SABAH - 26/03/2007 - Mehmet Barlas
kapat
   
26 Mart 2007 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Barlas @ SABAH
SMS:
MB yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Mizah da, gerginlik gibi siyasetin mütemmin cüzüdür

Arkadaşımız Muharrem Sarıkaya'nın CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'la yaptığı telefonla söyleşiyi okurken elimde olmadan güldüm.
Baykal, Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda son günlerde hakkında ortaya atılan iddialardan rahatsız olduğunu vurgulamış ve "Ben asker konuşmasın diye konuşuyorum. Demokrasiyi, çağdaş hukuku savunup geliyorum. Askerin konuşmasını asıl ben istemem" demiş.
Bunları okurken eski güzel günleri hatırladım. Gazeteciliğe başladığım yılları ve Cumhuriyet'in hem bir okul hem de dostluk ocağı olduğu, kahkahalarla dolu yılları hatırladım.
Şimdi hepsi rahmetli oldu. Nadir Nadi'nin odasının yanında Elif Naci ile Agop Arad'ın paylaştıkları oda vardı. İşten fırsat buldukça bu odada toplanır ve dünyaya tebessümlerin penceresinden bakardık. Ali Ulvi de gazeteye uğradığı zamanlarda bu odaya demir atardı. Burhan Felek de katılırdı bazen aramıza. Selmi Andak ve Adnan Tahir de odayı dolduran kahkahalara katkıda bulunan isimler arasındaydı.

ODANIN BİR MÜDAVİMİ
Bu odanın şimdi adını hatırlayamadığım yarı meczup bir ayakkabı boyacısı olan bir başka müdavimi de vardı. O bir yandan ayakkabılarımızı boyar, bir yandan da aramızdaki konuşmaları dinlerken kendi gözlemlerini seslendirirdi. Bu ayakkabı boyacısı, bazen Cemal Paşa'nın bayraktarı olduğunu iddia eder ve Arap çöllerinde kendilerini kuşatan Lawrence komutasındaki Arap savaşçılara Osmanlı bayrağını nasıl vermediğini anlatırdı. Bazen de Atatürk'ün emir eri olduğunu iddia eder ve "Her önemli anda Ata'nın yanındaydım" diye gerçek ötesi anılar anlatırdı.
Bu ayakkabı boyacısının hepimizi güldüren bir başka hezeyanına göre, Atatürk'ün önemli anlarda sesi kısılırmış ve bu gibi anlarda komutlarının yüksek sesle duyurulması görevini, emir eri olan bizim boyacıya verirmiş. Kendisini ciddiye alıp dinlediğimizi görünce, bir gün bu hezeyanını zirveye oturttu ve şöyle dedi:
- Başkumandanlık Meydan Muharebesi' nde "Ordular ilk hedefiniz Akdeniz ileri" diye seslenecekken sesi kısıldı ve bu komutu bana söyletti.
Deniz Baykal'ın "Ben asker konuşmasın diye konuşuyorum" şeklindeki sözlerini Muharrem Sarıkaya'nın köşesinde okuyunca, en ciddi olaylara bile kahkahalarla yaklaştığımız o eski güzel günleri hatırladım. O zaman da birileri Baykal gibi gerilmiş yüz ifadesi içinde siyasi söylemlerini seslendirirlerdi. Ama Nadir Nadi'nin odasının yanındaki odada, bizler bunları kahkahalar içinde değerlendirirdik.
Gerçek ötesinin mizah malzemesi olarak kullanıldığı bu odada, bir keresinde de Elif Naci, Nâzım Hikmet'in Rusya'ya neden kaçtığını şöyle anlatmıştı:

NÂZIM NEDEN KAÇTI?
- Nâzım hapishaneden 1950 affıyla yeni çık mıştı. Teşvikiye Camii'ndeki bir cenazede, beni onunla İhsan İpekçi (İsmail Cem'in babası) tanıştırdı. Ressam olduğumu söyleyince benimle ilgilendi. Atölyeme gelip resimlerimi gördü ve bana "Bir ay içinde bütün resimlerinizi tanıdıklarımın satın almasını sağlayacağım" diye söz verdi. Bir ay sonra gazeteye geldiğimde yazı işleri müdürü Cevat Fehmi Başkut, arşivden Nazım Hikmet fotoğrafı getirmemi isteyince "Ne oldu" diye sordum. Meğer Nazım Rusya'ya kaçmış. O anda bayılacak gibi oldum. Anladım ki Nazım benim resimlerimi sattırmak için uğraşmış ve başarısız olunca mahcubiyetinden Rusya'ya kaçmıştı.

SALİH MEMECAN
Bereket mizahı güncelle kaynaştıranlarımız hala var... Dünkü Sabah'ta Salih Memecan, çiçek saksılarının başında "Bu saksıları satıp ileride milyarder olacaksınız dedi babam. İçindekiler İstanbul toprağıymış" diyen minikleri karikatürleştirmişti.
Yıllar önce Ali Ulvi'nin "İstanbul' un taşı toprağı" üzerine anlattığı bir fıkrayı hatırlayıp, onu rahmet ve hasretle andım.
"İstanbul' un taşı toprağı altındır" a inanan Temel otobüse atlayıp, Trabzon'dan İstanbul'a bir pazar sabahı gelmiş. Otobüsten inerken yerde birinin düşürdüğü Reşat altınını görmüş. Tam eğilip alacakken durmuş ve
"Bugün pazar. Bu tatil günü neden eğilip kendimi yorayım ki? Altınları hafta arası günlerde toplarım" diyerek yürümüş gitmiş.
O odadaki günlerden birinde Nadir Nadi odasının kapısını açıp, "Elif Naci Bey, gelir misiniz buraya" diye seslenmişti. Elif Naci odadan çıkarken gülerek söyleniyordu:
- Annem babamla değil Yunus Nadi Bey' le evlenseydi, şimdi ben öbür odanın kapısından "Nadir Nadi Bey, biraz buraya gelir misiniz" diye sesleniyor olacaktım...
Evet... Nasıl Yahya Kemal "Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik" dediyse, bizler de yaş farkını aşmış gazeteciler, Cumhuriyet'teki o odada çocuklar gibi şendik.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Harf devrimi yapmak öylesine zor bir işti ki...   / 25-03-2007
 İyimserler uçağı, kötümserler de paraşütü icat ettiler   / 24-03-2007
 Ya dünyalı ya da dünyalı olacağız   / 23-03-2007
 Bir yastıkta aynı rüyayı görmek çok mu zor?   / 22-03-2007
 Celal Bayar gerçekten ilk sivil cumhurbaşkanı mıydı?   / 21-03-2007
 Osmanlı'da oyun bitmez ama bu arada Osmanlı biter...   / 20-03-2007
 "Baraj sendromu"nun ilacı "seçim ittifakı"dır...   / 19-03-2007
 Zaman tüneline girip Kasım 1938'e dönelim mi?   / 18-03-2007
 Duygu, akıl ve mantık arasında fazla yer alamaz ki?   / 17-03-2007
 Çankaya vetoları andıç mı yoksa yönelim yönergesi mi?   / 16-03-2007
ERGUN BABAHAN
AKP gerçeği
Cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaştıkça belirli...
MEHMET BARLAS
Mizah da, gerginlik gibi siyasetin mütemmin...
UMUR TALU
Böyle kadro olur mu!
Kalede Volkan tercih edilir mi...
ERDAL ŞAFAK
Kimliğiniz lütfen
Fransız tarihçi ve...
Casuslukla yargılayacak
İran, karasularına girdikleri gerekçesiyle tutukladığı 15 İngiliz...
Türkiye 2022'de üye
Almanya Başbakanı Merkel, 'Türkiye'nin önümüzdeki 50 yıl içinde AB...
Yenilmekten korkma!
Yenilmekten korkma!
Terim'in "Yenilmekten korkmayın. Rahat ve sakin olun, yeteneklerinizi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu