kapat
   
28 Mart 2007 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asıl kurban Türklerdi

ABD'nin eski başkanlarından Ronald Reagan'ın hukuk danışmanı Bruce Fein, Ermeni soykırım iddialarının tamamen gerçekdışı olduğunu ve ABD Kongresinde Ermeni tasarısının imzaya açılmasının tamamen iç politik kaygılardan kaynaklandığını söyledi.

Fein , New York Baruch Koleji Öğrenci Birliği ve Türk Amerikan Dernekleri Federasyonunun (TADF) davetiyle üniversitede ''Osmanlı İmparatorluğunda Azınlıklar'' konulu bir konferans verdi ve ağırlıklı olarak Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili konuştu.

'ERMENİLER OSMANLI'YA İHANET ETTİ'

Ermeni soykırım iddialarının doğru olmadığını söyleyen Fein, konuşmasında Osmanlı İmparatorluğu'nun, topraklarında yaşayan tüm azınlıklara karşı son derece anlayış gösterdiğini, azınlıkların kendi kanunları ve diniözgürlüklere sahip özerk bir statüde varlıklarını sürdürdüklerini söyledi.

Özellikle Ermenilerin Osmanlı yönetiminde yüksek makamlarda görev yaptıklarını hatırlatan Fein, Ermenilerin, 19. yüzyıldan itibaren gücünü kaybetmeye başlayan Osmanlılar'a karşı bağımsızlık yolundaayaklandıklarını ve Ermeni terör çetelerinin Birinci Dünya Savaşı'nda Rusya ve Fransa ile işbirliği yaparak Osmanlı ordusuna karşı savaştıklarını, pekçok Müslüman Osmanlı'yı öldürdüğünü anlattı.

Fein, ''Ermeniler'in yaptığı Osmanlı'ya ihanetti ve bu durumda Osmanlı yönetimi askeri açıdan hassas olan bölgelerdeki Ermenileri bölgeden çıkartmak istedi'' diye konuştu. Fein bu sırada bazı talihsiz olayların yaşandığını, ancak bunlara ''soykırım'' demenin mümkün olmadığını söyledi.

Fein iki tarafta da kayıplar olduğunu belirterek Müslüman Türklerin kayıplarının 2 milyon, Ermeni kayıplarının ise 300 ile 600 bin civarında olduğunun sanıldığını ancak Ermenilerin kendi kayıplarının sayısınıgiderek arttırdıklarını söyledi.

Fein, 1948 BM Soykırım Suçunun Önlenmesine ve Cezalandırılmasına İlişkin Sözleşme'de soykırım tanımının yapıldığını ve o tanıma göre Osmanlıların Ermenileri din, ırk, etnik ayrımcılık gibi nedenlere dayanarak yok etmek gibi bir amaçlarının hiçbir zaman olmadığının görüldüğünü söyledi. Fein, Ermenilerin en yoğun yaşadığı İstanbul'dan hiçbir Ermeni'nin ayrılmasının istenmediğini belirterek konuşmasına şöyle devam etti:

''Osmanlı'nın böyle bir amacı olsa Ermenilere kötü davranan Osmanlı subay ve askerleri mahkum edip bazılarını idam eder miydi? Örneğin siz Hitler'in Yahudilere kötü davranıp onları gaz odalarına gönderen SS subaylarını idam ettirmesini hayal edebilir misiniz? Ya da Hitler'in Berlin'de yaşayan Yahudiler'e dokunmayıp onları toplama kampına göndermemesini düşünebilir misiniz?''Fein, Ermenilerin iddialarını soykırım olarak sunmasının, ''soykırım'' tanımlamasının ciddiyetini de ortadan kaldırdığını söyledi.

'MADEM KANITLARI VAR'

Soykırım iddialarıyla mağdur psikolojisi taşıyan Ermeniler'in ABD'deki ve Ermenistan'daki arşivleri açmadıklarını anlatan Fein, ''Peki Ermeniler bu arşivleri neden gizli tutuyor, madem kanıtları var, neden Uluslararası Adalet Divanı'na gitmek istemiyorlar? Çünkü arşivlerinde çıkacak sonuçların kendilerinin bağımsızlık kazanmak için Osmanlı'ya ihanet ettiklerini, Müslüman Türkleri öldürdüklerini ve teröre başvurduklarını çıkaracak da ondan'' diye konuştu.

Fein, kurban olduğuna inanan Ermenilerin ABD'de başlattıkları ASALA terörüyle Ermeni iddialarını reddeden pekçok Türkü öldürdüğünü de hatırlatarak yakalanan Ermeni teröristin kahraman olarak görüldüğünü ve okul kitaplarında Türklere karşı nefret duygularının aşılandığını vurguladı.

'ABD KONGRE ÜYELERİNİN TARİHİ OLAYLARDAN HABERİ YOK'

Konuşmasında, ABD Kongresine sunulan Ermeni karar tasarılarından da söz eden Fein, ''ABD Kongresinin bu tarihi konuyla ilgili karar alması Einstein kuramlarıyla ilgilenmesi gibi bir şey. Kongre üyeleri bu konuyla ilgili hiçbir şey bilmiyor, yalnızca seçmen baskısı ve yeniden seçilme endişesinden dolayı bu karara imza atıyorlar. Şu anki durum, Türk parlamentosunun çıkıp Amerikalıların Kızılderilere soykırım yaptığını söylemesi ve bu konuda bir kararı oylaması gibi trajik bir şey ve çok yanlış'' dedi.

Fein, ABD'deki Ermeni lobisinin son derece güçlü ve zengin olduğunu hatırlatarak ''Politikacılar tarihi değil seçim bölgesindeki seçmenlerin isteklerini çalışıyorlar ve onları kazanmak istiyorlar'' diye konuştu.

'GERÇEK KENDİLİĞİNDEN ORTAYA ÇIKMAYABİLİR'

Bu gerçek dışı iddialara karşı Türklerin ve Türkiye'nin bir stratejisi olması gerektiğini belirten Fein ''Soykırım yaşanmadı, ama sadece bunu söylemekle iş bitmiyor'' dedi.

Fein, ABD'de Kongre üyelerine mektuplar yazılması gerektiği, bu konuda dergilerde, gazetelerde makaleler yazılması ve bu konunun tartışılması gerektiğini söyledi. Fein ''Önyargıları değiştirmek zor ve ağır bir süreçtir ama bu konuda ciddi adımlar atılmalıdır. Bazen gerçeğin kendiliğinden ortaya çıkacağını düşünmek doğru olmayabilir'' dedi.

'TASARININ KABULÜ YA DA REDDİ YÜZDE 50-50 GİBİ'

Konferanstan sonra Kongredeki Ermeni karar tasarısıyla ilgili Türk gazetecilerin sorularını yanıtlayan Fein, ''Demokratların özellikle şu an Irak'ta devam eden kaos ortamında Türkiye'nin desteğini kaybetmek isteyeceklerini sanmıyorum. Bu konuda iyimserim ama yine de tasarınınkabulü ya da reddi yüzde 50'ye 50 gibi'' dedi.

Tasarının kabülünün iki ülke ilişkilerini kötü yönde etkileyeceğini söyleyen Fein, ''Bu konu tamamen siyasi bir konu olarak karşımızda ve ABD'nin kendi iç politika endişeleri yüzünden imzaya açıldı. Kongre üyeleri tarihsel açıdan konuyla ilgili hiçbir şey bilmiyor, ancak seçmen baskısı ve (Ermeni lobilerinden gelen) parasal katkılar söz konusu'' dedi.

Fein, Ermenilerin arşivleri açmama nedeninin, kendilerinin saklayacak oldukları şeyleri olduğunu kanıtladığını da belirterek şunları söyledi:
''ABD'de ya da dünyanın başka bir yerinde parlamentolarda oylanan ya da kabul edilen bu tasarılar tamamen Ermeni seçmenlerin baskısından kaynaklanıyor.

İki taraf için de olaylar trajik, ama soykırım söz konusu değil. Bu konuda Bernard Lewis ya da Justin McCarthy gibi tarihçiler çıkıp doğruları söylüyor, ama herkesin bunu yapmasını bekleyemezsiniz, çünkü bu çok cesaret ister. 'Bu iddialar asılsızdır' dediğinizde geceleri evinize tehdit telefonları gelebilir, çocuklarınız taciz edebilir ya da evinize saldırı düzenlenebilir.''

'ASIL KURBAN TÜRKİYE VE AMERİKALI TÜRKLERDİR'

Fein, uluslararası topluma sürekli mağdur olduğunu söyleyen Ermenilerin ABD'de bu tür karar tasarılarının alınmasını sağlayarak iddiaların gerçek olmadığını söyleyen Amerikalı Türklere gözdağı vermek istediklerinivurguladı.

''Aslında şu an asıl mağdur Türkiye ve Amerikalı Türklerdir'' diyen Fein, Ermenilerin bu tür kararlarla Türkiye'nin ve Türklerin onurunu ve imajını zedelemek istediğini anlattı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan: Türk diplomatlar rehineleri görebilir
 Arınç: Olayı papatya falına dönüştürmeyin
 AKP'den Meclis'te sıkıyönetim
 'Defterleri dürülecek'
 Elkatmış'a Roj tv suçlaması
 Mumcu’ya "Habur" sitemi
 'Sayın' ifadesi aynı cezalar ise farklı...
 'Sayın neyse de kelle çok vahim'
 'Adayımız birilerini rahatsız edebilir'
 İnternette Atatürk tartışması
 DTP'li Miroğlu serbest bırakıldı
 Mercedes'i yeniledi
 AK Parti, Taran defterini kapattı
MUHARREM SARIKAYA
Kalkanı kuran karşılığını alır
Rusya Federasyonu'nda...
YAVUZ DONAT
Çankaya şakaları
Bakanlar Kurulu toplantı salonuna önce...
Popstar Bayhan polisle çatışan araçta çıktı
Polisle silahlı çatışmaya giren ve gözaltına alınan dört kişi...
'Hayalet Villalar' dört başkan sonra yıkıldı
Sarıyer'de 22 yıl önce yapımına başlanan ve 'Hayalet Villalar'...
Gül'ün odasında rehine pazarlığı
Gül'ün odasında rehine pazarlığı
Beckett, İran'da esir alınan İngiliz askerleri için rehine...
'İstihbarat Savaşı'nda buzları eriten yemek
'İstihbarat Savaşı'nda buzları eriten yemek
Hrant Dink suikasti sonrası İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu