SABAH - 29/03/2007 - En çok istenen ses 'Tatlıses'!
kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
En çok istenen ses 'Tatlıses'!
En çok istenen ses 'Tatlıses'!
Ameliyat oldum sesim billur gibi!
Ameliyat 3 ile 7 bin YTL arasında

En çok istenen ses 'Tatlıses'!

Şarkıcılığa adım attığında sesiyle eleştirilen Seray Sever'e ses teli ameliyatı yapan ünlülerin ses koçu Yrd. Doç. Dr. İsmail Koçak; Sertab Erener'in ardından şimdi de Eurovision için Kenan Doğulu'nun sesini koruyor. Yeni Aktüel'e konuşan Koçak, "En çok İbo'nun sesini istiyorlar" diyor.

Ev hanımından işadamına, politikacıdan cinsiyet değiştirenlere kadar sesinden memnun olmayanların dilinden düşürmediği bir isim var: Ses estetiği ameliyatları yapan ve ünlülerin ses koçu olan Yrd. Doç. Dr. İsmail Koçak... Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi Bölümü Öğretim Üyesi olan Koçak; Sezen Aksu, Nilüfer, Ajda Pekkan, Nil Karaibrahimgil, Ege, Yaşar ve Sertab Erener gibi ünlü isimlerin sesiyle yakından ilgileniyor... Koçak'tan repertuvarlarını oluştururken de destek alan şarkıcılar, konserlerine de onunla birlikte gidiyor. Yurtiçi ve yurtdışı konserlerinde kuliste bekleyen Koçak, katılamadığı konserlerde ise kontrollerini telefonla sürdürüyor.

REPERTUVARA DA KARIŞIYOR
Ses koçluğunu, "Sağlıklı ve performanslı repertuvar oluşturma üzerine kurulu bir sistem" olarak tanımlayan Koçak, şöyle devam ediyor: "Sesle uğraşan foniatrist; kişinin repertuvarına, tekniğine kadar takip ediyorsa ses koçu olur. İki tane ses koçluğu var. Bir tanesi teknik koçluk; ki bunu genellikle şan hocaları yapar. Onlar daha çok müzik eğitmenleridir. Benim yaptığım koçluk ise, kişiye repertuvarına uygun şekilde sahne ya da stüdyoda sesini nasıl koruyacağı, nasıl davranacağı, sahnede hangi hareketleri yapıp yapamayacağı, ne yiyip ne içebileceği, nasıl yaşayacağını öğretmek ve destek vermek. Şarkı söylerken yapılan en önemli hata; ses rengine uygun repertuvar seçilmemesidir. Ses koçu bunun için yardım eder."Letonya'da gerçekleşen 48'inci Eurovision Şarkı Yarışması'ndan birincilikle dönen Sertab Erener'in yarışma öncesinde ve yarışma sırasında yanında olan Koçak, bu nedenle 'milli ses koçu' olarak da anılıyor. Bu yıl da Eurovision'da Türkiye'yi temsil edecek olan Kenan Doğulu ile birlikte Helsinki'ye gidecek olan İsmail Koçak, yanında ses tellerini görüntüleyen, sesteki sorunları tespit eden cihazları ve ses kalitesini koruyan ilaçlar da götürecek.

KENAN'A AYRAN BİLE YASAK!
Her şeye rağmen ses kontrolünde en önemli unsurun moral olduğunu belirten ünlülerin ses koçu, Kenan Doğulu'nun söyleyeceği 'Shake it up Şekerim'in güzel ve akılda kolay kaldığı için başarılı olacağını söylüyor: "Bu şarkıyı ancak güçlü ses tellerine sahip kişiler seslendirebilir. Herkes kolaylıkla söyleyemez, çünkü performans gerektiren bir şarkı. Vücut eforu da işin içine girdiğinde vokal efor daha da artıyor. Vokal eforu yüksek tutabilmek için yetenek gerekiyor. Kenan'ın genetik olarak da çok dayanıklı ses telleri var. Yıllardır performansını bozmuyor." Ünlü popçu ile haftada en az üç gün çalışacaklarını söyleyen Koçak, Kenan Doğulu'ya konan öpüşme yasağını da doğru buluyor; kendisinin de yasaklar koyduğunu belirtiyor: "Kahve, çay, kola, çikolata, portakal, limon, mandalina, greyfurt, süt ve ayran yasak. Çünkü bu yiyecekler midede asit üretiyor ve bu da ses tellerine zarar veriyor!"

SESİM TATLISES'İNKİ GİBİ OLSUN
Kendisine ses estetiği ameliyatı olmak için başvuranlar arasında; işadamları, politikacılar, iletişim sektöründe çalışanlar ve bazı ev hanımlarının yanı sıra; cinsiyet değiştirenlerin yeni kimliklerine uygun bir sese sahip olabilmek için gelenler de olduğunu belirtiyor Koçak... Birçok yeni türkücü için İbrahim Tatlıses'in 'efsane' olduğunu belirten Koçak, ses estetiği için kendisine gelenlerin, seslerinin en çok Tatlıses'inkine benzemesini istediğini söylüyor. Koçak, Urfalılar'ın sesini özel kılan gırtlak yapısına dikkat çekiyor: "Normalde ses incelirken gırtlak pozisyonu sabit ya da aşağıdadır. Urfa gırtlağında, gırtlak daha aşağı düşer. Bu, sese ayrı bir renk verir; 'yanık ses' denen tınıyı ortaya çıkarır."
DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 En çok istenen ses 'Tatlıses'!
 Zincirbozan'ın zorunlu konukları beyazperdede
 Sırrımız sahiciliğimiz rakiplerimizi ezeriz!
 Depp'in yatı Marmaris'te yenilendi
 Kadın traktör pilotları erkeklere taş çıkarttı
 Ünlüler Küresel Isınma'ya savaş açtı
 Sinemacıların umudu 11 milyon YTL!
 Beynelmilel ikinci kez sinemalarda!
 Tanyeli Gürcü liderler için oynayacak
 Kalbinde de albümünde de Nihat Doğan'ın imzası var
 '7 Çok Geç'te ikinci dönem
 Huylu huyundan vazgeçmiyor
 Bebek kıyafetleri tasarlayacaklar
 Çocukları için sigarayı bıraktı
 Daniel Craig yılın aktörü seçildi
 Halk ne diyor?
ÖZAY ŞENDİR
Etme bulma dünyası...
Oray Eğin 'Şarkı Söylemek Lazım'da...
RAHŞAN GÜLŞAN
Aysun'un babasına n'olmuş?
Nil Karaibrahimgil'in...
SİNAN ÖZEDİNCİK
Maki Tatlıses'in oldu
Geçen hafta yazdığım 'Bodrum...
İşte 14 günde 2 beden incelten diyetin formülü
İşte 14 günde 2 beden incelten diyetin formülü
Ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz, nisan ayında piyasaya çıkacak...
Saran'ın cipine bindi canlı yayına gecikti!
Saran'ın cipine bindi canlı yayına gecikti!
Kendi adına düzenlenen tenis turnuvasında bileğinden sakatlanan Hülya...
Carey ve Naomi'ye kolye hediye etti
Carey ve Naomi'ye kolye hediye etti
Sosyetik takı tasarımcısı Tansa Mermerci Ekşioğlu, geçtiğimiz...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.