, onları konuştuk. Bundan sonrası için beklentilerimizi konuştuk. Tabii yavaş giden bazı yönleri var işin, onlardan şikayetlerimizi belirttik. Amerikalı muhatabım Ralston, kendi açılarından neyi nasıl yapmayı düşünüyorlar, onlarla ilgili bilgi verdi. Biz, ne yapıyoruz, ne ediyoruz, nasıl birleştireceğiz bunları konuştuk. Netice itibariyle çalışmalar iyi istikamette gidiyor.

Buradan Türk halkına, Türk kamuoyuna vermek istediğim mesaj, evet, hala elle tutulur bir şey önlerine koyabilmiş değiliz, bunun farkındayız. Ama terörle ilgili çalışmaların böyle bir günde, birkaç günde hatta birkaç ayda sonuçlanamayabileceğini ve bunun normal karşılanması gerektiğini vurgulamam lazım. Biliyorum bu konuda sabırların son noktaya geldiğini, bunu da her fırsatta vurguluyoruz muhataplarımıza. Ama öyle ümit ediyorum ki, önümüzdeki günlerde, bizim çalışma alanımızda bazı şeyler elde edilecek. Halkımızın karşısına bazı şeyleri koyabileceğiz.''

Başer, Terör örgütü PKK'ya karşı belli bir takvimin olup olmadığına ilişkin soruyu da şu yanıtı verdi:

''Takvim belirlemenin imkanı yok bu işlerde. Bu işlerin, hangi işler olduğunu söylemek durumunda da değilim maalesef. Her şeyi açıklama şansım yok. Terörizmle mücadele hassas konu. Ama şunu söyleyebilirim. Kendi aramızda tespit ettiğimiz, arzu ettiğimiz tarihler var. Bu tarihleri garanti etmek mümkün değil. Bundan önce de olabilir, çok sonra da olabilir. Sabırla bu müşterek çalışmayı devam ettiriyoruz. Tabii bu çalışmaların karşısında olan çevreler, düşünceler var. Saygı duyuyoruz. Ama kamuoyu şunu bilmeli ki, samimiyetle büyük bir çaba gösterilmekte, yapılabilecek şeyleri yapmak için.''

''SİLAHLI HAREKATA TÜRK HÜKÜMETİ KARAR VERİR''

Başer, konuyla ilgili açıklamalarını şöyle sürdürdü:

''Öte yandan, bizim bu çalışmalarımız, tümüyle PKK'nın ortadan kaldırılmasını sağlayacak bir çalışma olmayabilir. Asıl hedef tabii orası. Ama neticede PKK'nın silahlı unsurlarının tam olarak etkisiz hale getirilmesinde, herhangi bir zamanda ki ne zaman olacağını bilemiyoruz, silahlı bir harekatı da askeri bir harekatı da gerekli kılabilir. Bunun ne zaman olması gerektiğine Türk hükümeti karar verir.

Bağımsız bir devlet olarak, ne zaman bir askeri harekat yapması gerekiyor, ne zaman askeri müdahale gerekli, bunun kararını verecek olan Türkiye Cumhuriyeti ve onun ilgili makamlarıdır. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmamalı. O ihtiyaç gerektiğinde, o noktaya gelindiğinde o kararı da devletimiz ve onun ilgili makamları, karar organları mutlaka alacaklardır. Bizim bu çalışmamızın o kararı etkileyen bir yönü yok. O kararın önünde bir engel niteliği yok. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Bizim çalışmalarımız tamamen, askeri harekatın dışında kalan alanlarda.''

Başer, Washington'da yapacağı diğer temaslara ilişkin olarak, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Peter Pace, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley ve ABD Dışişleri Bakan yardımcısı Nick Burns ile biraraya geleceğini kaydetti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 MİT 'Soğuk Savaş' dönemine veda ediyor
 Solda ittifak arayışları
 Milletvekilleri maaş zengini
 Kürsüye ilk kez çıkan milletvekili
 Arınç'ın anne evi aranmak istenmiş
 Tolon: Günlük notları tamamen düzmece
 Atatürk'e hakaret tepki topladı
 ODTÜ'lüden Demirel'e protesto
 Doğu Perinçek'in aracına tuzak
 Meclis'te 'Komünist bıldırcın' tartışması
 Kayıp trilyonda 4 beraat
MAHMUT ÖVÜR
'Ya bir yol bulacağız ya da bir yol açacağız'
Uzun...
YAVUZ DONAT
Yeni oluşumlara Çankaya molası
Zaman zaman "sağda...
Tövbekâr hırsız çaldıklarının parasını sahiplerine ödüyor
Gördüğü rüyanın etkisiyle hırsızlığa tövbe eden Bülent Karacan (30)...
'Temiz İnternet' için Ankara'da buluşalım
SABAH, Başbakan Erdoğan'ın katılımıyla "Temiz İnternet" kampanyası...
Ölen her Türk askeri ilişkimize darbe indirir
Ölen her Türk askeri ilişkimize darbe indirir
Türkiye ile ABD arasındaki stratejik ilişkinin son derece güçlü...
Kilit adam tutuklandı
Kilit adam tutuklandı
Hrant Dink cinayeti nedeniyle gözaltına alınıp serbest bırakıldıktan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu