kapat
   
29 Mart 2007 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
MİT’teki değişim rüzgârlarının ipuçları, Müsteşar Emre Taner’in ocak ayında yaptığı 80’inci yıl konuşmasında vardı. Taner, teşkilatın mevcut yapısının ihtiyaçlara cevap verecek şekilde revize edilmesinden söz etmişti.
MİT 'Soğuk Savaş' dönemine veda ediyor
Merkezin etkisi azalacak

MİT'te soğuk savaşa veda

Soğuk Savaş sonrası döneme uyum sağlamak için kollar sıvandı. Bilgi paylaşımı ve teknolojiye ağırlık verilecek, kadın sayısı artacak.

İşte MİT Müsteşarı Emre Taner'in 80'inci yıl konuşmasında sinyalini verdiği değişiklikler: Kadroya eğitimli gençler alınacak. Servisin en kritik pozisyonunu, istihbarat başkanlığını bir kadına emanet eden MİT'te kadınların ağırlığı artacak.

OTOSANSÜR KALKACAK

Kadınlara yönelik ayrımcılık duvarları kalkacak, kadın analistlerin önü açılacak. Üniversite mezunu gençlerden oluşturulan Stratejik Araştırma Birimi, ulusal risklere yoğunlaşacak. Analistlerin fikir jimnastiklerinde otosansür kaldırılacak.

MERKEZİN ETKİSİ AZALACAK
Bürokrasi değil, istihbarat önem kazanacak. Yabancı servisler gibi bilgi paylaşımı ve insan öğesine ağırlık verilecek. Yerel birimlerin inisiyatifi artacak. Bölgeler kararlarını kendileri alacak.


MİT 'Soğuk Savaş' dönemine veda ediyor

'Soğuk Savaş' şartlarında organize edilen istihbarat teşkilatı yeniden yapılanma için start verdi. Bu amaçla bir think-tank birimi oluşturuldu. Bürokrasinin azaltılması, halkla aradaki duvarların kalkması hedefleniyor.

Globalleşme, küresel terör ve ulusal güvenlik kaygılarının yükselmesine paralel olarak Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) da 80'inci yılında yeni bir yapılanma modeline doğru start verdi. "Soğuk Savaş" şartları için organize edilen ve uzun yıllar iç istihbarata ağırlık veren teşkilat, Batılı anlamda istihbarat servisine doğru ilerlemek için bir dizi adım attı. MİT Müsteşarı Emre Taner'in kamuoyunda çok tartışılan 80'inci yıl konuşmasına paralel olarak başlayan değişim rüzgârları, teşkilatın organizasyon şemasını ve "çalışma kültürünü" değiştirmeyi hedefliyor. Yıllar boyu "iç istihbarat" ve "fişleme" nedeniyle eleştirilen MİT, artık yabancı servislerle bilgi paylaşımı, insan unsuruna yatırım, stratejik istihbarat ve teknolojiye ağırlık verecek.

THİNK-TANK KURULDU
MİT'teki değişimin en çarpıcı örneği, bünye içinde "muhbirlik" ve operasyonel birimlerden gelenlerle üniversite mezunu "beyaz yakalılar" arasında yepyeni bir denge kurulması oldu. MİT bünyesinde oluşturulan ve üniversite mezunu parlak gençlerden kurulan Stratejik Araştırma Birimi, bir anlamda teşkilat içi bir "think-tank" (düşünce kulübü) işlevi görüyor. MİT'in web sitesinde de yer alan ve doğrudan müsteşarlığa bağlı olan birim, teşkilattaki yeniden yapılandırmanın ana çatısını oluşturuyor. Gelecek için vizyon belirleyen birim, ayrıca stratejik konularda da bir cins iç-danışman vazifesi görüyor. Böyle bir birim kurulması, teşkilat içinde "serbest düşünce" ve fikir jimnastiği kültürünün de teşvik edildiği bir döneme denk geliyor. Teşkilat içinde ekonomik casusluktan, bilgi teknolojisine, Kürt sorunundan Irak'ın içişlerine kadar çeşitli alanlarda analizler teşvik ediliyor. İyi bir istihbarat örgütünün stratejik düşünebilmesi gerektiğini vurgulayan istihbarat çevreleri, bunun ancak hür bir tartışma ortamında yeşerebileceğini belirtiyor.

KADINLAR ÖNE ÇIKACAK
İçerde yaşayan fikri Rönesans, MİT'in eleman alımlarına da yansımakta. Teşkilat, son yıllarda özellikle kadınlar ve üniversite mezunu "analistler"in önünün açılmasına karar verdi. Servisin en kritik pozisyonlarından "İstihbarat Başkanlığı"nın başında bir kadın var. Diğer bölümlerde de kadınlara yönelik ayrımcılık duvarlarını kaldırma yolunda kritik atamaların yapılması bekleniyor.

LOJMANLAR KALKIYOR
Yeniden yapılandırma çalışmalarının önemli bir ayağı, toplumla MİT arasındaki duvarların da yıkılması. MİT'in Yenimahalle'deki merkezi ve diğer MİT teşkilatları, uzun duvarların ardında ve bulundukları şehirden kopuk. Buralarda MİT mensupları ve aileleri, MİT kampusu içinde kendi aralarıyla yaşamlarını sürdürüyor. İstihbarat uzmanları, yeniden yapılandırma çalışmalarının önemli bir ayağının lojmanların lağvedilmesi olduğunu söylüyor. MİT mensupları ve aileleri "lojmanlarda" değil halkın arasında yaşayacak, ancak gizlilik prensibi doğrultusunda MİT kimliklerini gizleyecekler.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Milletvekilleri maaş zengini
 Kürsüye ilk kez çıkan milletvekili
 Arınç'ın anne evi aranmak istenmiş
 Tolon: Günlük notları tamamen düzmece
 Atatürk'e hakaret tepki topladı
 Doğu Perinçek'in aracına tuzak
 Meclis'te 'Komünist bıldırcın' tartışması
 Kayıp trilyonda 4 beraat
MAHMUT ÖVÜR
'Ya bir yol bulacağız ya da bir yol açacağız'
Uzun...
YAVUZ DONAT
Yeni oluşumlara Çankaya molası
Zaman zaman "sağda...
'Temiz İnternet' için Ankara'da buluşalım
SABAH, Başbakan Erdoğan'ın katılımıyla "Temiz İnternet" kampanyası...
Organ naklinde yeni bir çağ
Böbrek naklinde, Antalyalı doktorlar 'çığır' açtı. Sıfır kan...
Ölen her Türk askeri ilişkimize darbe indirir
Ölen her Türk askeri ilişkimize darbe indirir
Türkiye ile ABD arasındaki stratejik ilişkinin son derece güçlü...
Kilit adam tutuklandı
Kilit adam tutuklandı
Hrant Dink cinayeti nedeniyle gözaltına alınıp serbest bırakıldıktan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu