SABAH - 27/03/2007 - Enflasyonda düşüş beklentisi
kapat
   
27 Mart 2007 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Enflasyonda düşüş beklentisi
Enflasyonda düşüş beklentisi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, para politikasının mevcut duruşu ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar bir arada değerlendirildiğinde, önümüzdeki dönemde, enflasyonun ana eğiliminin düşüş yönünde olacağı ve orta vadede hedefe yakınsayacağının tahmin edildiğini bildirdi.

Kurul, ancak, söz konusu yakınsama sürecini etkileyebilecek bazı risklerin mevcut olduğunu da kaydetti. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun, 15 Mart'taki toplantısının ardından, toplantıya ilişkin değerlendirme özeti açıklandı.

Değerlendirmede, orta vadeli enflasyon görünümüne ilişkin temel riskin, ''enflasyonun aşağı inme konusunda beklenenden daha güçlü bir direnç göstermesi olasılığı'' olduğu belirtilerek, enflasyon bekleyişleri ve hizmet fiyat enflasyonundaki katılığın, 2007 yılının başı itibarıyla devam etmesinin söz konusu riski daha da belirgin kıldığı kaydedildi.

''HİZMET FİYATLARINA İLİŞKİN RİSKLER ÖNEMİNİ KORUYOR''

Enflasyon bekleyişlerinin hedeflenen enflasyonun oldukça üzerinde seyretmesi, ücret ve fiyatlama davranışları ve dolayısıyla enflasyondaki düşüş sürecinin hızı konusunda bir risk unsuru oluşturduğu bildirilen değerlendirmede, şöyle denildi:

''Bunun yanında, hizmet fiyatlarına ilişkin riskler de önemini korumaktadır. Hizmet sektörünün göreli verimliliğinin düşük olması, bu sektörde geçmişe endeksleme mekanizmalarının yaygın olarak kullanılması ve ücret artışlarına duyarlılığın fazla olması nedeniyle hizmet fiyat enflasyonunun göreli olarak yüksek seyretmesi beklenen bir durumdur. Ancak, bu unsurlar hesaba katıldığında dahi, orta vadede enflasyon hedeflerine ulaşılması için hizmet fiyat enflasyonunun mevcut düzeyinden daha aşağılara inmesi gerektiği düşünülmektedir. Bu çerçevede Kurul, hizmet fiyatlarındaki gelişmeleri yakından takip etmeye devam etmektedir. Para politikasının toplam talep üzerine gecikmeli etkilerine ilişkin belirsizlikler, enflasyona ilişkin bir risk unsuru oluşturmaya devam etmektedir. Ekonomik faaliyete ilişkin göstergeler, 2006 yılının ikinci yarısından itibaren gerçekleştirilen parasal sıkılaştırmanın özel kesim talebi üzerindeki yavaşlatıcı etkilerinin ortaya çıkmaya başladığını göstermektedir. Ancak, söz konusu etkinin hangi boyutta olacağı ve ne kadar süreceği konusunda net bir saptamada bulunmak mümkün değildir. Ayrıca, son dönemde kamu harcamalarında gözlenen artışlar söz konusu belirsizliği artırmaktadır. Bu çerçevede, Kurul, genel ekonomik faaliyete ilişkin göstergeleri dikkatle izlemektedir.''

ENFLASYONDA ULUSLARARASI RİSKLER

Değerlendirmede, ''küresel risk iştahındaki değişimlerin veya uluslararası likiditede yaşanabilecek dalgalanmaların enflasyon görünümüne ilişkin risk unsuru oluşturmaya devam ettiği''nin Kurul tarafından sıklıkla vurgulandığı da belirtildi.

Mart ayı başında ABD, Japonya ve Çin ekonomisine ilişkin açıklanan veriler sonrasında uluslararası piyasalarda yaşanan hareketliliğin, küresel likidite akışında dalgalanmaya yol açtığı kaydedilen değerlendirmede, bu hareketin oldukça kısa süreli ve geçici olduğu, enflasyonun görünümünde ciddi bir bozulmaya yol açmadığı ifade edildi.

Değerlendirmede, buna karşın, söz konusu dalgalanma, küresel likidite koşullarına ilişkin belirsizliklerin önümüzdeki dönemde de sürebileceğine işaret ettiği kaydedilerek, ''Kurul, olası dalgalanmaların orta vadeli enflasyon görünümünde bozulmaya yol açmasına izin vermeyecektir'' denildi.

Değerlendirmede, şu görüşler bildirildi:

''Bu gelişmeler ışığında Kurul, orta vadede enflasyon hedefine ulaşılması için temkinli duruşun devam etmesinin gerektiği değerlendirmesini yapmış ve politika faizlerinin değiştirilmemesine karar vermiştir. Küresel ekonomideki belirsizliklerin devam etmesi, enflasyon beklentilerinin hedefle uyumlu olmaması ve hizmet fiyat enflasyonuna ilişkin riskler para politikasının sıkı duruşunun korunmasını gerektirmektedir. 2006 yılı Haziran ayından itibaren gerçekleştirilen parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkileri yakından takip edilmektedir. Bunun yanında, yapısal reform sürecindeki gelişmelerin, gelirler politikasındaki ayarlamaların ve kamu kesimi faiz dışı harcamalarının enflasyon ve enflasyon beklentileri üzerindeki olası yansımaları da dikkatle değerlendirilmektedir. Merkez Bankası, Ocak ayı Enflasyon Raporunda sunulan orta vadeli enflasyon görünümünde bozulmaya yol açacak gelişmelerin ortaya çıkması halinde mevcut duruşunu daha da sıkılaştırmaktan kaçınmayacaktır. AB'ye uyum ve yakınsama sürecinin devam etmesi ile ekonomik programa ilişkin yapısal reformların planlandığı gibi kesintiye uğramaksızın hayata geçirilmesi kritik önemini korumaktadır. Orta ve uzun dönemde mali disiplinin kalitesini artıracak olan yapısal reformlar konusundaki gelişmeler, gerek makro ekonomik istikrar gerekse fiyat istikrarı açısından yakından izlenmektedir. Son yıllarda, söz konusu alanlarda atılan kararlı adımların önümüzdeki dönemde de aynı kararlılıkla sürdürülmesi, uluslararası konjonktürdeki değişimlerin en az dalgalanmayla atlatılmasına katkıda bulunacaktır.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Dolar 1,39 YTL'nin üzerinde
 Bankalarda memur lehine karar
 Araplar Petkim'i istiyor!
 Telsim tarih oluyor
 Konut Edindirme Yardımı 2008'e kaldı
 IMF'den sağlığa bloke!
 Tutsatta erken ödeme uyarısı
 Avustralya'nın en zengin Türk'ü
 Yeni bina sayısı düştü fiyatlar arttı
 Yolsuzluk endişe verici boyutlarda
 Sarıyer Uyum Villaları'nda yıkım
 Yatırıma 3.6 milyar YTL teşvik
 Umut artık fakirin ekmeği değil
 CNR'ın patronu 'Zemheri Operasyonu' ile gözaltında
 "GB'den çıkmak felaket olur dalgalı devam etmeli"
 Bu yıl en az 2 şirket alırız Telekom halka arzı 2008'de
 3 yıl mücadele verdim 43 bin YTL'yi aldım
 Zorlu'nun yeni hedefi İzmir
 İran ve BM tansiyonu yükseltti petrol 65 dolar sınırına...
 Eczacıbaşı'nda hedef ilk 3'e girmek
 E.On teklifini 56.3 milyar $'a çıkardı
 'Yokluğu fark edilen' yöneticiler belirlendi
 'Molla' babaya danışıp şarapta marka oldular
 'Porsche' imal etti, ileride butik üretimini planlıyor
 Uğurlu, oto camında ilk 5'te tencere camında 1 numara
 Ceyhan rafinerisi için Kazaklar da devreye girdi
 Dinç TPAO'dan emekli olup Samsun- Ceyhan'ın başına geçecek
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Tarımda paradigma değişimi
Haftasonu İstanbul'da yapılan...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Devlet Bakanı Şener'e cevabı kim verecek?
Cari...
MELİHA OKUR
Olimpos'un yaramaz çocukları!
Maçtan geliyorum, maça...
Çankaya'da partisiz ana muhalefet lideri
Ahmet Necdet Sezer'in Mayıs 2000'de cumhurbaşkanı seçilmesinin...
Sokak çocuklarıyla evlendirilen Ruslara fuhuş yaptırıyorlar
Fuhuş mafyasına çalışan seyyar nikâh memurları, sokak çocuklarını...
Kutsal Emanetler için dekolte yasağı
Kutsal Emanetler için dekolte yasağı
Topkapı Sarayı Müdürü Prof. Ortaylı, 3 dinin 'Kutsal Emanetler'inin...
Trabzon çetesi 3 yıllık
Trabzon çetesi 3 yıllık
Başsavcılık, Yasin Hayal ve Erhan Tuncel başta olmak üzere,...
IMKB
E: 43.097 D:% -0,38
DOLAR
S: 1,391 D:% 0,144
EURO
S: 1,854 D:% 0,216
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu