kapat
   
28 Mart 2007 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
AKP'den Meclis'te sıkıyönetim

Seçim sürecine girilirken, hükümetin hazırladığı yasa tasarılarının bir an önce Genel Kurul'dan geçmesi için AKP Grubu milletvekillerini takibe aldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla parti grup yönetimi adeta "sıkıyönetim" ilan etti.

Seçim sürecine girilirken, hükümetin hazırladığı yasa tasarılarının bir an önce Genel Kurul'dan geçmesi için AKP Grubu milletvekillerini takibe aldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla parti grup yönetimi "sıkıyönetim" kararları aldı.

Seçim sürecine az bir zaman kala Meclis'i aktif olarak çalıştırmayı planlayan AKP, Genel Kurul çalışmalarında karar yeter sayısını bulmakta zorlanınca çareyi milletvekillerine "sıkıyönetim" uygulamakta buldu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Meclis Tv'den Meclis Genel Kurulu salonunu boş görmesi üzerine bizzat Grup Başkanvekillerini uyarmasının ardından, bir dizi önlem alındı.

AKP grup yönetiminin aldığı kararlara göre, Genel Kurul çalışmaya başladığı sırada milletvekillerinin cep telefonlarına mesaj çekiliyor, milletvekili odalarına anons yapılıyor ve gruptan bir görevli komisyon başkanlarının odalarını dolaşarak Genel Kurul'a katılmaları yönünde uyarıyor.

CEP MESAJLARI

Meclis çalışmalarına milletvekillerinin ilgisini artırmak için çeşitli yollar arayan AKP Grup yönetimi milletvekillerinin cep telefonlarına sık sık mesaj geçerek, devam etmeleri konusunda uyarıda bulunuyor. Parti yönetimi, Meclis'in karar yeter sayısı bulunmamasından dolayı toplanamaması halinde ise cep telefonlarına, "Çalışmalara katılmadığınızdan dolayı Meclis çalışamadı" şeklinde ikinci bir mesaj daha gönderiyor.

Grup yönetiminin en klasik yöntemi ise, grup başkanvekillerinin hemen her oylamada kuliste oturan milletvekillerini tek tek içeri çağırması. Kulisin kuytu köşelerini, dış kulisleri hızla tarayan grup başkanvekilleri, bakanları bile yüksek sesle Genel Kurul Salonu'na davet ediyor.

AKP Grup yöneticilerinin karar yeter sayısı bulmak için uyguladığı bir diğer yeni yöntem ise, milletvekili odalarına yapılan anonslar. Genel Kurul'da çoğunluk olmaması üzerine anında milletvekili odalarına anons yapılarak, "Sayın milletvekili, çoğunluk sağlanamadığı için Genel Kurul'a bekleniyorsunuz" çağrısı yapılıyor.

KOMİSYON BAŞKANLARI UYARILIYOR

Başbakan Erdoğan'ın partisinin milletvekillerine, "Genel Kurul çalışmalarını aksatmayın" talimatını sık sık tekrarlamasına rağmen zaman zaman Genel Kurul'da yeterli sayıya ulaşılmıyor. Milletvekillerinin Genel Kurul çalışmalarına katılımlarını sağlamak için bugüne kadar türlü yollar deneyen grup yönetiminin bulduğu en son yöntem, komisyon başkanlarının odalarına gönderilen görevliler oluyor. Yeni uygulamaya göre, Genel Kurul'da gerekli milletvekili bulunmadığı için çalışmalara ara verilince o günkü görevli, komisyon başkanlarının odalarını tek tek geziyor. Görevli, önce "Başkan içeride mi?" diye soruyor. Ardından da, "Karar yeter sayısı sağlanamadı, aşağıdan çağırıyorlar" diye Genel Kurul'a davet edildiğini ifade ediyor.

BAŞBAKAN TAKİP EDİYOR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Meclis çalışmalarının canlı olarak verildiği Meclis TV'yi izleyerek Genel Kurul çalışmalarına katılan milletvekillerini takip ediyor.

Başbakan, AKP'li Grup başkanvekillerini zaman zaman arayarak çalışmalara neden ara verildiğini, milletvekili sayısının neden az olduğunu soruyor. Erdoğan ayrıca hemen her grup toplantısında milletvekillerine çalışmalara devam etmeleri konusunda uyarıda bulunuyor.

FATSA VE KAPUSUZ İŞ BAŞINDA

Öte yandan, AKP Grup Başkanvekilleri Salih Kapusuz ve Eyüp Fatsa milletvekillerini her gördükleri yerlerde uyarıyor. Zaman zaman muhalefet kulisini de kontrol eden Kapusuz ve Fatsa AKP'li milletvekilleri arıyorlar.
Gündemde bekleyen çok sayıda yasa tasarı ve teklifinin görüşülmesi için zaman azaldıkça yeni sıkıyönetim kararları devreye sokuluyor. Parti grup yönetiminin sıkıyönetim kararları kimi zaman rötarlı da olsa işe yarıyor. Genel Kurul, muhalefetin sık sık karar yeter sayısı istemesine rağmen gece yarısına kadar çalışmalara devam ediyor.

ZİYARETÇİ KABUL ETMEYİN

Bu arada, milletvekillerinden Genel Kurul'un çalıştığı saatlerde ziyaretçi kabul etmemeleri de istendi. Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın, "AKP Grubu işi iyice sulandırdı. Ziyaretçiler grup toplantılarını maç sahasına çeviriyorlar" şeklindeki eleştirileri dikkate alınıyor. Bundan sonra Salı günleri grup toplantısının dışında milletvekilleri toplu ziyaretçi kabul edemeyecek.

(ANKA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan: Türk diplomatlar rehineleri görebilir
 Arınç: Olayı papatya falına dönüştürmeyin
 'Defterleri dürülecek'
 Elkatmış'a Roj tv suçlaması
 Asıl kurban Türklerdi
 Mumcu’ya "Habur" sitemi
 'Sayın' ifadesi aynı cezalar ise farklı...
 'Sayın neyse de kelle çok vahim'
 'Adayımız birilerini rahatsız edebilir'
 İnternette Atatürk tartışması
 DTP'li Miroğlu serbest bırakıldı
 Mercedes'i yeniledi
 AK Parti, Taran defterini kapattı
MUHARREM SARIKAYA
Kalkanı kuran karşılığını alır
Rusya Federasyonu'nda...
YAVUZ DONAT
Çankaya şakaları
Bakanlar Kurulu toplantı salonuna önce...
Popstar Bayhan polisle çatışan araçta çıktı
Polisle silahlı çatışmaya giren ve gözaltına alınan dört kişi...
'Hayalet Villalar' dört başkan sonra yıkıldı
Sarıyer'de 22 yıl önce yapımına başlanan ve 'Hayalet Villalar'...
Gül'ün odasında rehine pazarlığı
Gül'ün odasında rehine pazarlığı
Beckett, İran'da esir alınan İngiliz askerleri için rehine...
'İstihbarat Savaşı'nda buzları eriten yemek
'İstihbarat Savaşı'nda buzları eriten yemek
Hrant Dink suikasti sonrası İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu