SABAH - 29/03/2007 - Çocukların yerini evcil hayvanlar alıyor
kapat
   
29 Mart 2007 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çocukların yerini evcil hayvanlar alıyor
Çocukların yerini evcil hayvanlar alıyor

Amerika'da aile gittikçe küçülürken, evcil hayvanlar ve kedi köpek gibi evcilleri edinen evlerin sayısı hızla artıyor. 10 yıl önce bir ailede ortalama 3.14 kişi yaşarken 2006'da bu oran 2.57'ye düştü. 1960'ta yüzde 48,7 olan çocuklu aile sayısı 2000 yılında 30,8'e geriledi. 2010 yılında yüzde 28,0 düşmesi bekleniyor.

İstatistiklere göre Amerika'da sadece kedi köpek evcil hayvanların sayısı ise 140 milyonu geçti. 1988'de 51 milyon hanede evcil hayvan varken 2006'de bu rakam 69 milyona çıktı. Evcil hayvanlar aileden bir parça gibi görülüyor. Köpek sahibi Amerikaların üçte ikisi, kedi sahibi olanların ise yarısı evde besledikleri hayvanların kendileri için çocuk gibi olduğunu söylüyorlar.

AİLELER KÜÇÜLÜYOR

Amerikan Nüfus Bürosu'nun geçen hafta açıklanan resmi araştırma sonuçlarına göre Amerikan ailesi küçülüyor. 10 yıl önce bir ailede 3.14 kişi yaşarken, 2006'da bu rakam 2.57'ye düştü.

İstatistikler, Amerikan aile yapısı ile ilgili çarpıcı tespitler ortaya çıkardı. 18 yaşın altındaki üç Amerikalı çocuktan bir tanesi bölünmüş ailelerin yanında ( ya anne ya da baba) yaşıyor. 10 yıl öncesine göre sadece anne veya babanın yalnız yaşadığı evlerin oranı ise iki kat arttı. 1970'Te yüzde 5 olan oran 2006'da yüzde 9'a ulaştı. Amerikan aile yapısının fotoğrafını çeken çalışmaya göre, yalnız yaşayan ev halkı oranı da yüzde 17'den yüzde 26'ya yükseldi. Evlenmeyen yetişkinlerin yüzdeleri de artış gösterdi. 1970'de yüzde 28 olan erkek evlenmeyenlerin oranı 2006'da yüzde 33'e, yüzde 22 olan kadınların oranı yüzde 26'ya yükseldi.

2006 yılı resmi rakamlarına göre ülke genelinde 18 yaşın altında 73.7 milyon çocuk (yüzde 33) evli olmayan anne veya babasının yanında kalıyor. Amerika'da 12.9 milyon ayrı aile var. Bunların 10.4 milyonu yalnız anne, 2.5 milyonu ise yalnız baba. 10 yıl önce 9.8 milyon yalnız anne, 2.1 milyon yalnız baba vardı.

Amerikan Nüfus Bürosu'nun yaptığı çalışmanın diğer sonuçları ise şöyle:
Yalnız yaşayan anne ve babaların yaşı genelde 35'in üzerinde.
Ayrı yaşayan erkek ve kadınlar daha sonra evleniyorlar.

Evlerde yaşayan yalnız insanların oranı yüzde 26'ya yükseldi. Bu oran 1970' de yüzde 17 idi.

Erkeklerin yüzde 33'ü ve kadınların yüzde 26'sı 15 yaşın altında evlenmemiş. 1970' le erkeklerde bu oran yüzde 28, kadınlarda yüzde 22 idi.

Erkek ve kadınların yüzde 71'i 30-34 yaşları arasında evleniyorlar.
1960'ta yüzde 48,7 olan çocuklu aile sayısı 2000 yılında 30,8'e geriledi. 2010 yılında yüzde 28,0 düşmesi bekleniyor. Yıllara göre oranlar şöyle: 1970: Yüzde 42,2, 1980: Yüzde 38,41, 1990: Yüzde 34,6, 2000: Yüzde 32,8.

EVCİL HAYVAN SAHİBİ AİLE SAYISI ARTIYOR

Amerika'da yapılan başka bir araştırma Amerikalıların evcil hayvanları ev halkından bir fert olarak görmeye başladığını gösterdi. Amerikan Evcil Hayvan Ürünleri ve Üreticileri Derneği'nin (American Pet Products Manufacturers Association (APPMA)) 2005-2006 Ulusal Evcil Hayvan Sahipleri Araştırması sonuçları da açıklandı. Buna göre ABD'de 69 milyondan fazla evde evcil hayvan var. 1988'de bu rakam 51 milyon, 2002'de ise 64 milyon olarak belirlenmişti. Evcil hayvanlar aileden bir parça gibi görülüyor. Köpek sahibi Amerikaların üçte ikisi, kedi sahibi olanların ise yarısı evde besledikleri hayvanların kendileri için aile üyesi bir çocuk gibi olduğunu söylüyor.

Evcil Hayvan Sahipleri Araştırması'nın sonuçlarına göre evcil hayvan sahipleri arasında kedi-köpek hediyeleri (pet gifts) ve partiler gibi yeni trendler yükseliyor. 10 köpek sahibinden 8'i köpeklerine hediyeler alıyor . Kedi sahiplerinin de yüzde 63'ü kedilerine hediye alıyor. Hediyeler sadece Noel'de değil, doğumgünleri, Paskalya (Easter ) Cadılar Bayramı (Halloween), Sevgililer günü, Hanuka ve özel olmayan günleri de kapsıyor.

EVCİL HAYVAN İÇİN PARTİ

Evcil hayvanlar için yapılan partilerin sayısı da artıyor. Köpek sahipleri yüzde 9, kedi sahipleri yüzde 5 oranında doğumgünü partileri vermeye başladılar. Her bir hediye için ortalama 17 dolar harcanıyor. Köpeklerini seyahata çıkaran köpek sahiplerinin sayısı da artıyor. 2002'de köpeklerini seyahate çıkaranların oranı yüzde 16 iken bu oran 2006'da yüzde 19'a yükseldi. Çoğunlukla kediler ve köpekler evin içinde uyuyorlar. Hayvan sahiplerinin çoğu onlara evciller için üretilen yatak, battaniyeler satın alıyor. Evcil hayvanların beslenme ve yiyecekleri de özel olarak hazırlanıyor. Gıdalara vitamin ve mineraller ekleniyor. Hazır ve diyet gıdalar daha çok tercih ediliyor. Kedi ve köpek sahiplerinin arasında hayvanlarını sağlık sıgortası yaptıranların oranı yükseliyor. Hayvan hastaneleri, evcil hayvanlara hitap eden marketleri iyi iş yapıyor. Hayvanlara özel olarak üretilmiş oyuncaklara büyük paralar harcanıyor.

EVCİL HAYVANLARA YILDA 30 MİLYAR HARCANIYOR


Amerika, kedi-köpek mamalarının bir numaralı üreticisi ve aynı zamanda tüketicisi konumunda. Amerikalılar evcil hayvanların yiyecek, sağlık ve diğer gereksinimleri için her yıl yaklaşık 30 milyar Dolar harcıyor. Yasalar evcil hayvanları koruma altına alıyor. Hayvanlara kötü davrananlara ağır para ya da hapis cezaları veriliyor.

CHA

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 U2'nun solisti Bono artık şövalye
 Seksi manken Umre'ye gitti!
 Hissettiren iççamaşırı defilesi - GALERİ
 Kediyi sokakta tüfekle vurdular
 Yarın Mevlit Kandili
 İstanbul trafiği yavaşlayacak
 Uçak gökcismine çarpıyordu!
 Yasak aşka baltalı saldırı!
 Bu akşam TV'lerde ne var?
 7 dil bilen simitçi
 Kadınların sıfır beden takıntısı
 Kilolular aynada inceliyor
 Tövbekâr hırsız çaldıklarının parasını sahiplerine ödüyor
 'Temiz İnternet' için Ankara'da buluşalım
 Organ naklinde yeni bir çağ
 Şebnem'i ezen sürücü beş yıl hapis aldı
 Tüm Erollar beni sever
 New York sokaklarında beraber dolaşmışlar
 Yedinci kez kumar baskını
 Topbaş: İstanbul'un yüzde 70'i imara aykırı
 Profesörün çarptığı yaya öldü
 Akkaya'ya misilleme
 Köy halkından leyleklere yuva
 Kızılırmak köpürdü
 Öldürdüğü kızın ailesinden özür diledi
 50 YTL ödemedi 70 bin YTL çaldırdı
 Acaristanbul yargı kararını bekleyecek
 İskender Lahti renklendirildi
 Sıcaklıklar tüm yurtta artacak
 Tecavüzden sonra tehdit suçlaması
MURAT BARDAKÇI
Özel isimleri berbad etmekte üzerimize...
EMRE AKÖZ
Selüloz fetişistleri
Bugünlerde "43'üncü...
HINCAL ULUÇ
Bu ülkede savcılar yok mu?..
"Gençlik ve...
Hamit Altıngol
Hamit Altıngol
Dört gün önce Atina'da tarih yazan Millilerimiz Norveç'e karşı ilk...
Sağolasın Myhre
Sağolasın Myhre
İkinci yarıda millilerimiz, galibiyeti hak edecek futbol sergiledi.
MİT 'Soğuk Savaş' dönemine veda ediyor
'Soğuk Savaş' şartlarında organize edilen istihbarat teşkilatı...
Milletvekilleri maaş zengini
Son iki dönem milletvekilliği yapanların cumhuriyet tarihinin en...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu