SABAH - 26/03/2007 - OKS başvuruları başladı
kapat
   
26 Mart 2007 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
OKS başvuruları başladı
OKS sisteminde yumuşak geçiş

OKS başvuruları başladı

Fen, Anadolu ve Sosyal Bilimler liseleri, özel okullar, polis kolejinde okumak isteyen öğrenciler ile devlet parasız yatılı okuyacak ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin katılacağı Ortaöğretim Kurumları Sınavı'na (OKS), başvurular bugün başladı.

İlköğretim son sınıf öğrencilerinin katıldığı tüm sınavların birleştirilmesi dolayısıyla, OKS'ye başvuracak öğrencilerin başvuru koşulları ve diğer ayrıntılara dikkat etmesi gerekiyor.

2007-2008 öğretim yılında resmi ve özel fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, Anadolu Liseleri, Anadolu öğretmen liseleri, Anadolu meslek liseleri, Anadolu teknik liseleri, Anadolu imam-hatip liseleri ve sağlık meslek liselerinde okumak isteyen öğrenciler OKS'ye katılacak.

Ayrıca polis kolejinde öğrenim görecek öğrenciler ile Türkiye Özel Okullar Birliği'ne bağlı merkezi sistem sınavıyla öğrenci alan özel okulların öğrencileri ve parasız yatılı okumak isteyen 8. sınıf öğrencileri de bu sınava başvuracaklar.

Başvuru ve yerleştirme ile ilgili işlemlere ait açıklama ve kurallar, 2007 Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı ile Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı e-başvuru kılavuzlarında yer alıyor. Adaylar bu kılavuza Milli Eğitim Bakanlığı'nın www.meb.gov.tr internet adresinden ulaşabilecekler. Başvurular, 15 Nisan pazar gününe kadar yapılabilecek.

BAŞVURU İŞLEMLERİ

Sınav başvurularının yapılabilmesi için öncelikle adayın e-okul sistemine kayıtlı olması gerekiyor. OKS'ye başvuru işlemleri bu yıl, http://www.meb.gov.tr ile http://oks2007.meb.gov.tr adreslerinden 'bireysel' ya da 'okuldan' olmak üzere iki şekilde yapılabilecek. Başvuru işlemleri bankaya sınav ücreti yatırıldıktan 1 gün sonra bireysel ya da okuldan yapılabilecek.

Bireysel veya okuldan başvuru yapıldıktan sonra başvuruların geçerli sayılabilmesi için okul müdürlüğü tarafından sistemden elektronik onaylama yapılması gerekiyor. Başvurunun resmiyet kazanması ve geçerli olması için veliler, okul müdürlüğünün kendilerine verilen randevu günü ve saatinde okula adayın T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı, vesikalık fotoğrafı, sınav ücretini yatırdığı banka dekontu, başvuru talep formu ile gelerek başvuru ve onaylama işlemlerini yaptıracaklar.

Okul müdürlüğünce elektronik ortamda onaylanan ''başvuru kayıt formu''nun bilgisayar çıktısı alınarak, veli tarafından imzalanacak ve okul müdürlüğünce onaylanacak. Başvuru kabul formunun aslı okulda saklanacak ve bir örneği adayın velisine imza karşılığı verilecek. Açık İlköğretim Okulu'nda öğrenim gören adaylar ile yurt dışından başvuran adaylar ise başvurularını bireysel başvuru olarak yapacak.

ÖZÜRLÜ ADAYLAR

2007 OKS'de özürlü adaylar için yeni bir uygulamaya gidilecek. Adayların, merkezi sistemle yapılan sınavlarda mağdur olmamaları, sınav hizmetlerinin daha etkin ve sağlıklı yürütülebilmesi, eğitimde fırsat eşitliği sağlanabilmesi için Özürlü Sağlık Kurulu Raporunda tanımlanan özür guruplarına göre sınav uygulaması sırasında düzenlemeler yapılacak. Görme özürlü adaylara sınavda 30 dakika ek süre verilecek. Üst bedenini kullanamayan ve işitme özürü olan adaylara ise talep etmeleri halinde sınavda 30 dakika ek süre verilecek.

SINAV ÜCRETİ

Bu yıl adaylar tek oturum olarak uygulanacak OKS için, sınav tercihleri ne olursa olsun 20 YTL ücret ödeyecekler. Adaylar sınav ücretini, 13 Nisana kadar T.C. Ziraat Bankası A.Ş., Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O veya Türkiye Halk Bankası A.Ş. şubelerinden 'Kurumsal Tahsilat Programı' aracılığıyla yatıracaklar.

TEK PUAN

Adaylar hangi sınavı seçerlerse seçsinler, tüm adaylar için 2 tür puan hesaplanacak. Her iki puan türü (TM ve MF) için ağırlıklı standart puanlar hesaplandıktan sonra her aday için İlköğretim Başarı Puanı hesaplanacak.

ÖZEL OKULLARA BAŞVURULAR

Özel okullar için başvurularda farklı bir yöntem izlenecek. Türkiye Özel Okullar Birliği'ne bağlı okullarda öğrenim görmek için bu sınava başvuran adayların işlemleri, bu kurum tarafından yayınlanan kılavuzda yer alıyor.

Kılavuzlar, Birliğe bağlı özel okullardan, il milli eğitim müdürlüklerinden, ilköğretim okullarından ve dershanelerden 3 YTL karşılığı alınabilecek. Sınav için ayrıca 20 YTL ödenecek. OKS, Milli Eğitim Bakanlığınca 10 Haziran 2007 tarihinde saat 10.00'da gerçekleştirilecek.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 İngiltere Dışişleri Bakanı Beckett, Ankara'ya geldi
 CNR'ın patroniçesi gözaltında
 Arınç komutanlarla görüştü
 Okulda esrara ilginç ifade!
 Dink cinayetinde yeni gözaltı
 ABD Senatosu Dink suikastini kınıyor
 Yağışlı hava geliyor! Haritalı
 'Şeyh Türkiye'ye 30 milyar dolar yatıracak'
 Gözyaşları şehitler için aktı
 Baba Çapan: Arabayı Ali kullanıyordu
 Cemaat kıbleyi bulmak için 30 santim dönüyor
 TSK'dan bahar operasyonu
 Devlet sırrıdır sormayın
 Özel Öğretim Kurumları'ndan OKS yerine 15 öneri
 İki haftada parçalanacak
 Son iki gaziden biri öldü
 Mesrob II: Azmettiriciler çok iyi korunan kişiler
 New York Times Almanya'daki 'emekli gurbetçiler'i haber yaptı
 Soruşturma yok
ERGUN BABAHAN
AKP gerçeği
Cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaştıkça belirli...
MEHMET BARLAS
Mizah da, gerginlik gibi siyasetin mütemmin...
UMUR TALU
Böyle kadro olur mu!
Kalede Volkan tercih edilir mi...
ERDAL ŞAFAK
Kimliğiniz lütfen
Fransız tarihçi ve...
Casuslukla yargılayacak
İran, karasularına girdikleri gerekçesiyle tutukladığı 15 İngiliz...
Türkiye 2022'de üye
Almanya Başbakanı Merkel, 'Türkiye'nin önümüzdeki 50 yıl içinde AB...
Dünya bizi konuşuyor
Dünya bizi konuşuyor
Türkiye'nin Yunanistan zaferi dünyayı ayağa kaldırdı. CNN: Türkler...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu