SABAH - 26/03/2007 - Köşk yolunda Demirel'i kimler sırtladı?
kapat
   
26 Mart 2007 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Köşk yolunda Demirel'i kimler sırtladı?
Çankaya'ya taşınmayı hiç istemiyorum Süleyman Bey
28 Şubat: 'Baba'nın yönettiği darbe!

Köşk yolunda Demirel'i kimler sırtladı?


Turgut Özal kendi partisinin oylarıyla cumhurbaşkanı olmuştu. DYP'nin 1993 yılındaki oyları ise Demirel'i Köşk'e çıkarmaya yetmiyordu. 'Baba' en büyük desteği İnönü ve Türkeş'ten aldı.

Adettir, 23 Nisanlarda çocuklar siyasetçileri ziyaret eder. 23 Nisan 1993'te de çocuklar dönemin başbakanı Süleyman Demirel'i ziyaret etmişti. Sordular: "Cumhurbaşkanı olmak istiyor musunuz?" Başbakan çocukların gözlerinin içine baka baka şöyle dedi: "Hiç düşünmedim ama üstüme kalacak gibi görünüyor." 'Yalan' demeye dilimiz varmıyor. O halde şöyle diyelim: Gerçek bu kadar mı tahrif edilir? 17 Nisan 1993 günü Demirel, Ege'deydi. Aydın Havaalanı'nın açılışını yaparken gelmişti haber: Turgut Özal kalp krizi geçirdi, durumu iyi değil." Adnan Menderes Üniversitesi'nin açılışında da kesin bilgi ulaştı: Turgut Özal vefat etmişti. Demirel o andan itibaren cumhurbaşkanı seçilmekten başka hiçbir şey düşünmedi!

ÖZAL'IN ÖLECEĞİNİ BİLİYORDU
Aslında bu düşüncesi de yeni değildi. Dünkü bölümde de belirttiğimiz gibi, 1987 seçimlerinde ANAP 292 milletvekili ile tekrar iktidara gelince, Özal, Çankaya'ya çıkar" demişti Demirel. Daha sonraları da eklemişti: "Onun yerinde olsam, ben de kendimi seçtirirdim." Demirel'in Çankaya için iki fikri vardı: Özal'ı oradan indirmek. (Ancak bu kriz yaratırdı)... Köşk'e Özal'dan sonra 1996 yılında çıkmak. Ancak Demirel'e el altından gelen haberler bu hesapları değiştirmişti: Özal ciddi biçimde hastaydı! Kamuoyu bunu yıllar sonra (Mayıs 2002) öğrendi. Emin Çölaşan, gazetedeki köşesinde şöyle yazıyordu: "Ocak 1993'te, halamın oğlu ve Meclis Başkanı Hüsamettin Cindoruk, 'Özal gidici, yakında ölecek' dedi. İnanmadım. Bilginin Demirel'den geldiğini, gizli devlet bilgisi olduğunu, Özal'ın yaz aylarını çıkaramayacağını söyledi." Konu Demirel'e açıldığında, "ABD'deki hastaneden bana gelen bilgi, Özal'ın prostat kanseri olduğuydu..." demişti. Ancak prostat kanseri adamı öyle hızla 'götürür' müydü? Hayır! Peki o halde nasıl oluyordu da, Özal'ın yaz aylarını çıkaramayacağını Demirel biliyordu? Velhasıl Demirel çoktan beri kendini cumhurbaşkanlığına hazırlıyordu. Peki önündeki engeller nelerdi? Genelkurmay Başkanı Org. Doğan Güreş, Meclis seçsin, biz selamı çakalım"
Bedri Koraman, başlıktaki soruya Mayıs 1993’te çizgilerle cevap vermişti: SHP Başkanı Erdal İnönü.
diyordu. Karşısına askerler dikilmediğine göre Demirel en iyi bildiği işi yapacak, sivil siyasetçilerle cebelleşecekti. Demirel'in durumu Özal'ınkinden epey farklıydı. Özal'ın seçilmesi için kendi partisinin oyları yetmişti. Demirel ise seçilebilmek için bir "Köşk koalisyonuna" ihtiyaç duyuyordu. SHP Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü açıkça Demirel'i destekliyordu ama Anayasa gereği Köşk seçiminde partiler "grup kararı" alamıyordu. Herkes vicdanıyla baş başaydı. Aslında ortada Demirel'den başka kayda değer bir aday adayı görünmüyordu. Ancak Meclis içinde ve dışında birçok kişi ona karşıydı. Mesut Yılmaz, "Gelin başka bir aday üstünde anlaşalım" diyordu... Mümtaz Soysal (SHP) soruyordu: "Aslan sosyal demokratlar bir Köşk adayı dahi çıkaramıyor mu?" Şahin Ulusoy (SHP) aynen Bedri Koraman'ın çizdiği durumdan yakınıyordu: "Demirel'i Köşk'e taşıyan parti, olarak tarihe geçeceğiz." Erbakan, "Yeni cumhurbaşkanı masonik zihniyette olmasın" diyerek eski defterlere gönderme yapıyordu.

YİNE ŞAPKASINI ALIP ÇIKTI
Destek de çoktu Demirel'e... Meclis içindekilerden başka, mesela Sakıp Sabancı başta olmak üzere iş alemi ağırlıkla onu istiyordu. Derken Demirel adaylığını açıkladı. ANAP onun karşısına Kamran İnan'ı çıkaracaktı. 8 Mayıs 1993 günü ilk tur yapıldı. 450 sandalyeden oluşan Meclis'ten 422 milletvekili oylamaya katıldı. Bu ilk oylamada üçte iki çoğunluk gerekiyordu. Ancak böyle bir mutabakat imkânsızdı. Üçüncü turdaki 226 oy sınırı beklenecekti. Demirel'e 234 oy çıktı. Kamran İnan 95'te kaldı. Demirel durumdan memnundu. Gerekli oyu alabilecekti. Mesut Yılmaz, "Koalisyon 226'yı dahi bulamadı. MHP'nin desteği olmasa Demirel 234'ü bulamazdı" diyordu. Demirel bu sözlere şöyle cevap verdi: "Atı alan Üsküdar'ı geçti." Gerçekten de öyle oldu. 16 Mayıs 1993 günü yapılan üçüncü turda Demirel 244 oy alarak 9'uncu Cumhurbaşkanı seçildi. Sevenlerinin 'Baba' dediği Demirel, bir kez daha "şapkasını alarak" partisinden çıkıp gitmişti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Üçünü de çıplak görüp beğendim
 Soğuk hava ve karla karışık yağmur kapıda
 Monako Sarayı'nda Çingene eğlencesi
 22 günde iki cinayet halkı sokağa döktü
 Saldırdıkları gazeteciler tazminat davası açtı
 Mankeni mevcutlu sınır dışı ettiler
 Çakmaklara da AB standardı geliyor
 Düzeltme istediği yolda öldü
 Töreden kaçarken kazada öldü
 'Karına hastayım' deyince başını kesti
 Otomobilde sıkışan kadını AKS kurtardı
 Kapkaççının sicili kabarık
 Doktor yüzbaşıya röntgenci suçlaması
 Çocuk katili magandaya müebbet hapis istendi
MURAT BARDAKÇI
Bilimsel kuruluş değil, sanki politbüro mübarek!
Geçen...
OKUR TEMSİLCİSİ
Fotoğraftaki şahıs
Avusturya'dan gelen genç kız...
ÜLKÜ TAMER
Sarışın Kurt'un kitabı
Kurtuluş Savaşı'nda Antep...
Yenilmekten korkma!
Yenilmekten korkma!
Terim'in "Yenilmekten korkmayın. Rahat ve sakin olun, yeteneklerinizi...
'Artık yıkılmayız'
'Artık yıkılmayız'
Yunanistan zaferinin ardından Futbol Federasyonu yöneticileri,...
Eşimi kıranlar bir gün ondan özür dileyecek
Meclis Başkanı Bülent Arınç: Eşime başörtüsünden ötürü haksızlık...
Hukuku karanlık odalara hapsetmek isteyenler var
Bakırköy Adalet Sarayı'nın açılışında bir konuşma yapan Başbakan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu