kapat
   
28 Mart 2007 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
NEVRUZ GÖSTERİLERİNDE PANKART AÇILDI Sayın Öcalan sözü birçok DTP’li yönetici hakkında dava açılmasına neden oldu. Verilen cezalara ve açılan soruşturmalara rağmen 21 Mart’ta Diyarbakır, Urfa, Batman gibi kentlerde yapılan nevruz kutlamalarında, gösterilere katılanların Sayın Öcalan yazılı pankartlar açtığı görüldü.
'Sayın' ifadesi aynı cezalar ise farklı...
Türk ve Yurttaş'a 6 ay hapis cezası

'Sayın' ifadesi aynı cezalar ise farklı...

Erdoğan hakkında inceleme başlatılmasına neden olan "Sayın Öcalan" ifadesi Mersin'de suç değil. Asliye ceza mahkemeleri, davaları, "Düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilmeli" diyerek beraatle sonuçlandırdı.

Başbakan Tayyip Erdoğan hakkında başlatılan incelemenin nedeni olan "Sayın Öcalan" ifadesinin, Mersin'de suç olarak kabul edilmediği belirlendi. Mersin'deki beş hâkim, yargıladıkları tüm sanıklar için, "Bu sözler, düşünce özgürlüğü kapsamı içindedir, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi de böyle hükmediyor" diyerek beraat kararı verdi. Aralarında DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve DTP Parti Meclis üyesi Sedat Yurttaş'ın da bulunduğu çok sayıda DTP'linin yargılanmasına ve ceza almasına neden olan "Sayın Öcalan" ifadesi, son olarak Başbakan Tayyip Erdoğan hakkında inceleme başlatılmasına neden oldu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 7 yıl önce Avustralya'da bir radyoya konuşurken "Sayın Öcalan" ifadesini kullanan Erdoğan hakkında inceleme başlattı. İncelemenin gerekçesi Türk Ceza Kanunu'nun 215. maddesi. Bu maddede, "işlenmiş olan bir suçu veya işlemiş olduğu suçtan dolayı bir kişiyi açıkça öven kişiye 2 yıla kadar hapis cezası verileceği" belirtiliyor.

MAHKEME 'ÖVGÜ DEĞİL' DEDİ
Ancak "Sayın Öcalan" sözü nedeniyle açılan davalarda yargının farklı kararlar verdiği, Mersin'de bu nedenle açılan davaların beraatle sonuçlandığı belirlendi. Beraatla sonuçlanan en dikkat çekici kararın verildiği yargılama, Mersin 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nde görüldü. DTP'li Halis Değer, Öcalan'ın tecrit koşullarında yaşadığını ileri süren basın bildirisine imza attı. Değer hakkında, "Suçu ve suçluyu övme" iddiasıyla dava açıldı. Değer, beraat ederken Hâkim Ahmet Kiriş, gerekçeli kararında, 'Sayın' kelimesinin Öcalan'ı övme olarak değerlendirilemeyeceğini şu satırlarla aktardı: "Sanığın basın bildirisinde, terör örgütü elebaşı hakkında 'sayın' kelimesini kullandığı, bunun dışında herhangi bir övgü içeren beyanlarda bulunmadığı için beraatına karar verilmiştir." Mersin'de "Sayın Öcalan" ifadesi yüzünden bir başka davada yine DTP'li Ali Tanrıverdi hakkında açıldı. Mersin 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davada Hâkim Sabri Çiçekli, "düşünce özgürlüğü" diyerek beraat kararı verdi. Gerekçede ise şu ifadeler yer aldı: "Sanığın, 'Sayın Öcalan'ın sağlık durumu hakkındaki endişeler, ülkemizde sağlanmaya çalışılan kalıcı toplumsal barış ve ülkenin demokratikleşmesi yönündeki çabalara zarar verecektir' şeklindeki sözlerinin yer aldığı söylevinde, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10'uncu maddesini (düşünceyi ifade etme özgürlüğünü içeriyor) ihlal eder bir durum görülmemiştir. Sanığın eyleminin, ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerekir." Tanrıverdi bir başka konuşmasında da "Sayın Öcalan" ifadesini kullandığı için Hâkimliğini Ahmet Hulusi Yeşil'in yaptığı Mersin 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılandı ve beraat etti.

ERDOĞAN: HATIRLAMIYORUM

O dönemde kapatılan DEHAP il yöneticisi olan Seyhan Alacatay da yine "Sayın Öcalan" ifadesinin bulunduğu bildiriye imza attığı için Mersin 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılandı. Bu kez de beraat kararı veren Hâkim Nimet Demir "fikir açıklaması haricinde herhangi bir suç oluşmamıştır" dedi. Öte yandan önceki gece partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısına katılan Başbakan Erdoğan, MYK üyelerinin "Sayın" tartışmalarıyla ilgili sorularına da muhatap oldu. Erdoğan bu yöndeki meraklı sorulara, "Ben böyle bir ifade kullandığımı hatırlamıyorum" diye karşılık vermekle yetindi.

ERSAN ATAR ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan: Türk diplomatlar rehineleri görebilir
 Arınç: Olayı papatya falına dönüştürmeyin
 AKP'den Meclis'te sıkıyönetim
 'Defterleri dürülecek'
 Elkatmış'a Roj tv suçlaması
 Asıl kurban Türklerdi
 Mumcu’ya "Habur" sitemi
 'Sayın neyse de kelle çok vahim'
 'Adayımız birilerini rahatsız edebilir'
 İnternette Atatürk tartışması
 DTP'li Miroğlu serbest bırakıldı
 Mercedes'i yeniledi
 AK Parti, Taran defterini kapattı
MUHARREM SARIKAYA
Kalkanı kuran karşılığını alır
Rusya Federasyonu'nda...
YAVUZ DONAT
Çankaya şakaları
Bakanlar Kurulu toplantı salonuna önce...
Popstar Bayhan polisle çatışan araçta çıktı
Polisle silahlı çatışmaya giren ve gözaltına alınan dört kişi...
'Hayalet Villalar' dört başkan sonra yıkıldı
Sarıyer'de 22 yıl önce yapımına başlanan ve 'Hayalet Villalar'...
Gül'ün odasında rehine pazarlığı
Gül'ün odasında rehine pazarlığı
Beckett, İran'da esir alınan İngiliz askerleri için rehine...
'İstihbarat Savaşı'nda buzları eriten yemek
'İstihbarat Savaşı'nda buzları eriten yemek
Hrant Dink suikasti sonrası İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu