SABAH - 29/03/2007 - Çiçek: Etkin ceza şart
kapat
   
29 Mart 2007 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
SABAH'tan 'Temiz İnternet'
Erdoğan'ın konuşmasının tam metni
Binali Yıldırım: Türkiye örnek teşkil edecek
Çiçek: Etkin ceza şart
Çubukçu:Anneler tehlikenin farkında değil
UNICEF Temsilcisi: Kendi kendisi kontrol mekanizması geliştirilmeli
İnternette işlenen suçlara yeni düzenleme
Telekomünikasyon Kurumu: İnternet içeriği 24 saat boyunca izlenecek
Güvenlik ve özgürlüğün sınırı
Mahmut Kurşun: İnternet'te sansür yerine kontrol

Çiçek: Etkin ceza şart

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Türk hukukunun internet üzerinden işlenen suçlarla ilgili olarak geçmişe oranla daha sağlıklı bir hukuki zemine sahip olduğunu söyledi.

Çiçek, Sabah Gazetesi tarafından düzenlenen ''Temiz İnternet'' kampanyası dolayısıyla Hilton Oteli'nde düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, internetin iletişim ve bilgi paylaşımı alanındaki önemine değindi.

Hemen her alanda kişisel ve kurumsal bilgi ve belgelerin internet aracılığıyla insanlara sunulduğunu belirten Çiçek, pek çok bilgi ve belgeye ucuz ve hızlı bir şekilde erişimin sağlandığını kaydetti. Çiçek, özellikle son yıllarda devlet kurumlarının her türlü hizmetlerini internet ortamında
vatandaşlara sunmak için ciddi çaba içinde olduklarını kaydederek, Adalet Bakanlığı'nın da bu yönde uygulamalar gerçekleştirdiğini anlattı.
Çiçek, bakanlık teşkilatı ile yargı ve yargı destek birimlerinin iç ve dış otomasyonunu sağlayarak, adil, hızlı, etkin, şeffaf ve etik değerlere uygun bir yargılama ve yönetim mekanizması oluşturmayı hedefleyen ''Ulusal Yargı Ağı Projesi'' hakkında bilgi verdi. Çiçek, proje ile vatandaşlara internet aracılığıyla duruşma ve keşif tarihi verilmesi, bilirkişi raporunun gelip gelmediği ve dosyanın temyiz merciinden dönüp dönmediğinin öğrenilmesi, avukatlara internet aracılığıyla vekaletli dosyalarını inceleyebilme, bürolarından dava açabilme ve harç yatırabilme gibi birçok olanaklar sunulduğunu anlattı.

Bir toplumun çağa ayak uydurabilmesinin internet kullanılıcılığı ile doğrudan orantılı olduğunu vurgulayan Çiçek, ''Ülkemizde internet kullanıcılığı istenen seviyede değildir. Bunun sebeplerinden biri de kullanıcıların internet ortamını güvenli bulmamaları ve internette istenmeyen içeriklerle sıkça karşılaşmalarıdır'' dedi.

Adalet Bakanı Çiçek, internetin çok iyi amaçlarla kullanıldığı gibi terör örgütlerinin propagandası, örgüt üye ve sempatizanlarının eğitimi,
yönlendirilmesi, örgüte üye sağlanması, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, çocukların cinsel istismarı, müstehcenlik, bilgi sistemlerini çökertme,
uyuşturucu ticareti, iftira, hakaret gibi kötü amaçlarla da kullanılabildiğine dikkati çekerek, son günlerde çocuk pornosu ile mücadele kapsamında ortaya çıkan manzaranın internet ortamının ne kadar kirlendiğini gösterdiğini kaydetti.

''İnternet adeta kuralı olmayan, sınır tanımayan ve isteyen herkesin istediği her şeyi yapabildiği bir ortam haline gelmiştir'' diyen Çiçek, internetsiz bir yaşamın güvenli, ahlaki, sevgi ve saygıya dayalı, doğruluk, dürüstlük ve iyi niyet kurallarına, hakkaniyet ve adalet ilkelerine, hukuka, demokrasiye uygun olması bekleniyorsa hayatın kendisi haline gelmiş internet ortamından da aynı şeylerin beklenmesinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

İnternette bilgi, belge ve görüntü kirliliğinin en aza indirilmesi için toplumun her kesimine önemli görevler düştüğünü belirten Çiçek, ''Şüphesiz bu konu fikir ve ifade özgürlüğü ile özel hayatın gizliliğinin korunması gibi bazı temel insan hak ve hürriyetleri ile birlikte değerlendirilmelidir. Temiz internet sağlanırken bazı temel hak ve özgürlüklere halel getirilmemelidir'' diye konuştu.

Çiçek, internet kullanımı ile ilgili eğitime önem verilmesi ve toplumun bilinçlendirilmesi, bilişim hukuku alanındaki boşlukların da hızla doldurulması gerektiğini söyledi.

Bu alanda işlenecek suçlar için etkin bir ceza yaptırımı sağlanmasının şart olduğunu belirten Çiçek, uluslararası ikili ya da çoklu anlaşmalarla bu hukuki ve ceza yapısının güçlendirilmesinin de hayati önem taşıdığını anlattı.

Bilişim alanındaki yasal düzenlemeler hakkında da bilgi veren Çiçek, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu'nun 16. maddesi ile imza oluşturma verilerinin izinsiz kullanımı, 17. maddesiyle de elektronik sertifikalarda sahtekarlığın suç haline getirildiğini anımsattı.

Adalet Bakanı Çiçek, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda bilişim suçlarının, ''bilişim alanında suçlar'' başlıklı ayrı bir bölümde düzenlendiğini
hatırlatarak, internet bankacılığı ve finans sektörüne ilişkin de yasal düzenlemelerin yapıldığını anlattı.

Çiçek, Adalet Bakanlığı'nın gelişen teknoloji ile paralel, günün ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bilişim suçları ve bilgi güvenliği konularında
yasal hazırlıklar yaptığını, başka bakanlıkların çalışmalarını da yakından takip ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

''Düne nazaran bugün Türk hukuku, Türk mevzuatı internet üzerinden işlenen suçlarla ilgili olarak daha sağlıklı bir hukuki zemine sahiptir. Hukuki altyapıya her geçen gün yeni taşlar, yeni tuğlalar ilave edilmek suretiyle bu alandaki boşluk giderilmeye çalışılmaktadır. Suç denilen olgunun tümünün ortadan kaldırılması, sadece ceza hukuku tedbirlerinin alınmasıyla sağlanamaz. Bunun tümüyle önlenmesi, toplumsal bilincin ve eğitimin sağlanması, konunun gündemde tutulması, ilgili tüm kurumların konuya hassasiyet göstermesine bağlıdır.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Dilara'nın sorumlularına 5 yıl
 Acaristanbul'da yıkıma fren
 Akdamar kilisesi açıldı
 Hafta sonu yağış geliyor - HARİTALI
 Belek'te 5 yıldızlı otelde patlama: 1 ölü
 Erdal Belçika'da yargılanacak
 İrticai radyolara RTÜK'ten uyarı
 17 İlin havası kötü
 Beyoğlu'nda yangınlar: 1 ölü
 Perinçek'in aracına sabotaj
 Ölen her Türk askeri ilişkimize darbe indirir
 Kilit adam tutuklandı
 Oğlum, kaza gecesi votka ve cin içmiş
 Talabani: Sorunları diyalogla çözeceğiz
 Erdoğan'ın ricası özgürlük getiriyor
 Tony Blair, Erdoğan'ı telefonla aradı
 Maganda kurşunu bu kez yedi aylık hamileyi vurdu
 Akdamar'daki Ermeni Kilisesi bugün açılıyor
 Prenses sessizce Türkiye'den ayrıldı
 ABD'de Dink tasarısı geçti
 Fransa'ya blok uçuş izni kalktı
 Asker, saraydan çekiliyor
YILMAZ ÖZDİL
a be bu nasıl AB?
Başbakan nerede?
AB zirvesinde...
ERGUN BABAHAN
Yine Filistin sorunu
Riyad Ana gündem maddeleri...
MEHMET BARLAS
Türkiye'nin siyasi fay hattında hareketlenme yoğun
Resmi...
UMUR TALU
Odaya giriş...
Üç genç bir odada oturuyordu.
FATİH ALTAYLI
Güvenlik karmaşası
Üst düzey bir güvenlik yetkilisiyle,...
ERDAL ŞAFAK
Laiklik ve Hitler
Başbakan Erdoğan, Türkiye...
Her çocuk olağan şüpheli sayılacak
İngiltere'de hükümetin inanılmaz yasa paketi: 11 yaşından itibaren...
İran sınırına yığınak
İngiliz askerlerinin tutuklanmasıyla bölgede sular ısınıyor. ABD...
Hamit Altıngol
Hamit Altıngol
Dört gün önce Atina'da tarih yazan Millilerimiz Norveç'e karşı ilk...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu